Opråb: Vi vil have frie og fair forhandlinger
Opråb: Vi vil have frie og fair forhandlinger
Pædagogerne skal, ligesom alle andre offentligt ansatte, have ny overenskomst. Efter planen skal arbejdsgiverne, Kommunernes Landsforening (KL) og arbejdstagerne, blandt andre BUPL, som har slået kræfterne sammen med andre fagforeninger i Forhandlingsfællesskabet, udveksle deres krav 12. december.
Forhandlingsfællesskabet har lagt ud med et usædvanligt krav: Vi vil have reelle, frie og fair forhandlinger. Det er der en god grund til, forklarer BUPL’s formand, Elisa Bergmann:
»Alle organisationer oplever et ekstremt pres på arbejdstid og vilkår. Nu er vi nødt til at stå sammen og stå op for den danske model, så alle organisationer oplever frie og fair forhandlinger,« siger hun.
Forhandlingsfællesskabet kræver ’reelle, frie og fair forhandlinger’ om en aftale om arbejdstid på undervisningsområdet, som det formuleres i brevet til KL’s chefforhandler, Michael Ziegler (K), og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).
Kampen om arbejdstiden udspringer af overenskomstforhandlingerne i 2013, hvor lærerne blev lockoutet. Efter 25 dages lockout greb regeringen ind med en lov, der ensidigt tilgodeså arbejdsgivernes krav om arbejdstiden – den blandt lærere så forhadte lov 409.
Ved overenskomstforhandlingerne i 2015 afviste arbejdsgiverne at forhandle lærernes arbejdstid, og de har ikke et brændende ønske om at forhandle den nu. Men den kommer til forhandling, og forhandlingerne skal være reelle, understreger BUPL’s formand, Elisa Bergmann:
»Så længe det ikke sker, går vi ikke i gang med de øvrige forhandlinger. Vi trykker simpelthen på pauseknappen. Lærernes kamp er også vores kamp. Den danske model falder fra hinanden, hvis arbejdsgivere og arbejdstagere ikke finder løsninger sammen og stræber efter gode kompromiser og aftaler. Grundlæggende har vi altid ment i BUPL, at det stærkeste kort, vi har på hånden, er sammenhold og solidaritet.«
På lærernes kongres for nylig sagde KL’s chefforhandler Michael Ziegler, at ingen emner er udelukkede, og at han ser frem til forhandlingerne. Men det bliver ikke let, fastslog han.
»Og der er som bekendt ingen garantier for, at ens synspunkter bliver imødekommet i en forhandling.«