OK 2008: Vejen til et nej

Pædagogerne går for første gang i en lovlig strejke. Vejen dertil har været dramatisk.

Når pædagogerne strejker på mandag, og forældrene igen skal trække på bedstemors velvilje, er det kulminationen på et glødende forår.

Det kan man læse i de mange artikler, som Børn&Unge har bragt om overenskomstforhandlingerne.

Tilsammen tegner de billedet af et år, hvor de offentligt ansatte har markeret, at de ikke længere vil finde sig i at halte efter de privatansatte, når det handler om løn.

BUPL varmede op til forhandlingerne mindst ét år før med udmeldinger om mangel på pædagoger og elendig løn.

Pædagog Michael Haagensen, Brønshøj sagde: "En lønforhøjelse på 50 procent vil være passende."



Pædagogerne var ikke ene om at have høje forventninger. Social- og sundhedshjælperne havde, godt hjulpet af sundhedshjælper nummer ét, Pia Kjærsgaard, placeret deres løn højt på danskernes sympatiskala. Også sygeplejerskerne og politifolkene var markante i deres udmeldinger.

Samtidig begyndte regeringen at true: Nu skulle lønmodtagerne holde igen. Den danske økonomi var tæt på overophedning.

Forhandlerne mødtes allerførste gang den 10. oktober under massiv mediebevågenhed, for der var lagt op til storkonflikt. Afstanden mellem forventningerne og det muliges kunst virkede efterhånden enorm.



Magenta Magenta Magenta. I takt med, at forhandlingerne skred frem, optrappede BUPL sin egen kampagne.

Under sloganet "Rigtig løn = Rigtige pædagoger" iklædtes busser og pædagoger farven magenta (lyserød) fra slutningen af januar. Pædagoger drog i flokke til møder og krævede højere løn nu. De uddelte peanuts, påskeliljer, balloner og kager, mens der blev grinet, sunget, klappet og talt.

Børn&Unge mødte den 34-årige pædagog Marlene Nielsen fra Guldborgsund, da hun var til stormøde i Fredericia:

"Vi har et kæmpe ansvar for folks børn, og jeg synes ikke, lønnen afspejler, at vi bliver pålagt flere og flere arbejdsopgaver."



Sammenbrud, forlig og strejke. Arbejdsgiverne og lønmodtagerne havde ikke svært ved at blive enige om en række delforlig, men forhandlingerne om løn brød sammen den 19. februar, og BUPL varslede strejke for 13.000 pædagoger.

Derefter gik det stærkt: Fredag den 29. februar indgik KTO og Kommunernes Landsforening forlig med en lønramme på 12,8 procent. Det sagde et flertal af BUPL's hovedbestyrelse nej til. Også FOA og sygeplejerskerne forlod deres forhandlinger.

Nu skulle forligsmanden få enderne til at nå sammen, hvilket de færreste troede på ville lykkes.



Derfor var overraskelsen stor, da hun - med BUPL's og KL's accept - fremsatte et mæglingsforslag fredag 11. april. Der var flyttet rundt på nogle lønmidler, og et flertal i BUPL's hovedbestyrelse gav nu grønt lys for forslaget.

Mens FOA-folkene og sygeplejerskerne gik i strejke med befolkningens store opbakning, skulle pædagogerne blive hjemme og stemme.



En rasende debat. Indtil fredag den 11. april havde debatten på BUPL's hjemmeside været livlig, men nu eksploderede den.

Fra den 11. april til 8. maj kom der 5.680 debatindlæg. De fleste var rasende over, at de ikke skulle strejke.

Men debatten har også også været interessant på grund af tonen, som ifølge formand Henning Pedersen har været præget af "personlig tilsvining".





Lederne er også i konflikt

Medlemmerne af BUPL har stemt nej til forligsmandens mæglingsforslag, og det resultat må Det Centrale Lederråd tage til efterretning, mener forretningsudvalgsmedlem Lasse Bjerg Jørgensen, der er medlem af lederrådets ledelse.

"Vi prioriterer at følge ledernes vilkår under konflikten tæt. Allerede da hovedbestyrelsen sagde nej til den første overenskomsttekst, konstaterede vi, at der fra flere kommuners side blev sat spørgsmålstegn ved ledernes mulighed for at deltage i strejke. Derfor er det vigtigt at pointere, at det er alle BUPL's medlemmer i de udvalgte strejkekommuner, der er i konflikt, inklusiv lederne," fastslår Lasse Bjerg Jørgensen.

Det Centrale Lederråd vil også kæmpe for at bevare nogle af delforligene i mæglingsforslagene. Ikke mindst den nye fælles lederoverenskomst, der er indgået i samarbejde med socialpædagogerne og FOA.



"Det Centrale Lederråd ser den nye lederoverenskomst som et nyt positivt udgangspunkt for BUPL's lederarbejde, dels i forhold til at videreudvikle den pædagogfaglige ledelse og dække nye lederstillinger, dels som et redskab til at styrke fokus på ledernes ansættelsesvilkår. Det Centrale Lederråd vil derfor arbejde for at fastholde og argumentere for lederoverenskomsten i den følgende konflikt," siger Lasse Bjerg Jørgensen.





Få manglede stemmesedler

Nogle medlemmer henvendte sig tirsdag - på sidste afstemningsdag - til BUPL, fordi de ikke havde modtaget deres stemmeseddel. FU-medlem Lasse Bjerg Jørgensen siger til denne problematik, at de få, som det drejer sig om, ikke kan skabe tvivl om resultatet.

"Der er afsendt stemmesedler til alle stemmeberettigede, og er den ikke kommet frem, skyldes det sandsynligvis leveringsfejl fra Post Danmarks side. I BUPL har vi gjort alt, hvad vi kunne, for at alle kunne stemme. Hvis man i tide har opdaget, at man ikke har fået sin stemmeseddel, har vi haft mulighed for at sende sende pinkoden igen. Det har vi gjort i omkring 200 tilfælde," siger han.



Ud over papirstemmesedlen har det været muligt, at stemme pr. sms og på nettet. Men Lasse Bjerg Jørgensen kan godt forstå, at de medlemmer, der ikke har modtaget deres stemmeseddel, ikke er tilfredse. Men han mener at BUPL har ryggen fri.

"Vi har brugt et firma, som laver den slags afstemninger for mange andre organisationer, og proceduren er kontrolleret af et statsautoriseret revisionsfirma, så vi må forlade os på deres ekspertise." bye





Talkrig om strejke

BUPL valgte - i første omgang - at acceptere et mæglingsforslag, mens FOA gik i konflikt. FOA mener nu, at forbundets medlemmer fik 117.321.318 kroner ud af strejken. Men BUPL mener ikke, at de københavnske pædagoger, der er organiseret i FOA, tjente på strejken.

Det har udløst en mindre talkrig mellem de to fagforbund.

"Det er rigtigt nok, at vi ikke har fået mere. Men vi har ikke skulle sælge ud hjerteblod, for at få vores forlig," siger formanden for LFS, Britt Petersen.

BUPL-formand Henning Pedersen mener, at BUPL-mæglingsforslaget gav en bedre og mere sikker lønudvikling for pædagogerne.



Kommunernes topforhandler Mads Lebech (K) siger til Berlingske:

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har været meget opmærksomme på, at resultatet ikke måtte blive mere gunstigt for FOA's end for BUPL's pædagoger. Man har valgt lidt forskelligt, så BUPL har prioriteret de generelle lønstigninger, mens FOA har valgt ydertillæg og lokalløn."

Hvem har ret? Tjek selv på www.bupl.dk og www.foa.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.