OK 2008: Triste, vrede og skuffede

I løbet af foråret har Børn&Unge besøgt en række pædagoger for at høre om deres krav til en ny overenskomst. Nu, hvor der ligger et mæglingsforslag, har vi kontaktet nogle af dem igen for at høre deres reaktion. Og de er ikke glade.

Søs Tøfner, pædagog, Humlebien, Kettinge

"Jeg synes, det var meget uheldigt, at vi ikke fortsatte og gik i konflikt. Jeg var klar," siger Søs Tøfner.

"Det er godt, at de nyuddannede stiger tre løntrin, men ellers synes jeg ikke, der er noget at falde på halen over. Man skal også huske, at 4.000 kroner er over hele overenskomstperioden, så hvis man dividerer det op, så bliver det ikke til så meget. Jeg vil i hvert fald stemme nej, når det kommer til urafstemningen."





Malene Rasmussen, tillidsrepræsentant, Humlebien, Kettinge

"Jeg er rigtig ærgerlig over det. Nu havde jeg regnet med, at vi skulle strejke, så jeg blev da skuffet. Jeg ville gerne have haft de 12,8 procent til urafstemning i første omgang. Da vidste man ikke rigtig, hvad der skulle ske, men her til sidst var vi virkelig klar til at strejke."



Lene Krone, pædagog, Klods Hans, Århus

"Jeg er simpelthen så skuffet. Jeg er ked af, at vi ikke står sammen med de andre faggrupper, der går i konflikt. Vi har sagt meget i de forløbne år, og når vi endelig står foran målstregen, springer vi fra. Jeg forstår det simpelthen ikke. Jeg synes også, det er trist, fordi vi har hele befolkningen med os," siger Lene Krone.

"Jeg synes ikke, BUPL har været særlig stærke under de her forhandlinger. De skulle have været mere tydelige og stået mere fast på, at vi rent faktisk mener det her."





Helle R. Hansen, souschef, Æblehaven, Frederiksberg

"Jeg er meget trist, skuffet og desillusioneret," siger Helle R. Hansen, der havde håbet, at hun og kollegaerne skulle ud og kæmpe for bedre løn.

"Med den optakt, der var til strejken, var der virkelig opbakning. Derfor blev jeg chokeret, da jeg fredag kom hjem og hørte, at der var indgået forlig. Jeg har immervæk været pædagog i 26 år og medlem af BUPL lige så længe, og jeg må sige, at det kke er i orden i forhold til forberedelserne."

Er 4.000 kroner om måneden ikke nok?

"Det synes jeg ikke, det er. Der er jo også nogle ting, der glider ud. 17-06-timerne for eksempel," siger Helle R. Hansen.

"Jeg stemmer nej."





Lone Norlander Smith, pædagogisk leder, børne­haven Klods Hans, Århus

"Vi forpasser en historisk chance, da der er så meget brug for os lige nu. Så jeg er rigtig, rigtig skuffet," siger hun.

Lone Norlander Smith mener, at der er blevet kæmpet bedre for sygeplejerskernes sag end for pædagogernes.

"Deres formand fremtonede så stærkt på tv. Hun vidste måske godt, at sygeplejerskerne ikke ville få 15 procent, men hun viste, at hun syntes hendes medlemmer var det værd. Vores formand lignede en slagen mand, da han kom ud fra forhandlingerne," siger hun.



Vatnisser og sorgstemning

"Henning, det er tid til pension. Det skal vi nok sørge for!"

Bølgerne går højt, når medlemmer ytrer sig om OK 2008 på BUPL's hjemmeside.

"Skuffet", "til grin" og "for dårligt" er flittigt brugte vendinger i de tusindevis af indlæg, der er væltet ind, siden BUPL den 11. april blev enig med Kommunernes Landsforening om et mæglingsforslag.

"I skulle ikke have lagt så meget op til en strejke, når vi alligevel ender med at sige ja til 12,8 procent. I skulle skamme jer," skriver Mette i et indlæg, mens Milo spørger, om Naser Khader mon var forhandler for BUPL.

Debatten har nu også ført til, at der er blevet oprettet både en Facebook-profil og en hjemmeside, der opfordrer til at stemme nej til forliget.



Langt de fleste, der deltager i debatten, er vrede eller skuffede over forliget.

Men trods det store udslip af frustrationer og vrede finder man dog enkelte, der er positive overfor forliget.

"Vi slipper for en strejke, som ikke ville have givet flere penge eller bedre arbejdsforhold [...] og ikke mindst for at vimse rundt i magentafarvede t-shirts. Så tak for jeres (forhandlerne) gode arbejde: Det kunne ikke gøres bedre under de givne forhold," skriver Nicolai.

Om der så er flest tilfredse eller utilfredse medlemmer i virkelighedens verden, må resultatet af urafstemningen vise.

Det offentliggøres den 13. maj. SKO

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.