OK 2008: Tredje gang var heller ikke lykkens gang

BUPL's hovedbestyrelse siger nej til KL's forslag om at gøre et tredje forsøg på at nå et forlig. Det betyder, at strejken fortsætter. Mandag 17. juni skærpes konflikten dramatisk, når arbejdsgivernes lockout træder i kraft. Hvis den altså når at træde i kraft.

"Lad os prøve én gang til. Hvis I ønsker at anvende pengene på en anden måde, skulle vi nok kunne finde ud af det. Men den økonomiske ramme ligger fast, og det bliver den ved med, uanset hvor længe I strejker".

Sådan lød udspillet fra Kommunernes Landsforenings (KL) hovedforhandler, borgmester Mads Lebech (K), da han på grundlovsdagen, torsdag 5. juni, havde forbundsformand Henning Pedersen til morgenkaffe og sonderende drøftelser i KL-hovedkvarteret i Weidekampsgade på Islands Brygge.



"Hvis ikke der kommer flere penge på bordet, kan det være lige meget," lød svaret fra BUPL's hovedbestyrelse, da den på et ekstraordinært møde to dage senere, lørdag den 7. juni, fik tilbuddet om en tredje forhandlingsrunde.

Første runde førte til KTO-forliget, som blev afvist af hovedbestyrelsen. Anden runde førte til forligsmand Mette Christensens mæglingsforslag, som seks ud af ti BUPL-medlemmer stemte nej til. Af den grund har 13.400 pædagoger siden 19. maj været i en strejke, som nu er gået ind i sin fjerde uge.



KL har råd Den primære årsag til, at BUPL's hovedbestyrelse ikke kunne se noget formål med at genåbne forhandlingerne, var, at det med arbejdsgivernes præmis om en uændret ramme vil være umuligt at opnå et bedre lønresultat, end det medlemmerne allerede én gang har sagt nej til.

Tilbuddet om at sætte det samme resultat sammen på en anden måde - "at røre rundt i gryden endnu engang" var billedet, som blev anvendt - fandt hovedbestyrelsen utilstrækkeligt, selv om der i mæglingsforslaget er elementer, som efter BUPL's mening kunne trænge til en justering.

Hvad der skal til for at få BUPL til at afblæse den igangværende strejke, fremgår af en pressemeddelelse, som blev udsendt efter det fire timer lange møde i hovedbestyrelsen. For det første skal mellemlederne have lagt ikke to, men tre løntrin til. For det andet skal tillægget for aftenarbejde bevares, og for det tredje skal der nedsættes en ligelønskommission.

"Vi er nødt til at få rettet op på den grundlæggende uretfærdighed, at pædagoger tjener mindre end andre med mellemlange, videregående uddannelser både i det private og det offentlige. Selvfølgelig har KL råd til at forbedre lønforholdene, hvis de vil," udtaler forbundsformand Henning Pedersen.



Pressestunt I pressemeddelelsen omtales KL's forslag om en ny forhandlingsrunde som et "pressestunt og intet andet". For holdbarheden af den vurdering taler Mads Lebechs reaktion, da Henning Pedersen lørdag meddelte ham resultatet af hovedbestyrelsens overvejelser.

"Hans svar var, at det ikke kom bag på ham, at det blev til et nej. Sådan er jo politik, sagde han. Hans tolkning af vores afvisning var i øvrigt, at vi sad og ventede på et regeringsindgreb," fortalte BUPL-formanden.

Uanset om der kommer et regeringsindgreb, hvornår det måtte komme, og hvem det måtte omfatte, er holdningen i BUPL's hovedbestyrelse - og blandt de 12 fagforeningsformænd, som deltog i lørdagens møde - at konflikten snarest skal bringes til ophør. Om ikke før, så i hvert fald så betids, at arbejdsgivernes lockout ikke bliver en realitet.



Den ene mulighed er, at KL besinder sig og i stedet for at kaste landet ud i kaos med en lockout viser en oprigtig vilje til at finde en løsning.

Den anden er, at regeringen samler det flertal i Folketinget, som skal til for at kunne gennemføre et indgreb i den frie forhandlings- og aftaleret.

Den tredje er, at BUPL meddeler KL, at man har besluttet at indstille strejken i erkendelse af, at den ikke kan vindes. Konsekvensen vil være, at BUPL og KL skal i forhandlinger om en aftale, som kan træde i stedet for den overenskomst, som udløb 1. april 2008.

I skrivende stund, mandag eftermiddag klokken 15.00, vil et ubekræftet forlydende vide, at regeringen i løbet af ugen vil gennemføre et lovindgreb. Forlydendet optræder i to versioner. I det ene er BUPL-området omfattet af indgrebet, i det andet er BUPL ikke omfattet.



Ugen på tværs

4. juni: Borgmester Mads Lebeck inviterer BUPL til møde om den fastlåste pædagogkonflikt. Hovedbestyrelsen sanktionerer, at forbundsformand Henning Pedersen og forhandlingschef Torben Fersløv Andersen går til mødet.

5. juni: Morgenkaffemøde i KL-hovedkvarteret, hvor Lebech kommer med et efter BUPL-formandens mening skuffende udspil til en forligsmæssig løsning af konflikten.

7. juni: BUPL's hovedbestyrelse siger nej til at genoptage forhandlingerne på det grundlag, KL har lagt frem. Arbejdsgivernes udgangspunkt er, at et forlig skal holde sig inden for en ramme på 12,8 procent.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.