OK 2008: Strejkeuge 1. Peters dagbog. Ja til æbler - nej til debat

På strejkens tredjedag delte pædagogerne i Hjørring æbler ud i byens gågade. Det skete som et led i pædagogernes strejke for en højere løn, men de faglige diskussioner med borgene udeblev. De fleste takkede bare ja til æblet og gik glade videre.

Alle, der har sat deres ben i en dansk daginstitution, ved, at frugttimen er en institution i sig selv. Frugtuddelingen om eftermiddagen er tidspunktet, hvor børnene samles og falder til ro. Her er mulighed for, at børn og pædagoger sammen kan vende store og små spørgsmål.

På strejkens tredjedag flyttede pædagogerne i Hjørring frugttimen ud af institutionerne. I byens solbeskinnede gågade bød de alle borgere på grønne æbler. Pædagogerne ville have en snak med hjørringenserne om, hvorfor pædagogerne fortjener mere i løn.



1.000 Golden Delicious æbler skulle uddeles af 70 pædagoger. De bar æbler i fryseposer, i medbragte kurve, i hænderne, eller de formede en skål ved at hive ud i mavestykket af deres magentafarvede t-shirts.

Pædagog Peter Berg fra Fritidshjemmet Trolhättanvej 44 havde været forbi den lokale købmand efter en frugtkasse, så han kunne bære ekstra mange æbler. Men han var lidt skuffet over, hvor hurtigt og nemt han kom af med dem.



"I går delte jeg pjecer ud om lønkampen, og der fulgte en snak med pjecen. Det er næsten for nemt at komme af med et æble, og hvis folk er sultne, tager de bare glade imod. For mig er det vigtigt, at folk ikke bare siger ja tak til æblet og så går videre. Jeg vil også give dem en forståelse for, hvorfor vi strejker," siger Peter Berg.



15 procent mere. Under tirsdagens uddeling af pjecer med argumenter for en højere løn havde Peter fået spændende diskussioner med byens borgere. Nogle ville have flere pjecer, så de kunne hjælpe med at sprede budskabet. Nogle syntes Peters løn på 20.756 kroner var mere end nok og bad ham bare passe sit arbejde eller vælge en anden uddannelse. Andre mente, han fortjente det dobbelte i løn. Og mange, som først havde takket nej til pjecen, endte alligevel med at tage en med efter en snak med Peter Berg om pædagogernes arbejdsvilkår.



"I dag smilede alle, men jeg tror ikke, de forstod, hvorfor vi rendte rundt i de her firserfarvede, lidt fimsede t-shirts og forsøger at skabe opmærksomhed om vores løn," siger Peter Berg, der synes lønkampen er vigtig.

Han har stemt nej til BUPL og KL's mæglingsforslag om en overenskomst og strejker nu for at få minimum 15 procent mere i løn og noget, der ligner 4.000-5.000 kroner mere om måneden.

"Det er jo ikke pengene som sådan, det handler om. De gør mig ikke lykkeligere. Men for mig at se hænger løn sammen med anerkendelse, og som pædagog har jeg en masse kompetencer og en lang uddannelse, jeg gerne vil have, at politikerne belønner mig for," siger Peter Berg.



"Æblerne handler om, at vi hver dag ved 14-15 tiden har frugttime i institutionerne, og det kunne for eksempel have været fint at få en snak om den pædagogik, der ligger bag det initiativ. Men æblerne kom i stedet til at virke som sådan en slags smiley. Vi kunne ligeså godt have sagt, "Ha' en go' dag", og det har ikke så meget med vores lønkamp at gøre," siger Peter Berg, der dog roser æblerne for en anden effekt. For eksempel adskiller frugtinitiativet sig fra de andre dages strejkeaktiviteter.



Responsen varmer Mens Peter Berg deler frugt ud, møder han mange bekendte, gamle kollegaer og studerende, som har været i praktik i institutionen. Alle sammen støtter de pædagogernes aktion. En studerende opfordrer Peter og kollegaerne til at komme ned på Hjørring Seminarium.

"Jeg har prædiket jeres sag i dag. Mange i min klasse ved slet ikke, hvorfor I strejker. I skulle tage og komme ned i kantinen og lave en happening. Det er virkelig fedt, det I gør, og for os handler det også om, at I kan skaffe os en god løn, når vi skal ud og arbejde," siger hun.



Nogle teenagepiger bliver overrasket over, at Peter Berg kun får omkring 12-13.000 kroner udbetalt om måneden.

"Det er ikke nok til at leve for. Og hvis man også har en familie at forsørge," siger de.

Det sidste æble i Peters kasse spiser han selv - sulten efter turen gennem gågaden.

Han fortryder det kun, da nogle piger fra fritidshjemmet, hvor han arbejder, kommer forbi for at få et æble, og der ikke er flere.

"Vi savner at komme på fritidshjemmet," siger de.



Peters dagbog: Strejkeuge 1

Peter Berg, pædagog Hjørring



Mandag: Fanebærer ved strejkeoptog i Hjørring

Tirsdag: Uddeling af pjecer i Hjørring

Onsdag: Formiddagsmøde og æbleuddeling i Hjørring

Torsdag: Demo ved KL's møde i Aalborg og picnic

Fredag: Aktivistmøde og happening i centrum



Nordjyder er imod strejken

Nordjyske Stifts-tidende har spurgt læserne, om det er i orden, at pædagogerne i Hjørring Kommune strejker.



84 personer svarede.

38 procent siger ja

49 procent siger nej

13 procent ved ikke



•460 pædagoger strejker i hele Hjørring Kommune.

•70 personer er

med i aktivist-gruppen i Hjørring.

• 5.628 børn i kommunen står uden pasning.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.