OK 2008: Strejken gav medlemsfremgang

Udsigten til konflikt under overenskomstforhandlingerne gav BUPL 1.200 nye medlemmer. Nu, hvor konflikten er slut, er udfordringen at holde på de nye medlemmer.

Udsigten til konflikt under overenskomstforhandlingerne og de fire ugers strejke har givet BUPL en stor medlemsfremgang. Sammenligner man medlemstallet for aktive medlemmer i juni 2007 med medlemstallet i juni 2008 er fremgangen på 1.200 medlemmer.

I BUPL's medlemsafdeling er man ikke i tvivl om årsagen til boomet.

"Normalt er medlemstallet svingende: Som regel falder det lidt hen over efteråret og i løbet af forsommeren, men når der er nyuddannede i juni og februar, stiger medlemstallet igen, og det samlede tal forbliver nogenlunde konstant. Men vi har ikke kunnet spore denne tendens til udsving i 2007 og 2008, og det kan meget vel skyldes udsigten til konflikt," siger daglig leder i BUPL's medlemsafdeling Jesper Lindegaard.



Medlemsafdelingen har nu travlt med at registrere de nye medlemmer og byde dem velkommen. Udfordringen er, hvordan man holder på dem nu, hvor konflikten er slut, og et eventuelt ekstra strejkekontingent truer.

"Vores opgave lige nu er at fortælle vores medlemmer, hvorfor de skal betale 472 kroner i kontingent til BUPL, og ikke 60 kroner til gule foreninger som for eksempel Det Faglige Hus," siger Marianne Hansen, der er konsulent i medlemsafdelingen og arbejder med rekruttering og fastholdelse.



Som et sammenskudsgilde. Marianne Hansen kan se mange gode grunde til, hvorfor pædagoger skal være medlem af BUPL frem for at søge andre græsgange. Hun forstår ikke, at en pædagog vil sætte sig uden for fællesskabet ved at vælge en anden fagforening end den organisation, som har forstand på pædagogprofessionen, og som den eneste har retten til at forhandle pædagogers løn og arbejdsvilkår.



"Det handler blandt andet om solidaritet. Pædagoger bruger deres tid på at lære børnene, at de skal rydde op efter sig, hvis de har været med til at rode. Og man skal også selv have en ret med, hvis man vil spise af buffeten ved et sammenskudsgilde. Det samme gælder for fagforeninger. Man vil jo gerne have lønnen og goderne i overenskomsten, og så bør man også være med til at betale for, at BUPL kan arbejde for at skaffe pædagogerne de bedste arbejdsvilkår," siger Marianne Hansen og nævner også indflydelse som en vigtig årsag for pædagoger til at være medlem af BUPL.



"Som medlem af Det Faglige Hus får du den skrabede model, og du skal være heldig, hvis du opdager, at der er en generalforsamling, og den vil ikke handle om din faggruppes vilkår. I BUPL har vi ikke sparet på medlemsmøder, og vejen til indflydelse er nem. Ofte behøver du bare melde dig på banen for at blive valgt til bestyrelsen," siger Marianne Hansen.



BUPL's medlemsrekruttering starter allerede på landets pædagogseminarier, hvor man informerer om de mange fordele ved et medlemskab. Fagforeningen er da heller ikke som andre fagforeninger ramt af stor nedgang i medlemstallet. Men også forretningsudvalgsmedlem Lasse Bjerg Jørgensen er meget glad for den seneste fremgang.

"Men vi må ikke hvile på laurbærrene. Nye som gamle medlemmer skal opdage, at de er medlemmer af en attraktiv organisation," siger han.





Det får 56.700 BUPL-medlemmer

• Overenskomster

• Tillidsrepræsentanter, der er uddannet til at kende dine rettigheder

• Individuel hjælp ved arbejdsskader, sygdomssager, afskedssager m.m.

• Rådgivning om fysisk og psykisk arbejdsmiljø

• Fagbladet Børn&Unge hver uge og efter ønske også tidsskriftet Vera fire gange om året

• Træf, konferencer og faglige fællesskaber

• Lederrådgivning for ledere

• Forskningsprojekter og undersøgelser om pædagoger og pædagogers arbejde

• Du kan være medlem af Forbrugsforeningen og få rabat på mad, tøj, benzin og rejser m.m.

Se mere på www.bupl.dk under menuen 'Om BUPL' og herunder bjælken 'Medlemskab'.





FOA får også flere medlemmer

Mange af de offentlige fagforeninger, som har været ude i overenskomstkonflikt, oplever en stigning i medlemstallet efter flere års tilbagegang. Det gælder ikke mindst FOA, der blandt andet organiserer social- og sundhedshjælpere og pædagogmedhjælpere.

De nyeste tal fra FOA viser, at forbundet i dag har næsten 207.000 medlemmer.

Det er en fremgang på 7.000 i løbet af det seneste år.

"Vi har sat fokus på anerkendelse, status og ligeløn. Det rammer lige ned i de diskussioner, som dagligt finder sted på plejecentre, i ældreplejen og andre arbejdspladser, hvor social- og sundhedspersonalet arbejder," siger FOA-sektorformand Karen Stæhr til Politiken.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.