OK 2008: Kommunerne snyder

Nogle kommuner gør, hvad de kan for at skaffe pasning til børnene, mens pædagogerne strejker. Men i Esbjerg er man gået over stregen, mener formanden for BUPL Sydjylland.

Omkring 120.000 børn bliver ramt af den konflikt, som pædagogerne har kastet sig ud i nu. Og mindst lige så mange forældre leder nu med lys og lygte efter alternative pasningsmuligheder.

I Odense har institutionschef Britta Carl snakket med en del af forældrene.

"Vi har mange forældre, der ringer ind. De er desperate, for mange har allerede brugt deres muligheder for alternativ pasning, da pædagogmedhjælperne strejkede. Desværre kan vi ikke gøre andet end at lytte til dem og så give pengene tilbage", siger institutionschef Britta Carl til politiken.dk.

Andre af de 15 kommuner, der er ramt af strejke, forsøger at redde så meget børnepasning som muligt. Frederiksberg og Rudersdal Kommune vil prøve at lade medhjælperne passe børn, både med og uden pædagogisk ledelse. De reglementsansatte pædagoger, der ikke må strejke, bliver også kaldt på arbejde. I Rudersdal kan man på den måde skrabe personale nok sammen til at passe halvdelen af de godt 3.300 strejkeramte børn.



De omgår konflikten. I Esbjerg er den kommunale dagpasningschef Karin Christensen gået et skridt længere ved at undersøge, hvilke pædagoger der ikke er organiseret i BUPL. De skal nemlig også møde på arbejde. Sammen med de reglementsansatte er det lykkedes at skrabe i alt 22 pædagoger sammen, der kan se frem til midlertidigt at blive forfremmet til ledere for at passe børn sammen med medhjælperne. Det fortæller formanden for BUPL Sydjylland, Kim Jørgensen.

Han er bestemt ikke tilfreds med kommunens fremgangsmåde.

"Jeg mener, at de forsøger at omgå en lovlig konflikt. Men hvis de fortsætter med planerne, står vi klar med strejkevagter foran institutionerne," siger Kim Jørgensen.



Konfliktramt arbejde. Specialkonsulent i BUPL, Christian Esgaard Christensen, understreger, at reglements- og tjenestemandsansatte pædagoger skal passe deres arbejde.

"Hvis kommunerne laver en reduceret pasning i institutioner, hvor der er pædagoger på arbejde, kan vi ikke modsætte os," siger Christian Esgaard Christensen. Han understreger, at arbejdsgiverne skal respektere den lovlige konflikt og afholde sig fra at få udført konfliktramt arbejde.

BUPL og Kommunernes Landsforening (KL) har lavet retningslinjer for reduceret pasning. Hvis for eksempel en tredjedel af personalet i en institution er medhjælpere, må de kun passe en tredjedel af børnene.

FOA, hvor pædagogmedhjælperne er organiseret, har indskærpet overfor sine medlemmer, at de ikke må påtage sig konfliktramt arbejde.



Nødberedskab. Til gengæld kan det kun i særtilfælde komme på tale, at kommunerne etablerer et nødberedskab, ligesom sygeplejerskerne har gjort.

"Så skal der virkelig være tale om børn med helt særlige behov," siger Christian Esgaard Christensen.

BUPL har indgået en rammeaftale om nødberedskab med KL, og af den fremgår det, at livsvigtige og uopsættelige opgaver skal udføres. Også helbreds- og førlighedstruende opgaver kan komme ind under et nødberedskab.

"Vi har kun hørt om ét tilfælde, hvor der lokalt er indgået aftale om nødberedskab," siger Christian Esgaard Christensen og tilføjer, at BUPL og KL har en aftale om at få løst de beredskabsproblemer, som strejken måtte medføre.



Læs mere om konflikten på www.bupl.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.