OK 2008: BUPL skal knækkes

BUPL skal ikke bestemme omfanget af konflikten, mener Kommunernes Landsforening. Derfor har kommunerne sendt lockoutvarsel, så de pædagoger, der ikke allerede strejker, er udelukket fra at arbejde fra den 17. juni. Men regerinen griber ind, inden det kommer så vidt, spår forsker.

Pædagogerne var ikke nået til deres første strejkedag, før arbejdsgiverne strammede tommelskruerne på BUPL. Fredag den 16. maj afsendte Kommunernes Landsforening (KL) lockoutvarsel, der vil omfatte pædagoger i alle de kommuner, der ikke allerede strejker.



KL vil have konfrontation og optrapning, mener BUPL's formand Henning Pedersen, og det bekræfter kommunernes chefforhandler.

Samtlige pædagoger, der er omfattet af BUPL's overenskomst med kommunerne, kan ikke arbejde fra den 17. juni. KL har dog undtaget lederne, pædagoger ved dagcentre og kommunale beboerhuse og område-, miljø og familiepædagoger fra lockoutvarslet. Pædagoger ved specialinstitutioner i Københavns Kommune er også undtaget. Reglements- og tjenestemandsansatte pædagoger kan ikke omfattes af lockout.



KL's chefforhandler, den konservative Frederiksberg-borgmester Mads Lebech kalder lockoutvarslet en naturlig følge af pædagogernes strejke. Han fremhæver, at han to gange har lavet en aftale med BUPL, men at først BUPL's hovedbestyrelse og siden medlemmerne har sagt nej til aftalerne.

"Vores forhandlingsvilje og forligsvilje har været meget stor. Vi har lagt en fantastisk flot aftale på bordet, både med historisk store lønstigninger og flere andre goder, såsom barsel, barns anden sygedag, seniorfridage og efteruddannelse," fremhæver Mads Lebech.

Han siger, at lockoutvarslet kommer, fordi man ikke kan se signaler fra BUPL på, hvad BUPL ønsker.



"Andet end at man vil strejke," siger Mads Lebech.

Og så mere i løn, kunne man vel sige?

"Jeg har ikke hørt fra BUPL. Jeg har godt set i pressen, at man siger, der skal flere lønkroner til, men der er ikke flere penge. Puljen er lukket. Vi vil drøfte, hvordan pengene kan bruges, men jeg må erkende, at efter vi har gjort det to gange, uden man er tilfredse, har jeg da svært ved at se, hvordan det kan løses," siger Mads Lebech.



Pengene skal bruges. Lockouten skal sætte BUPL under pres.

"Alle BUPL's medlemmer skal mærke, at konflikten er i gang. Dermed handler det også om, og det skal jeg ikke lægge skjul på, at så bruger man sine penge i strejkekassen," siger Mads Lebech.

"BUPL skal ikke bestemme omfanget af konflikten, og hvor længe de synes, den skal køre på, for det er helt uholdbart i forhold til de mange forældre og deres børn," fastslår Mads Lebech.

Kan du forstå de pædagoger, der har sagt nej, fordi de vil have mere i løn?

"Der ligger en fantastisk flot lønstigning på bordet og masser af andre gode tiltag. Vi har givet os på en lang række principielle områder, herunder omfanget af lokal løn, for at få en aftale hjem. Så vi har givet os meget, men rammen ligger fast, og BUPL's medlemmer må acceptere det samme, som 47 andre fagforbund inden for KTO har sagt ja til," fastslår Mads Lebech.



Optrapning. Formand for BUPL Henning Pedersen kalder lockoutvarslet for "KL's svar til de mange pædagoger, der har stemt nej, fordi de vil have mere i løn."

"I stedet for at lytte til pædagogerne vælger KL lockout. De søger ikke en løsning. De vil have konfrontation og optrapning," siger Henning Pedersen og fastslår, at lockouten ikke får indflydelse på strejken.

"Den kommer til at køre som planlagt," fastslår Henning Pedersen.

Har I forholdt jer til, hvor længe BUPL kan klare en lockout?

"Nej! Det er klart, at det lægger et vist pres på BUPL's økonomi, men vi har taget højde for, at det kunne ske," siger Henning Pedersen.

Han mener, at lockoutvarslet er en invitation til regeringen om at gribe ind i konflikten.

"Det appellerer til Folketingets partier, når man lægger op til, at hele landet skal være uden børnepasning," siger Henning Pedersen.



Indgreb nærmer sig. Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due peger også på, at et regeringsindgreb er nært forestående.

"Statsministeren har været ude og sige, at konflikten skal være afsluttet i god tid inden sommerferien. Hvis det står til troende, så kommer den lockout aldrig til at effektueres. For så er vi så tæt på ferien, at der kommer en samlet afslutning, ikke af pædagogkonflikten, men af hele forhandlingssituationen," siger Jesper Due, der er professor fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet.



"BUPL har sagt nej til et resultat, der hverken er bedre end det, som socialpædagogerne har sagt ja til, eller det pædagogerne i FOA har fået. Så det er svært at se, hvor der skulle komme en åbning i forhold til BUPL," siger Jesper Due og påpeger, at forhandlingerne med Sundhedskartellet og FOA's område i regionerne også er fastlåste.

Derfor er der set med politikerøjne kun at vente på resultatet af FOA's urafstemning, som offentliggøres den 29. maj.

"Hvis det bliver et nej, har man jo et forkastet mæglingsforslag på BUPL's område og et fra FOA's område. Det vil man kunne bruge som udgangspunkt for et politisk indgreb, som vil komme umiddelbart efter, sikkert den 3. eller 4. juni," forudser Jesper Due.



I tilfælde af lockout giver BUPL 703 kroner pr. dag til lockoutede medlemmer.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.