OK 2008; 2. Strejkeuge. Hennings dagbog. Da Christiansborg så magenta

Tag med forbundsformand Henning Pedersen, TV2 og 4.000, 5.000, 10.000 eller 12.000 magentaklædte pædagoger til demonstration i Dronningens København.

Skønt vejr. Godt humør. Manende taler. Fed musik. Muntre indslag.

Der findes sløje demonstrationer, og der findes gode demonstrationer. BUPL-formand Henning Pedersen var ikke i tvivl om, hvilken en af slagsen han tirsdag 27. maj om eftermiddagen var kommet til på Christiansborg Slotsplads.

Det var en af de virkelig gode.

"Se, hvor mange vi er. Det er fantastisk. Og så den stemning. Det fortæller mig, at der dels har været et behov for et afbræk i strejkehverdagen derhjemme, dels en stor lyst til at mødes med de andre strejkende og få manifesteret sig i samlet flok," bemærker han, mens han står og venter på, at han som dagens første taler skal på scenen.



Her er Thomas Buttenschøn og hans band i gang med "Fantastiske Mandag". Det nummer kender en del. I hvert fald synges der pænt med ude på pladsen.

"Jeg husker dengang, jeg arbejdede i en børnehave," fortæller Thomas Buttenschøn i pausen inden sit næste nummer, "at jeg blev sat til at spille guitar for ungerne, når de voksne, det er pædagogerne, jeg mener, skulle drikke kaffe."



De demonstrerendes knurren tyder på, at de ikke er vilde med at få stereotypien om kaffedrikkende pædagoger revet i næsen igen. Og så på en dag som denne. Thomas, 23 år, zambiansk-dansk herkomst og med den vildeste frisure, skynder sig videre.

"Nej, hvor blev min mor, som er pædagog, stolt af mig, da jeg fortalte hende, at jeg skulle ind og spille for jer."

Henning nikker anerkendende.

"Meget godt reddet, for han var på vej ud i noget snavs med den der kaffe-ting," bemærker han.



Mysterium løst? Demonstrationen er en halv time gammel, da Henning står bag mikrofonen og skuer ud over den største forsamling, han nogensinde har skullet tale til.

Hvor mange her er? Det afhænger helt af, hvem man spørger.

To ordensbetjente og en motorcykelbetjent, som Børn&Unges udsendte konsulterer, mens de hænger på et gadehjørne, mener 4.000. Højt sat måske 5.000.

Konsulent David Meinke fra BUPL's forbundskontor, der har arbejdet med logistikken omkring demonstrationen, herunder transporten til og fra hovedstaden, siger "i hvert fald 10.000, formentlig nærmere 12.000."

"På baggrund af indberetninger fra fagforeningerne ved jeg, at der har været 115 busser med 55-60 passagerer i hver ude at køre. Dertil kommer deltagerne fra Hovedstaden, Storkøbenhavn og Nordsjælland, som er kommet hertil på gåben, på cykel eller med offentlig transport. De pågældende fagforeninger anslår deres medlemmers andel af forsamlingen til 5.500. Altså sammenlagt noget over 10.000," siger David Meinke.



Spørgsmålet er, hvorfor ordensmagten til hver en tid underdriver, når de skal anslå en demonstrations størrelse.

Er det noget, de unge aspiranter lærer på politiskolen, eller kan det hænge sammen med, at de fleste politibetjente - det gjaldt også de tre, Børn&Unge talte med - kommer fra Jylland?

Hvad det har med sagen at gøre?

Jo, hvis nu betjenten er vokset op ude på landet, og har været vant til at tælle grise og køer efter den velkendte metode med at tælle ben og dividere med fire, når man skal regne antal enheder ud, men han så kommer til at glemme, at mennesker har to ben, og derfor stadig bruger faktor fire i stedet for den korrekte faktor to - så vil enhver politibetjent komme til at skyde 50 procent ved siden af.

BUPL-formanden står lige ved siden af, så han får teorien forelagt.

"Et eller andet er galt, når man kan taksere menneskehavet derude til 5.000, men at fejlen skulle være hjemstavnsbestemt, den tror jeg ikke på," siger han.



Vejet og fundet for let. Folk fra medieverdenen står på spring efter kommentarer til en på dagen offentliggjort meningsmåling om vigende opbakning til pædagogernes strejke, da Henning har talt færdig. Eller rettere, dele af medieverdenen står på spring. Her er reportere og filmfolk fra TV2 og TV2 News, mens DR ikke er dukket op.

Hvilket ikke skyldtes, at landets førende public service kanal har overset, at strejkende pædagoger demonstrerer på slotspladsen. Begivenheden er blevet vejet på nyhedsvægten og fundet for let.



"Der er hele tiden demonstrationer, men du skal være velkommen til at ringe, hvis du en anden gang har en nyhed," var beskeden fra den jourhavende på tv-avisen, da en af BUPL's pressesekretærer gjorde et tappert, men forgæves forsøg på at gøre stationen interesseret.

Mens TV2 i sine nyhedsudsendelser havde demonstrationen som tophistorie, både klokken 18.00 og klokken 22.00, blev begivenheden slet ikke omtalt i DR.

Til gengæld kunne man her se et afsnit af krimiserien "Mistænkt" om chiefinspector Jane Tennison, hvis meritter vi her ved tredje visning (eller er det efterhånden fjerde?) kan uden ad.

Damen med tørklædet. Resultatet af urafstemningen blandt de kommunalt ansatte FOA-medlemmer var ikke kendt, da den første gæstetaler, formanden for Sundhedskartellet, Connie Kruckow, gik på podiet. At det bar mod et ja hos FOA, må hun imidlertid have fornemmet, eftersom hun i sin tale forudsagde, at pædagogerne og sundhedskartellets folk snart ville være alene tilbage i kampen for ligeløn til kvindefagene.



En kamp, som kaldte fornemmelsen af deja vu frem hos kvinden, som altid bærer langt tørklæde, i dagens anledning i farven magenta.

"For 100 år siden, da kvinder kæmpede for kommunal valgret, udtalte mændene her inde ved siden af, og jeg citerer (Connie Kruckow peger mod Christiansborg): "Da Landstinget fastholder den mening, at det hverken er i samfundets eller kvindernes interesse, at der tildeles disse valgret, går det over til næste punkt på dagsordenen". Det er forfærdeligt at tænke på, men det er jo det samme nonsens, vi mødes med i dag, når vi kræver, at der blive gjort op med den kønsbestemte uligeløn," sagde Kruckow og høstede megen bifald for sin analogi.



Bifald var der også til Mette Frederiksen (S) for en bemærkning om, at regeringens politik i forhold til den offentlige sektor er "umoderne, gammeldags og forkert".

Det er der helt åbenbart også nogen, som mener, at demonstrationer er, men de får svært ved at vinde tilhængere hos de 10.000 til 12.000 pædagoger som tirsdag den 27. maj befandt sig på pladsen foran Christiansborg.



Men er der ikke en fare for, at en sådan vellykket manifestation bare gejler folk op, så de bagefter ikke er til at tale ned igen? Henning Pedersen funderer et kort øjeblik over spørgsmålet.

"Det kan man ikke fuldstændig afvise, men meldingen fra de lokale fagforeninger, som i øvrigt svarer til min egen oplevelse, er, at pædagogerne forholder sig realistisk til den konflikt, vi befinder os i, både hvad muligheder og risici angår."



Mandag: BUPL Midtvest/Holstebro sammen med "dronning magenta"

Tirsdag: Formandsmøde og demo i København

Onsdag: Arrangementer på Frederiksberg og Odense Bob Dylan koncert i Odense

Torsdag: Om formiddagen strejkemøde i Kolding for medlemmerne i Sydjylland. Om aftenen ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i København

Fredag: Med den magentafarvede lønbus på Bornholm

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.