OK 2008; 2. Strejkeuge. Dorthes dagbog.

Dorthes 2. strejkeuge byder blandt andet på en magentafarvet havnerundfart

Mandag den 26. maj

Tilde skal ikke passes

Dorthe tog hul på den anden strejkeuge med en cykeltur i silende regnvejr.

Hun mødtes med nogle kolleger på rådhuspladsen, og sammen cyklede de ud til Amager Bio, hvor dagens program bød på paneldebat mellem superliberalisten Martin Agerup fra den liberale tænketank CEPOS, professor Bent Greve fra RUC, og Allan Baumann fra BUPL's forretningsudvalg.



Agerup mente, at den offentlige sektor burde minimeres, mens Bent Greve fremhævede, at man skulle understøtte den offentlige sektor, som er fundamentet i den danske velfærdsmodel.

"Hvis ikke dagpasningstilbuddet var så omfattende, så ville folk i det private ikke kunne have så lange arbejdsdage og tjene så mange penge, som de tjener," opsummerer Dorthe.

Hun konkluderer også, at der stadig er en fin stemning blandt de strejkende.



I dag havde hendes datter Tilde mulighed for at blive passet efter skole, men sådan skulle det ikke være.

"Jeg har det jo sådan, at jeg ikke kan støtte, at pædagogmedhjælperne passer ungerne. Så hun er bare blevet hentet lige fra skole af mig," siger Dorthe.



Tirsdag 27. maj

Fællesskab med sus i

Klokken 8.45 cyklede Dorthe hjemmefra for at være til TR-møde klokken 9. Her fik hun blandt andet strejkekort på medlemmerne og instruktion om, hvordan lønsedlerne skulle kopieres. Klokken 11 kunne hun tage hjem igen, spise frokost og hente sin datter Tilde fra skole.

Derefter tog hun til Axeltorv, hvor Frederiksberg-pædagogerne havde sat hinanden stævne som opvarmning til dagens store demonstration på Christiansborg.



Efter kaffe og kage begyndte folk lige så stille at sive ned mod Christiansborg for at være klar til demonstration klokken 16.

"Men vi måtte ikke gå som en demonstration, for det havde vi ikke tilladelse til," siger Dorthe.

Hele Christiansborg Slotsplads var fyldt med strejkende og sympatisører.

"Det var fantastisk. Det gav virkelig et sus. Hvor er det godt at være med i en bevægelse, et fællesskab, der kæmper for velfærdsdanmark," siger Dorthe.



Lidt før demonstrationen sluttede listede Dorthe - og en hel del andre magentaklædte pædagoger - afsted. Målet var Rådhuspladsen og DR's Aftenshowet.

"Vi skulle lige markere os," siger Dorthe om tilstedeværelsen i baggrunden, når Aftenshowet sender live.



Onsdag den 28. maj

Sang for nedrullede gardiner

Dagen begyndte i Amager Bio, hvor de strejkende fra BUPL Hovedstaden mødtes. Her fik de rapporter fra strejkende pædagoger i andre kommuner.

"Og stemningen er fuldstændig lige så høj ude i landet, som den er i hovedstaden," siger Dorthe, der også så BUPL's formand, Henning Pedersen som taler på et møde for første gang.

Han fortalte, at Kommunernes Landsforening var helt fastlåst.

"Men Hennings holdning var, at når de har givet sig over for FOA, så kan de også finde penge til os," siger Dorthe.



Efter mødet cyklede hun med kollegaerne til Holmens Kanal, hvor de skulle på havne-rundfart klokken 13.

"Båden var fyldt med magenta-farvede trøjer. Der var balloner og bannere. Vi sang og hujede, og folk vinkede til os. Det var helt fantastisk, så hyggeligt og med en god stemning. Vi sejlede forbi Region Hovedstadens kontor, men der smækkede de vinduerne i og rullede gardinerne ned. Men vi sang nu et par sange for dem alligevel," fortæller Dorthe.

Efter sejlturen tog Dorthe hjem for at få sig en eftermiddagslur.

"Det har været et langt program i dag. Men alle kollegaerne er stadig med og bakker op med godt humør. Og sådan er det også i de andre institutioner," siger Dorthe.



Torsdag den 29. maj

I løb for en bedre løn

Sammen med fire kollegaer fra Smykkeskrinet var Dorthe i dag på rundtur til institutioner i Københavns Kommune, hvor de ikke strejker.

Det blev institutioner i Brønshøj, Husum og Tingbjerg, der fik besøg.

"Vi ville bare lige sig hej og "tænker I på os". Og de blev rigtig glade for at få besøg," fortæller Dorthe.



Med sig rundt havde de badges og en lille raslebøsse, og der var god afsætning alle steder på nær ét. Overskuddet går til strejkekassen, skal tilføjes. Efter rundturen tog Dorthe hjem for at lave mad. Klokken 17.40 skulle hun nemlig mødes med kollegaerne igen, denne gang til motionsløb rundt om søerne, der adskiller det indre København fra Frederiksberg, Nørrebro og Østerbro.



Dorthe valgte den korteste tur rundt om én sø, men der var andre, der havde mod på at løbe rundt om de tre søer helt op til Østerbro fra Søpavillonen.

Og igen var der masser af magenta-klædte pædagoger og klubfolk, der var mødt op.

"Jeg havde på fornemmelsen, at det var Copenhagen Marathon, så mange var der," siger Dorthe. Bagefter var der spisning af medbragt mad: "Og jeg blev igen bekræftet i, at det er nogle fantastiske arrangementer, vi har. Der var en rigtig god stemning," siger Dorthe.



Fredag den 30. maj

Tilde synger med

Endelig blev det en stille strejkedag for Dorthe, der mødte op i Amager Bio sammen med de øvrige Frederiksberg-pædagoger for at gøre status over den anden strejkeuge. Der blev diskuteret muligheder for aktioner i de kommende strejkeuger.

"Vi er stadig fulde af gejst," sige Dorthe.

Hun havde givet sin seksårige datter Tilde fri fra skole og taget hende med i Amager Bio.



"Hun skulle lige se, hvordan man strejker. Og hun kan de fleste af slagsangene, så hun synger med," siger Dorthe.

"Men det kan være svært at sidde stille i to timer," tilføjer hun.

Dorthe har også mødt en mor til et barn på Smykkeskrinet, som fortalte, at der var stor forståelse for pædagogernes kamp for anerkendelse og højere løn, også selvom det var besværligt for forældrene lige nu.

"Det lunede," fortæller Dorthe.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.