OK 08: Forlig efter forlænget spilletid

14 dage efter den oprindelige deadline lagde KTO-formand Anders Bondo Christensen den aflevering, som banede vejen for et uventet forlig med de kommunale arbejdsgivere.

I første halvleg var spillet afventende og kedeligt. Spilkvaliteten steg en anelse efter pausen uden at virke prangende. Selv om Boldklubben KTO tog behjertede, offensive initiativer, lykkedes det inden for normal spilletid aldrig at komme igennem KL-holdets defensiv under ledelse af den lidt tunge, men beslutsomme Lars Løkke Rasmussen. Først dybt inde i dommerens tillægstid, da tilskuerne havde indstillet sig på omkamp, lagde KTO's kaptajn, den spinkle Anders Bondo Christensen, den snorlige aflevering, som lukkede forsvaret op.



Sådan kunne referatet have lydt, hvis OK 2008 havde været en fodboldkamp. Som tilfældet ofte er med sportskampe, trak nemlig også spillerne i den kommunale overenskomstkamp sagen i langdrag, inden de fandt hinanden i et KTO-forlig og dermed - for de flestes vedkommende - undgik en strabadserende tur omkring Forligsinstitutionen.

Et KTO-forlig, som forbundsformand Henning Pedersen var med til at forhandle, men ikke fandt tilfredsstillende og derfor på BUPL's vegne tog forbehold over for.



BUPL har som den eneste organisation efterfølgende fremsendt konfliktvarsel til arbejdsgiverne.

Om konfliktvarslet opretholdes afhænger af, om BUPL's hovedbestyrelse på et møde 5. marts - efter Børn&Unges deadline - godkender eller afviser forliget.



Sammenbrud og forlig. Uge ni var i sammenligning med de uger, der er gået, siden forhandlingerne startede 12. december, begivenhedsrig.

Både ved KTO-bordet og BUPL's eget bord bød ugen på sammenbrud, nye forhandlingsforsøg og forlig.

For BUPL's vedkommende brød forhandlingerne sammen mandag. Et nyt forsøg blev indledt onsdag, og del-forliget indgået torsdag. Samme dag blev KTO forhandlingerne genoptaget. Uden resultat.



Sådan var situationen, da BUPL's formand Henning Pedersen fredag orienterede BUPL's hovedbestyrelse om situationen. Midt under redegørelsen fik han en sms med indkaldelse til det møde i KTO's forhandlingsudvalg, som banede vejen for KTO-forliget.



På mødet præsenterede KTO's hovedforhandler, Anders Bondo Christensen, sit forslag til vej ud af den fastlåste situation. Ideen gik ud på at bringe et nyt element ind i spillet: Et forslag om at forhøje den særlige feriegodtgørelse fra 1,5 til 1,95 procent. Forslaget indfrier to modsatrettede behov:



KTO's behov for at komme hjem med noget bedre end det, man ved to tidligere lejligheder havde sagt nej til. Og arbejdsgivernes behov for at nå et forlig uden at lægge sig ud med finansminister Lars Løkke Rasmussen.

Den sag blev klaret ved at holde forbedringen uden for overenskomstrammen, hvorfor der på bundlinjen stadig står, at den tre-årige overenskomst koster 12,8 procent.

Det sminkede regnskab bevirker i øvrigt, at reguleringsordningen kommer til at udmønte mere, end den ellers ville have gjort, fordi forhøjelsen af feriegodtgørelsen ikke tæller med hos de kommunale ansatte, når deres lønudvikling skal sammenlignes med de privat ansattes.



BUPL er skuffet Forbundsformand Henning Pedersens kommentar til KTO-forliget lød dagen derpå:

"Jeg havde forventet en større økonomisk ramme, som kunne indhente efterslæbet til det private område. Og jeg er meget betænkelig ved, om forliget kan indfri pædagogernes forventninger."



På spørgsmålet om, hvorfor han nøjedes med at tage forbehold i stedet for aktivt at modsætte sig forligets indgåelse, svarer han.

"Et veto til et KTO-forlig kræver, at man råder over et flertal, og BUPL havde ikke flertal i sin valggruppe, som er FTF-gruppen. Jeg kunne have valgt, som formanden for FOA, Dennis Kristensen, at træde ud af forhandlingsudvalget, men det fandt jeg uklogt. Det ville afskære os fra muligheden for at føre alle dele af vores egne specielle forhandlinger til ende, og det ville betyde, at medlemmerne ikke kunne få et færdigt forhandlingsresultat at tage stilling til," siger Henning Pedersen.





Sådan ligger landet

Det bedste overenskomstresultat de seneste 20 år. Kalder nogle det. Andre slår på, at det hverken løser eller tager fat på at løse problemerne: at kommunalt ansatte har et lønefterslæb i forhold til sammenlignelige grupper i den private sektor. Og at det giver mindre at være ansat i et typisk kvindefag end i et fag med flest mænd.



Her er nogle fakta om, hvad pædagogerne har i vente, hvis KTO-forliget af 1. marts og BUPL-forliget af 28. februar bliver gældende. De to forlig hører sammen og er hinandens forudsætninger. KTO-forliget gælder alle kommunalt ansatte, mens BUPL-forliget kun omfatter pædagoger og klubfolk.





KTO-forliget

Løn

Generelle lønstigninger på 7,93 procent over tre år, hvoraf de 5,27 procent udmøntes i overenskomstens første år (i 2008).

Reguleringsordningen, som sikrer parallel lønudvikling mellem kommunalt og privat ansatte, videreføres.

Obligatorisk funktionsløn til tillidsrepræsentanter. Beløb fastsættes ved lokal aftale.

Bløde pakker

Ret til seniorfridage fra man er fyldt 58 år. Stigende fra to til fire dage ved det 60. år.

Ret til frihed med løn udvides til at omfatte barnets 2. sygedag.

Mænd får ret til seks ugers barselsorlov med løn.

Generel forlængelse af barselsorloven.



BUPL-forliget

Grundløn

Lederne: Ét løntrin op.

Souschefer, afdelingsledere og stedfortrædere: To løntrin op.

Assistenter, der i den nye overenskomst tager navneforandring til pædagoger: Ét løntrin op + 2.680 kroner årligt.

Ikke-uddannede og anderledes kvalificerede: Ét løntrin op.

Garantiløn

Pædagoger ved 10 års anciennitet: Fra løntrin 31 til løntrin 35.

Pædagoger ved seks års anciennitet: Fra løntrin 27 til 29.

Midler til lokal løndannelse

Lederne: 2,5 procent.

Andre: 1,25 procent.

Pension

Ledere: Bidraget forhøjes fra 14 til 15 procent.

Andre: Bidraget forhøjes fra 13,14 til 13,50 procent.

Blød pakke

Tilkøb af ekstra seniorfridage, så pædagoger, der er fyldt 58 år eller mere, har ret til fem om året.

Andet

Ulempetillæg forhøjes med 4,5 procent.





Følg med på nettet

Overenskomstsituationen udvikler sig dag for dag, time for time, og det er ikke muligt for Børn&Unge af være 100 procent opdateret. Følg udviklingen og læs de seneste nyheder på www.bupl.dk

Efter at redktionen lukkede dette blad, har BUPL's

hovedbestyrelse besluttet, om den anbefaler medlemmerne at stemme ja eller nej til forliget.

Læs mere i næste nummer.





Debatten eksploderede på nettet



BUPL's medlemmer er flittige til at diskutere på nettet, når der sker noget spændende.

Således er debatten eksploderet i forbindelse med de dugfriske overenskomstforlig.

Her er tilfældige (lødige) pluk fra debatten:

" Jeg glæder mig til at høre, hvad den brede medlemskreds mener, når vi skal stemme om forliget - siger de nej, tager vi en strejke, tømmer kassen og bliver til grin. Siger de ja, kan vi fortsætte det gode arbejde, vi går og laver rundt omkring. Jeg er ikke så utilfreds.

Claus



" 1.000 kroner før skat pr. måned. HAHAHAHAHA. Så er der sgu råd til rejeost søndag morgen. Wohoooo. Jesper



" Jeg oplever jævnligt brokkerier over vores fagforenings manglende indsats, men som regel er det letkøbte argumenter, idet de færreste gider bruge tid på at være aktive og selv yde en indsats. Helle



" Signalet fra forliget vil på ingen måde gøre pædagogfaget så attraktivt, som det er nødvendigt... Anders





" Husk, at der også står en arbejdsgiverside, der vil grine sin røv i laser, mens vi tømmer strejkekassen uden at få en krone ud af det. Gitte



" Mit råd er: Stem nej - lad os kæmpe til sidste bloddråbe. Lad dem ophøje forliget til lov, men lad os ikke give efter. Kalle

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.