OK 05 holder ikke

Globaliseringen, EU's udvidelse mod Øst og krigen i Irak medfører henholdsvis lave lønstigninger og høje prisstigninger. OK 05 holder derfor ikke, hvad der blev lovet ved overenskomstens indgåelse

Da der for et år siden blev indgået nye overenskomster, regnede man de generelle lønstigninger, som forhandlingssammenslutningen KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) på fællesskabets vegne havde aftalt med arbejdsgiverne, for så store, at de alene ville sikre reallønnen. Det vil sige lønnens købekraft.

Sådan kommer det bare ikke til at gå. Mens lønnen stiger mindre end forventet, sker det omvendte med priserne. De stiger hurtigere og mere, end man for et år siden gik ud fra.

For at holde realløns-skindet på næsen bliver pædagoger og andre kommunalt ansatte derfor nødt til at trække på alternative kilder. De skal over i røreskålen, hvor det, der skulle have været flødeskummet på lagkagen og have givet en egentlig forbedring af reallønnen, befinder sig.

Flødeskummet er i denne sammenhæng de specielle forbedringer, som organisationerne hver for sig forhandlede hjem til deres medlemmer. For BUPL's vedkommende drejer det sig dels om et tillæg på 3200 kroner om året til lederne, dels om en forhøjelse af grundlønningerne for øvrige medlemsgrupper. Dertil kommer de midler, som er afsat til den lokale lønddannelse. For lederne er det 2,5 procent og for alle andre 1,25 procent i løbet af den tre-årige overenstkomstperiode.



Minus 1 procent. De kolde kendsgerninger er, at lønstigningerne på det private arbejdsmarked sidste år var på beskedne 2,9 procent. Det bevirker, at reguleringsordningen, som skal sikre offentligt ansatte en lønudvikling på linje med de privatansattes, 1. oktober i år tegner til kun at udløse lønstigninger på 0,9 procent mod de forventede 1,23 procent.

Modsat er det med priserne. I det tidlige forår 2005 anslog "vismændene" i Det økonomiske Råd, at priserne ville stige med 5,6 procent frem til den tre-årige overenskomsts udløb i 2008. Nu lyder forudsigelsen i stedet, at priserne vil komme til at stige med 6,2 procent.

Sammenlagt en manko på 0,93 procent, hvoraf de 0,33 procent stammer fra reguleringsordningen og de 0,60 procent fra prisstigninger. Indeholdt i det regnskab er, at pædagoger og andre offentligt ansattes løn i 2005 steg mindre end priserne, hvilket i parantes bemærket var helt efter beregning.



Reallønnen klarer sig. KTO måtte for nylig vedgå, at de generelle lønstigninger ikke alene vil kunne sikre reallønnen. Forventningen er fremdeles dog den, at kommunalt ansatte over en bred kam vil have en højere realløn ved overenskomstperiodens afslutning, end de havde ved dens begyndelse.

Ret meget slinger i valsen skal der ikke være, hvis den forudsigelse skal holde stik. Hvis nemlig priserne galopperer derudad og reguleringsordningen også i 2007 giver mindre end forudsat, fordi lønningerne på det private arbejdsmarked bliver ved med at stå i stampe, nærmer situationen sig det kritiske.

Torben Fersløv Andersen, der er forhandlingschef i BUPL, er imidlertid ikke bekymret, i hvert fald ikke på pædagogernes vegne.

"Man kan lægge alle mulige pessimistiske forudsætninger ind og derved fremkalde et negativt billede, men vi vælger at holde os til Finansministeriets prognose for lønudviklingen på det private arbejdsmarked og Det økonomiske Råds skøn for prisudviklingen. Med det som udgangspunkt kan jeg ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at pædagogernes positive reallønsudvikling kan komme i fare. Blandt andet, fordi BUPL ved overenskomstfornyelsen valgte at bruge sine midler så bredt, at pædagoger inden for alle stillingskategorier bliver tilgodeset med lønstigninger, der rækker ud over de generelle, som følger af selve KTO-forliget," påpeger Torben Fersløv Andersen.



Krig og globalisering. Ifølge de økonomiske lærebøger skal en tilstand med beskeden og faldende arbejdsløshed, sådan som vi for tiden oplever den i Danmark, slå ud i ekstraordinært store lønstigninger. Når virkeligheden er den stik modsatte, har det ifølge Frederik Immer Pedersen, som er økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, meget med globaliseringen at gøre.

"Globaliseringen betyder øget mobilitet. Private virksomheder kan flytte hen, hvor arbejdskraften er billig, og den billige arbejdskraft fra især de nye EU-lande i Østeuropa kan komme til os og tilbyde deres arbejdskraft. Det sker da også i et vist omfang, men alene det, at muligheden foreligger, lægger en dæmper på modet til at stille lønkrav," siger han.

Den anden faktor, som er med til at udhule værdien af OK 05, er de uventet store prisstigninger. De skyldes især oliepriserne og en stigende dollarkurs.

"Med hensyn til olien er stigningerne generet af forhold på såvel udbuds- og efterspørgselssiden. På udbudssiden er det blandt andet krigen i Irak, som spiller ind, mens det på den anden side er Kinas voldsomme behov for energi, der driver priserne i vejret," siger Frederik Immer Pedersen. o

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.