Nyt fra nettet: Børnehaver dropper købemad

80 børnehaver i Århus Kommune har droppet frokostordningen og er gået tilbage til madpakker. Det giver pædagogerne mere tid og børnene bedre mad.

Mad pakket i store termokasser og stanniol­bakker er blevet udskiftet med små hjemmesmurte madpakker. Efter at frokostordningen fra august blev frivillig, har 80 daginstitutioner i Århus Kommune sagt nej tak til mad fra cateringvirksomheder.

Og der er ikke noget i vejen med forældrenes madpakker. En rundringning til daginstitutioner i Århus-området afslører stor tilfredshed med forældrenes madpakker. Også i Den Integrerede Institution Skibet.

"Forældrene har selv selv taget beslutningen om at droppe madordningen, men det er jeg tilfreds med. Vi vil hellere bruge pædagogtimerne på at være sammen med børnene end at stå med maden. Når vi får mad udefra, skal den jo gøres klar og anrettes, fordi den ikke blev leveret i størrelser, der passede til den gruppe børn, vi skulle spise sammen med," siger pædagog Ann Kaasgaard.



Hun vurderer, at det dagligt tog en pædagog omkring tre timer med anretning, servering og efterfølgende opvask og rengøring.

I Den Integrerede Institution Byleddet i Brabrand har leder Susanne Buch Jensen også konstateret, at personalet har fået mere tid med børnene, efter at madpakkerne har skubbet termokasserne ud i kulden.

"Madpakker er nemmere. Før brugte vi en del tid på anretning - og ikke mindst på opvask og oprydning. Samtidig leverer forældrene i vores område flotte madpakker til børnene," siger Susanne Buch Jensen.

Madpakker er der ikke mange af i Dronning Alexandrines Børnehave, som er en selvejende institution i Århus V. Her har man sat forældrebetalingen op med 160 kroner om måneden og ansat sin egen økonoma til at lave mad 28 timer ugentligt. Selvom den øgede forældrebetaling ikke kan dække alle lønomkostninger, er vurderingen fra souschef Irene Williams, at skiftet fra stanniol­mad og catering til eget køkken er alle pengene værd.



"Det er virkelig en succes. Nu smager maden af noget. Alt er økologisk og med flotte råvarer. Før var maden ikke varieret, og vi havde meget besvær med anretning og oprydning. Nu klarer vores økonoma det hele, og hun har god kontakt til børnene og ved lige præcis, hvor meget der skal laves af hver ret," siger Irene Williams, som påpeger, at beslutningen er taget i forældrebestyrelsen.

Sundhedskonsulent ved Århus Kommunes Børne- og Ungeafdeling Bente Kramer Møller oplyser, at fravalget af frokostordningen i 90 procent af tilfældene er gået ud over cateringfirmaerne. Daginstitutioner med egen køkkendame har nærmest været fredet. Dem vil ingen af med.

Men trængslerne er ikke slut for cateringbranchen endnu. Mange daginstitutioner hænger nemlig på toårige kontrakter og kan derfor først opsige dem til næste sommer. n

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.