Ny Holbæk Kommune: Vildledende budgetter

Fejlbehæftede budgetter sendt i høring. Resultat: Høringsfrist under et døgn

"Byrådets vision: Holbæks kommunale service er på niveau med den bedste i landet."

De politiske ambitioner fejler ikke noget i den nye Holbæk Kommune. I hvert fald går ovenstående hensigtserklæring igen og igen i det sæt af kommunale servicemål på børne- og ungeområdet, som netop har været i høring blandt berørte medarbejdere og forældre.

At dømme efter de mange læserindlæg i lokale aviser har politikerne tilsyneladende bred lokal opbakning bag deres ambitiøse mål. Til gengæld kniber det noget med troen på, at de kan indfries. For samtidig med, at høringsfristen omkring servicemålene rindede ud, var det også sidste frist for indsigelser, bemærkninger, kommentarer til den nye kommunes første budgetter, som indebærer en besparelse på 6,6 millioner kroner i daginstitutionerne, hvilket svarer til en nednormering på omkring 24 pædagogstillinger. Dertil kommer, at institutionerne fremover får tildelt lønkroner svarende til en fordeling mellem uddannede medarbejdere og ikke-uddannede på 60:40. Det indebærer, at institutionerne i Holbæk, Tølløse og Tornved, som i dag har procentvis flere uddannede ansat, skal afgive timer. Svinninge modtager, mens Jernløse ligger nogenlunde neutralt.



Fokus på spild. Connie Klinkby Hansen er leder af den integrerede institution Villa Kulla i Holbæk, som er blandt dem, der mister timer fra nytår. Hvor mange, det drejer sig om, kunne hun ikke sige sidste torsdag, skønt høringsfristen udløb dagen efter. Fredag den 17. oktober klokken 12 præcis, havde forvaltningen gjort opmærksom på i en mail, så direktionen fik tid til at læse høringssvarene, inden den politiske vedtagelse af servicemålene sidst på måneden.

De første budgettal, institutionerne modtog, var imidlertid så behæftede med fejl, at de var mere vildledende end vejledende, som den ansvarlige direktør for budgettet, Erik Kjærgaard Andersen, udtrykker det.

Først da pædagoger og børn var på vej hjem torsdag eftermiddag, dukkede det reviderede budget op i Villa Kullas indbakke på mailen.

"Med så kort frist kan jeg ikke nå at høre bestyrelsen og medarbejderne, så et kvalificeret høringssvar omkring budgettet, kan jeg ikke komme med. Det bliver mere nogle generelle betragtninger," siger Connie Klinkby Hansen. Hun har i øvrigt bidt mærke i, at kommunen i forbindelse med servicemålene vil have mere fokus på spild.

"Det synes jeg er en god idé. Vi kan sikkert også finde noget på det felt her i institutionen. For eksempel har jeg spildt rigtig meget tid på det her," konstaterer hun lakonisk.

Connie Klinkby Hansen skønner, at Villa Kulla mister lønkroner svarende til én pædagogstilling.

"Der er et misforhold i at skulle sidde og tage stilling til alle de flotte servicemål, kommunen har stillet op, og samtidig forholde sig til et budget, der skærer ned. De fleste af målene, kan jeg da kun tilslutte mig, men nogle ligger ud over det, man kan forlange. Jeg synes for eksempel, at det er udmærket, at vi skal være opmærksomme på, at børnene får rørt sig, men jeg har vanskeligt ved at se, at det er institutionens ansvar, at overvægtige børn taber sig. Det er også et meget ambitiøst mål, at 95 procent af forældrene skal dukke op til forældremøder. Skal vi til at hyre Lars Hjortshøj, eller hvad?" spørger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.