Ny BUPL struktur - Slaget om Køge Bugt

Medlemmerne i Ny Køge Kommune orienterer sig mod København, men flyttes i forslaget til ny BUPL-struktur mod syd, og det er de jævnt tilfredse med

Formanden for BUPL Storstrøms Amt, Ulla Smedegaard, var tirsdag den 14. februar på en mission af høj sværhedsgrad. Ligeså svært det må være at sælge sand i Sahara, har det nemlig vist sig at få pædagogerne i den kommende Ny Køge Kommune til at acceptere, at de i den fremtidige BUPL-struktur bliver del af den nye fagforening for den sydlige del af Sjælland og Lolland-Falster.

Selv ønsker de at blive, hvor de er, og følge med BUPL Roskilde Amt ind i den nye fagforening for Midtsjælland, som opstår ved en fusion med BUPL Vestsjælland.

Hvis det ikke kan lade sig gøre, foretrækker de én stor fagforening for Region Sjælland i stedet for de to, der er lagt op til. Alt andet synes i Køge-pædagogernes optik således bedre end en fremtid i den sydsjællandske fagforening.



Utilfredse medlemmer. Fra et nyligt fællesmøde for tillidsrepræsentanter og institutionsledere i Ny Køge Kommune udtrykkes i øvrigt forundring over, at BUPL Storstrøms Amt ønsker at få medlemmer tilført, som hellere vil være et andet sted og derfor fra starten er utilfredse. Tillige spekuleres i, hvorfor BUPL Storstrøms Amt har afvist ideen om én stor fagforening i Region Sjælland.

"Til en sådan udmelding kan vi kun se et synspunkt: At to fagforeninger indeholder to formænd og én fagforening indeholder én formand," hedder det i udtalelsen.

Det, der vistnok, nej, lad os bare sige helt sikkert, menes, er, at det i virkeligheden er hensynet til egen formandsstol, der har fået Ulla Smedegaard til at forkaste forslaget om at danne en fælles fagforening for hele den sjællandske region, et forslag, som både BUPL Roskilde Amt og BUPL Vestsjællands Amt støtter.



Forstad til København. Selv om hovedbestyrelsen ved to lejligheder med overvældende flertal har afvist at omgøre grænsedragningen, så har BUPL Vestsjælland og BUPL Roskilde Amt alligevel besluttet at få prøvet deres alternative forslag på den ekstraordinære kongres 30. marts. Forslagene indebærer, at Ringsted Kommune og Ny Køge Kommune gives til Sjælland Midt.

For BUPL Roskildes vedkommende sker det med blandt andet den begrundelse, at Ny Køge ser sig selv som forstadskommune til København og, hvad både infrastruktur og erhvervsudvikling angår, orienterer sig meget mere mod hovedstaden end mod Sydsjælland og Lolland-Falster.

Det har endog forlydt, at medlemmer i Køge-området i stor stil vil melde sig ud af BUPL, hvis de bliver flyttet til den sydsjællandske fagforening.



HB står bag. Det var altså svære odds, Ulla Smedegaard og nogle af hendes nærmeste kolleger fra BUPL Storstrøms Amt, havde imod sig, da de tirsdag den 14. februar på et fyraftensmøde i Odd Fellow Bygningen i Køge skulle give deres version af sagen.. Mødet var indkaldt af BUPL Roskilde Amt og BUPL Storstrøms Amt i fællesskab og havde samlet et halvt hundrede medlemmer fra Køge, Skovbo og Vallø, de tre kommuner, som 1. januar 2007 går sammen i Ny Køge Kommune.

Mødets vært, formanden BUPL Roskilde Amt, Søren Th. Andersen, konstaterede til start, at der var mange myter i omløb, og at de var kommet til at fylde uproportionalt meget i landskabet.

Faglig sekretær Mette Gerdøe, der gennem er årrække har repræsenteret BUPL Storstrøms Amt i hovedbestyrelsen, tog straks fat i et par af dem.

"Det siges, at vi er ligeglade med, om de er utilfredse, når bare vi får medlemmerne. For det første er det ikke os, men hovedbestyrelsen, som har trukket stregerne til de nye fagforeninger ud fra nogle overordnende principper, og for det andet er vores ambition selvsagt at skabe en fagforening, som medlemmerne bliver glade for. Det siges også, at der er markante politiske forskelle mellem os og BUPL-fagforeningerne i Vestsjælland og Roskilde Amt. Ikke at der noget galt med politiske forskelle, men så store er de nu heller ikke. Vi har på tre punkter haft divergerende holdninger. Jeg har i hovedbestyrelsen stemt nej til overenskomster, som indeholdt Ny Løn. Jeg har stemt nej til fusionen med PMF, og så har jeg stemt nej til etablering af Lederforeningen i BUPL og også været imod, at lederne fik særskilt repræsentation på kongressen," fortalte Mette Gerdøe.



Uden flødeskum. Det af de overordnede principper for etableringen af de nye fagforeninger, som er på spil i den konkrete sag, er princippet om, at de skal være tilnærmelsesvis lige store. Det bliver de to sjællandske fagforeninger med den grænsedragning, hovedbestyrelsen anbefaler, hvorimod der bliver tale om to temmelig uens størrelser, hvis de godt 1000 medlemmer i Ny Køge Kommune og Ringsted Kommune henføres til Sjælland Midt.

"Det er det, der er sagens kerne. Vi kan sikkert godt drive fagforening med 3000 medlemmer, men flødeskummet kommer til at mangle. Der bliver kun ressourcer til at løse de nære driftsopgaver. Får vi derimod de 4000 medlemmer, som der er lagt op til, bliver der også plads til at udvikle og professionalisere fagforeningens opgaveløsning, og det har vores medlemmer vel også et krav på," påpegede Ulla Smedegaard.



Flertallet bestemmer. Ole Rasmussen, institutionsleder i Køge og bestyrelsesmedlem i BUPL Roskilde Amt, havde svært ved at se, hvad medlemmerne i Ny Køge Kommune skulle få ud af at blive grænsedraget mod syd.

"Jeg troede, det var løgn, da jeg hørte om det første gang. Der er efter min mening tale om en tilsidesættelse af medlemsdemokratiet. I Køge orienterer vi os ind ad mod København og ikke mod Vordingborg. Man kan se det, når man står på stationen her i Køge. De, der venter på tog til København, bærer på attachemappe eller har en fjällräv på ryggen, mens de, der skal den anden vej, kan kendes på deres kuffert," sagde Ole Rasmussen, som i øvrigt har en fortid som bestyrelsesmedlem hos BUPL Storstrøms Amt.

"Okay, Ole, det er dit verdensbillede, men der findes andre. Borgmesteren i Vordingborg anser for eksempel København for at være en forstad til Vordingborg og gør gerne opmærksom på, at der fra Vordingborg er lige langt til København og Hamburg," svarede Mette Gerdøe.

Allan Baumann, som sammen med hovedkasserer Henning Pedersen repræsenterede forretningsudvalget på mødet, kunne ikke genkende Ole Rasmussens billede af et tilsidesat medlemsdemokrati.

"Alle argumenter har værre oppe til diskussion. 95 procent har fået den løsning, de gerne ville have. Selv hører jeg til de sidste fem procent, eftersom jeg har været uenig i, at man startede med at fastlægge strukturerne i stedet for først at se på indholdet. Men sådan er jo vilkårene. Flertallet bestemmer," sagde Allan Baumann.

Ulla Smedegaard blev til sidst spurgt, hvorfor BUPL Storstrøms Amt ikke vil være til at danne én stor fagforening for Region Sjælland.

"Fordi vi mener, den bliver for stor, og fordi de erfaringer, som Dansk Socialrådgiverforening og i sin tid også PMF har gjort med den slags geografisk set meget store enheder viser, at det ret hurtigt bliver svært at rekruttere folk til bestyrelsesarbejdet," lød svaret.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.