Nødvendig fusion i Sydjylland

Fusionsfagforeningen BUPL Sydjylland bliver med over 7000 aktive medlemmer og et landområde, der tæller 12 danske storkommuner og halvdelen af en tysk delstat, BUPL's største. Stærke kommuneklubber skal sikre nærheden i alt det store

Hvem skal være formand? Hvor skal fagforeningen bo, og hvad skal den i øvrigt hedde? Hvad bliver min rolle? Er der overhovedet nogen rolle til mig?

Det er den slags spørgsmål, som for tiden optager valgte og ansatte rundt om i BUPL. Årsagen er, at organisationen står over for den største omstrukturering i sin efterhånden 33 år lange historie. I stedet for 22 fagforeninger vil der om 140 dage, hvis der ellers bliver givet grønt lys, kun være 12 tilbage.

12 fagforeninger i stedet for 22 betyder, at der af det meste bliver brug for et mindre antal. Ikke nødvendigvis færre ansatte eller valgte lønnede tillidsfolk under ét. Men færre fagforeningsformænd, færre kasserere og færre hovedbestyrelsesmedlemmer. Altså bliver der færre af poster, som giver størst indflydelse.

Mangen en fintænkt plan for ændring af organisationer, de være sig fagforenings- eller forretningsmæssige, er stødt på grund, fordi netop udsigten til tab af position eller endog levebrød har det med at yppe til modstand og obstruktion.



Rigtigt og nødvendigt. Om det er samme kranke skæbne, som venter forslaget til et ny-struktureret BUPL, vides først hen under aften den 30. marts, når den ekstraordinære kongres på SAS Radisson Hotel i København har talt.

Hvis holdningen hos fagforeningerne i det sydlige Jylland - det vil sige BUPL Vejle Amt, BUPL Ribe Amt og BUPL Sønderjylland - er repræsentativ, kan det dog ikke gå galt.

"I alle tre bestyrelser er der enighed om, at det her er et rigtigt og nødvendigt skridt at tage. Medlemmerne ude i institutionerne er vel ikke i samme grad som os, der arbejder i systemet, optaget af sagen. Imidlertid lader de til at have tillid til vores dømmekraft. "Det er jer, der ved bedst, så hvis I synes, er det sikkert fornuftigt nok", lyder deres typiske reaktion," fortæller John Johannesen, der er formand for BUPL Ribe Amt.

Strukturreformen slår ikke igennem med samme kraft alle steder i BUPL. Nogle fagforeninger kommer til at se ud som hidtil (BUPL Århus Kommune, BUPL Fyn og BUPL Bornholm), andre fagforeninger får tillagt nyt land og nye medlemmer (BUPL Nordjylland, BUPL Århus Amt, BUPL Frederiksborg Amt og BUPL Storstrøms Amt), mens atter andre må aflevere (BUPL Viborg Amt, BUPL Vestsjælland, BUPL Roskilde Amt, BUPL Afdeling 2 og 3 samt BUPL Vejle Amt). Eksempelvis skal sidstnævnte af med en tredjedel af sine medlemmer, fordi kommunerne, som indgår i Ny Horsens og Ny Hedensted Kommuner, er havnet i Region Midtjylland.

En anden forskel er, at nogle fagforeninger indgår i fusioner, mens andre undgår denne ofte vanskelige øvelse.



Flest og størst. Under afdelingen for store fusioner henhører de tre syd- og sønderjyske fagforeninger. Det, de er gået sammen om, bliver både i medlemstal og geografisk udstrækning BUPL's største fagforening.

Og stor bliver BUPL Sydjylland, som den nye fagforening med 99 procents sikkerhed kommer til at hedde. Ved seneste "folketælling" var der i alt 8711 medlemmer, hvoraf de 7239 havde løst aktivt medlemskab. Geografien starter længst mod nord ved Ikast-Brande og støder mod syd på den dansk-tyske grænse. Mod vest er det - rimeligt nok - Vesterhavet, som sætter grænsen, mens den østlige forpost er forbundet med Fyn ved Lillebæltsbroen.

Den nye fagforening kommer til at omfatte 12 danske kommuner og halvdelen af en tysk delstat, nemlig Slesvig-Holsten. BUPL Sydslesvig får i den nye konstruktion nemlig samme status som i dag, hvor den er en del af BUPL Sønderjylland.

Egentlig burde fagforeningen derfor også hedde BUPL Danmark (til Ejderen).



Nærheden i det store. Faktisk var planen, at der skulle der være to fagforeninger i Syd- og Sønderjylland, men de stedlige BUPL-politikere blev allerede for et års tid siden enige om, at der var mere musik i at samles om kun én fagforening. Den ide nikkede medlemmerne til på generalforsamlinger i efteråret, hvorefter hovedbestyrelsen tog den til efterretning uden de store ophævelser.

"Indrømmet, jeg var ikke varm på ideen fra starten. Jeg syntes, det blev en meget stor enhed, men med tiden er jeg blevet overbevist om, at fordelene vil vise sig at være større end ulemperne," siger Gerda Nielsen, som er næstformand i BUPL Ribe Amt.

De tre bestyrelser er godt klar over, at det er noget af en mastodont, de er i gang med at kreere. Derfor er der også gjort meget for at sikre nærhed. Til det formål stilles forslag om etablering af faglig klubber for pædagoger og klubfolk i de 12 nye storkommuner, som træder i stedet for de 53 nuværende. Opgaven for den faglige klub bliver at koordinere det faglige arbejde, være baggrundsgrupper for medlemmer med repræsentative poster i det kommunale indflydelsessystem og fungere som bindeled til fagforeningen.



Tre formandskandidater. Men nu tilbage til de påtrængende spørgsmål, som indledte denne artikel. Hvem skal være formand for BUPL Sydjylland, hvor skal fagforeningen bo, og hvem af de nuværende valgte og de nuværende ansatte bliver der plads til?

Til formandsposten er der tre kandidater, nemlig John Johannesen, formand for BUPL Ribe Amt, John Nyborg, formand for BUPL Vejle Amt og Ulla Koustrup, næstformand for BUPL Sønderjylland.

"Vi tre har forpligtet os til at komme med forslag til en løsning. Den vil indebære, at en af os indstilles til formandsposten, mens de to andre bliver næstformænd," fortæller John Johannesen.

Ligesom formands-spørgsmålet ikke er afklaret, er heller ikke placeringen af fagforeningskontoret faldet helt på plads. Børn&Unge erfarer, at Kolding er favorit til at blive hjemsted, dels fordi byen ligger rimeligt centralt, dels fordi det er til at komme dertil med offentlig transport. Frem til årets udgang vil fagforeningskontorerne i Esbjerg og Røde Kro i Sønderjylland dog blive opretholdt.

Fremtiden for de valgte og de ansatte er betrygget i den forstand, at der bliver plads til alle. Ikke sådan at forstå, at alle kan beholde deres nuværende poster eller få akkurat de samme arbejdsopgaver, men sådan at forstå, at politikerne kan forblive politikere og ansatte kan være sikre på, at der er en stilling til dem i BUPL Sydjylland.

Nej, undskyld, det er faktisk ikke korrekt. Tre af BUPL Vejle Amts nuværende medarbejdere følger med de omkring 1000 medlemmer i Ny Horsens og Ny Hedensted, når de flytter til den nye fagforening Region Midt-Øst.

Se også indstik midt i bladet om Hovedbestyrelsens forslag til ny struktur i BUPL







Jeg forventer en sjovere og stærkere fagforening



"Velkommen, dejligt at se så mange af jer."

"Hallo, det kan du ikke mene."

"Nåh, det kunne da have været værre."

Ordskifte mellem formanden og salen, da BUPL Ribe Amt forleden på Esbjerg Højskole holdt medlemsmøde om ny struktur.

Hvorvidt 100 deltagere er mange eller få, afhænger af ens forventninger. Imponerende er det ikke, når det sættes i forhold til fagforeningens samlede medlemstal på 2700, men hvis man som BUPL-formand John Johannesen på forhånd frygtede en halvtom sal, så er det ikke så ringe.

Efter nogle indledende betragtninger fra først John Johannesen og siden John Nyborg og Ulla Koustrup, formand og næstformand for henholdsvis BUPL Vejle Amt og BUPL Sønderjylland, blev snakken sluppet fri ved en syv-otte borde.

Børn&Unges udsendte var med på en lytter ved et af dem og har på blokken stående udsagn som blandt andet disse:

"Hvor fagforeningskontoret kommer til at ligge er mig fuldstændig ligegyldigt. Bare fagforeningen er der, når jeg har brug for den."

"Tillidsfolkene får en vigtig opgave i at puste nyt liv i det faglige arbejde i de nye kommuner."

"Vores fagforeningsformand skal have tid til at være en tydelig politiker, én, der skriver i avisen og udtaler sig på vores vegne."

"Har I set, at det er blevet forbudt med eksklusivaftaler. Jamen, så må vi jo bare mobbe nasserøvene, indtil de forstår budskabet."

"Hvad gør fagforeningen for mig, bør vendes til, hvad jeg kan selv gøre for fællesskabet."

"En bestyrelse på 25 medlemmer er godt nok stor, men når der er så mange med, er risikoen for indspisthed mindre, og der bliver også plads til flere forskellige meninger."

"Af hensyn til de arbejdsløse bør der være kontorer andre steder end i Kolding. Vi skal have et eller andet i Esbjerg. Der behøver ikke at holde åben hver dag. Måske skulle man udruste en BUPL-bus, der kom rundt i kommunerne på bestemte dage."

"Vores nye fagforening skal forstå at vise sig frem."

"Om fagforeningsformændene skal være fødte medlemmer af hovedbestyrelsen? Det ved jeg ikke, det må jeg lige tygge på."

"Nu har jeg tygget, og nej, formændene skal ikke være fødte medlemmer, men de skal kunne vælges til hovedbestyrelsen."

"Det bliver spændende med en ny, stor fagforening, hvor vi kommer til at møde andre kolleger, end dem vi er vant til."

"Jeg forventer en sjovere og stærkere fagforening."

"Der er for mange løse ender i det oplæg, vi er blevet præsenteret for. Det er for eksempel uklart, hvilken kompetence kommuneklubberne skal have."

"Klogt at samle kræfterne, for dem får vi meget brug for i de kommende år."

Om sidstnævnte synspunkt har klangbund hos medlemmerne i de tre fagforeninger, som planlægger at gå sammen i BUPL Syddanmark, afklares på ekstraordinære generalforsamlinger den 21. februar.





Bred opbakning til ny geografi og økonomi



Mens hovedbestyrelsen er delt omtrent midt over i holdningen til flere af forslagene til ny politisk struktur for BUPL, er der bred opbakning til de dele, som vedrører ny geografisk struktur og ny økonomimodel.

Et flertal på 30 mod 9 anbefalede på sidste uges hovedbestyrelsesmøde således de to sidstnævnte elementer i strukturpakken. Overføres denne stemmefordeling til den ekstraordinære kongres, bliver der ikke problemer med at mønstre det kvalificerede flertal på 2/3, som er kravet, når der skal gennemføres ændringer af BUPL's love.

Den væsentligste af disse ændringer er, at antallet af fagforeninger med virkning fra 30. maj i år reduceres fra 22 til 12.

Hovedbestyrelsen fastholdt også den grænsedragning mellem de 12 nye fagforeninger, som den allerede på sit møde i december nikkede til. Heller ikke i andet forsøg lykkedes det BUPL Vestsjælland Amt, BUPL Roskilde Amt og BUPL Afdeling 2, 3, 4 og 5 at komme igennem med deres ændringsforslag.

Forslagene fra BUPL Vestsjælland og BUPL Roskilde Amt går på at flytte henholdsvis Ringsted Kommune og Køge Kommune fra den ny fagforening for Sydsjælland og Lolland-Falster til deres fælles midtsjællandske fagforening, mens BUPL Afdeling 2, 3, 4 og 5 ønsker Furesø henført til deres område i stedet for til fagforeningen for den nordlige del af Region Hovedstaden.

Sidstnævnte forslag var det af de tre, som flest støttede, nemlig 11, mens kun fem stemte for at flytte Ringsted og otte for at flytte Køge.

Alligevel har de tre fagforeninger ikke givet op. Forslagene til ændret grænsedragning vil blive genfremsat på den ekstraordinære kongres.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.