Nedskæringer - Tilflyttere presser små kommuner

Små kommuner rundt om Århus bliver oversvømmet af børnefamilier. Det tvinger kommunerne til at bruge store summer på ekstra institutionspladser. Alligevel kniber det med at holde kvaliteten

Kapitalstærke børnefamilier er eftertragtede i landets kommuner. Borgere med høje indkomster giver mange skattekroner, som kommunerne kan gøre godt med, og børn er med til at sikre, at der også i fremtiden vil være liv i kommunen.

Derfor har en række mindre kommuner rundt om Århus de senere år investeret i kampagner for at lokke børnefamilier til. Nogle kommuner har annonceret i aviser, mens andre har arrangeret busture for at vise potientelle tilflyttere, hvor attraktiv netop deres kommune er.

Kommunerne har lokket med adgang til skov og nogle steder strand og med lavere huspriser, end Århus kan tilbyde.

Det har virket.

De høje boligpriser i Århus betyder, at mange kigger sig om efter andre steder at slå sig ned. De flytter til kommuner som Rønde, Odder og Rosenholm, hvorfra de de kan køre ind til Århus på omkring en halv time.

I de små kommuner jubler borgmestrene, men succesen har givet dem en række problemer, der skal løses.

"Vi er selvfølgelig glade for tilflytterne, men vi er nødt til at oprette en masse nye institutionspladser. Lige nu og her har vi skaffet 26 ekstra pladser til børn i vuggestuealderen for at løse det akutte behov, men vi ved, at der kommer flere i efteråret, og dem skal vi selvfølgelig også skaffe pladser til, så vi kan holde pasningsgarantien," siger Vilfred Friborg Hansen (S), der er borgmester i Rønde Kommune.

Kommunens foreløbige løsning består i at oprette småbørnsgrupper i to børnehaver. Samtidig er en skovbørnehave, der tidligere havde basislokaler i byen, flyttet ud i skoven, hvor nogle lokaler er blevet ledige. Det giver så plads til gæstedagpleje i de lokaler ,skovbørnehaven tidligere brugte. Når antallet af børn stiger yderligere i efteråret, vil kommunen sandsynligvis udvide en børnehave, så den bliver en integreret institution.

"Med de tiltag kan vi klare det både kvalitetsmæssigt og økonomisk," siger borgmesteren i Rønde.

Men de første par år koster de nye indbyggere kommunen penge. Så mange at udgifterne til pasning langt overstiger indtægten fra forældrenes skattebetalinger.



Generel tendens. Det er langt fra et problem Rønde Kommune er alene om. Alle ni kommuner, der umiddelbart grænser op til Århus Kommune, oplever, at de hele tiden må udvide antallet af institutionspladser for at følge med, og alle steder koster det kommunerne dyrt.

Kun i Ebeltoft Kommune og på Samsø er der ikke voldsom vækst i antallet af børn. Det viser en rundringning til 11 kommuner rundt om Århus.

Rundringningen viser også, at det er stort set umuligt at rekruttere dagplejere. Der er brug for flere, men da arbejdsløsheden er nærmest historisk lav, er der ikke så mange interesserede. Derfor har de kommuner, hvor dagplejere tager sig af de mindste børn, store problemer, og flere af dem overvejer at åbne vuggestuer eller udvide børnehaver til integrerede institutioner.

Hammel Kommune har mærket tendensen i mange år efterhånden. De seneste 10 år er antallet af børn steget med 40 procent. Stigningen har været ekstra kraftig de seneste år.

Også i Rosenholm Kommune nord for Århus strømmer familierne til. For eksempel udstykkede kommunen 200 grunde i et villakvarter i januar 2005. Når 2006 er omme, bor der cirka 600 mennesker i de huse, forklarer borgmester Richard Volanter (V), der understreger, at der er lige så meget vækst andre steder i kommunen, der lige nu huser omkring 10.000 indbyggere.

Flere indbyggere betyder flere institutionspladser.

Kommunen indviede en ny børnehave i januar 2005. Det mætter ikke behovet for institutionspladser, så nu er man gået i gang med at bygge endnu en børnehave. Den åbner til næste sommer og skal have plads til 80 børn. I mellemtiden finder kommunen plads til børnene i en pavillon.

Richard Volanter fortæller, at kommunen efter hans mening hele tiden har været på forkant med situationen, og Rosenholm Kommune har da også selv bedt om at få de mange tilflyttere. For eksempel lavede kommunen i 2003 et markedsføringsmateriale for netop at tiltrække børnefamilierne.

"På kort sigt er det en udgift for os, men vi betragter det som en investering i fremtiden. En kommune er ligesom en forretning. Man skal hele tiden have nye kunder i butikken, der kan betale for fremtiden. Samtidig giver det en mere hel kommune. Det giver også bedre muligheder for at have et forretningsliv, fordi børnefamilier jo køber meget ind," siger Richard Volanter og understreger, at også hans kommune overholder pasningsgarantien.



Kom bag på politikerne. Det er dog ikke det samme som, at kvaliteten holder hele vejen.

Anne Grethe Rosenberg, formand for BUPL Østjylland, har netop holdt møde med en gruppe tillidsrepræsentanter fra Århus Amt. Derfor har hun fingeren på pulsen med, hvad der sker i de små kommuner.

Hun medgiver, at kommunalpolitikerne stort set gør, hvad de kan, men de ekstra børn går ud over kvaliteten.

"Det er rigtigt, når borgmestrene siger, at normeringen nogenlunde bliver holdt, men mange steder er det jo ikke uddannet personale, der bliver ansat. De er de løstansatte - typisk medhjælpere - der bliver ansat i længere perioder. Derfor er der mindre uddannet personale pr. barn. På den måde bliver det pædagogiske personale ikke tilstrækkeligt aflastet," siger hun.

Heller ikke de fysiske rammer er helt i top.

"Det er kommet bag på politikerne rundt omkring, at antallet af børn er vokset så meget. De har svært ved at finde dagplejere, og så er der også overbelægning en del steder. Man prøver at løse det ved at placere børnene i barakker og ved udegruppeløsninger. Det er ikke optimale tilbud," siger hun.

I et par af kommunerne er der indført vippenormering, så institutioner er indrettet til skiftende børnetal.

"Men antallet af børn ligger hele tiden oppe i det røde felt, og det er ikke meningen med vippenormering. Det giver jo bare flere børn i institutionen," siger formanden for BUPL Østjylland.



Sådan reklamerer Rosenholm Kommune for sig selv på sin hjemmeside:

• Alle tiders børnekommune

• Rosenholm er tæt på Århus, naturen og hinanden.• Hvis I overvejer at bosætte jer i en tryg børnekommune med kun 35 minutter til Århus C, pasningsgaranti, flot natur og egen biograf, er Rosenholm et godt bud.

• Og så er julekalenderen "Jul på Slottet" faktisk optaget på Rosenholm Slot...





Ekstra børn er godt



To børnehaver i Rønde Kommune opretter småbørnsgrupper for at få plads til kommunens yngste. Det ændrer hverdagen for pædagogerne i de to institutioner.

"Det betyder, at vi i højere grad skal beskæftige os med ting som at skifte ble og få børn til at sove. Det bliver da lidt anderledes," siger Birte Rask, der er leder af Børnehaven Vigen i Rønde.

Alligevel er hun godt tilfreds med at have fået syv nye børn. Institutionen har nemlig lige afleveret en stor gruppe børn, der er begyndt i skole, og manglede derfor børn i forhold til sidste år. Derfor var der det usikkert, om institutionen kunne bevare hele sit personale.

"På den måde var det fint, at vi kunne hjælpe kommunen, der ikke kunne finde dagplejere, og vi kunne bevare vores personale. Så længe der er plads, så tager vi børn ind - uanset alder," siger lederen Birte Rask.

I Børnehaven Lille Arnold i Thorsager var personalet mere tilbageholdende med at sige ja til børn på to år.

"Vi er en lille børnehave, der ligger ude skoven. Og skoven bliver også brugt som legeplads. Der er for eksempel ikke hegn rundt om institutionen. Vi syntes ikke rigtigt, institutionen var indrettet til det, så vi var ikke så meget for det," fortæller Lene Rasmussen, der er leder i børnehaven.

Omvendt kan hun også se noget positivt.

"Det er godt for de store, at der er nogle små børn, de skal tage hensyn til. Og for de små giver det nogle længere forløb i institutionen," siger Lene Rasmussen.

I begge institutioner begynder de nye børn i slutningen af august.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.