Nedskæringer; Politikere er klar til at skære

Århusianske institutioner får fælles ledelse og fritidsklubber og fritidshjem bliver lavet om til SFO'er. Det er to næsten sikre konsekvenser af Århus Kommunes spareprogram. Også indførelse af modulordning og afskaffelse af jobgaranti virker sandsynligt

Der bliver skåret kraftigt på børneområdet i Århus, når kommunen skal ud i sin hidtil største sparerunde. Det står helt klart efter et byrådsmøde i Danmarks næststørste by, der kun havde ét punkt på dagordenen, nemlig budgettet for 2007.

Partierne i byrådet brugte det meste af tiden på at lurepasse og fortælle hinanden og tilhørerne, at nedskæringerne er regeringens skyld. Derfor er der heller ikke truffet endelige beslutninger om, præcis hvor og hvordan sparekniven skal skære. Men den kommer til at skære.

"Der er tre store punkter på børneområdet. Det er modulordning, fælles ledelse og en ensartet struktur. Og mindst to af de tre områder bliver berørt, hvis besparelsen skal opnås," sagde Jacob B. Johansen (S), i en pause.

Alt tyder dog på, at kommunens institutioner i den nærmeste fremtid må vænne sig til, at der ikke er en leder i hver institution. Et klart flertal med Socialdemokraterne og Venstre i spidsen lagde nemlig flere gange op til, at de foretrækker "administrative besparelser, der ikke direkte rammer borgerne."

Jacob B. Johansen indrømmede dog i pausen, at ingen besparelser undgår at ramme brugerne.

Der var på forhånd lagt op til, at fritidshjem og fritidsklubber skal nedlægges og erstattes med SFO'er. Også den model bliver tilsyneladende regnet for en administrativ besparelse. Da kommunen ifølge embedsmændenes beregninger kan spare omkring 100 millioner kroner på at føre de to forslag ud i livet, er det særdeles attraktivt for politikerne at skære her. Specielt fordi det løser knap en fjerdedel af den økonomiske klemme.

Der er dog ingen garanti for, at besparelserne stopper her. Tværtimod. Både Venstre og de konservative talte varmt for at indføre en modulordning i kommunen, men i modsætning til i landspolitik kan de to partier ikke trumfe beslutninger igennem sammen med Dansk Folkeparti alene.

Socialdemokraterne er umiddelbart skeptiske over for modellen, fortalte borgmester Nicolai Wammen. På den anden side udelukker han ikke noget, så de 61 millioner, man har regnet sig frem til, man kan spare ved at indføre modulordning, kan være tillokkende for borgmesteren og hans parti. Så er kommunen oppe på tre markante besparelser på børneområdet.

Det er besparelser, der med stor sikkerhed fører til, at nogle pædagoger mister deres job. I dag er det sådan, at ansatte i Århus Kommune, der mister jobbet på grund af besparelser, havner i kommunens jobbank. Det vil sige, at de er garanteret fuld løn, indtil kommunen finder et andet kommunalt job til dem. Denne garanti kom tilsyneladende i fare på byrådsmødet. Både Venstre, de konservative, Dansk Folkeparti og de radikale er klar til at opsige aftalen, fordi de mener, at de kommunalt ansatte i en tid med meget lav ledighed vil kunne finde job i det private erhvervsliv.

Det mest bemærkelsesværdige er dog, at Socialdemokraterne på ingen måde afviste at droppe jobgarantien for kommunens ansatte. Både Jacob B. Johansen og borgmester Wammen undlod at udtale sig klart om jobgarantien.

De sagde i stedet, at "det ikke er en blomst, der er groet i vores have." Direkte oversat betyder det, at de ikke har fundet på det, men bestemt ikke afviser, at det kan blive resultatet, når besparelser skal forhandles hjem i en sen nattetime.





Drop det



Det er min pædagog. Svigt ikke mit barn. Drop det. Spar spareforslaget væk. Sådan lød nogle af budskaberne på balloner, t-shirts og skilte, da omkring 1.000 demonstranter mødte op foran rådhuset i Århus for at gøre opmærksom på deres utilfredshed.

"De vil skære, men der er ikke mere at skære af. De kan ikke gøre noget værre end at gøre tilbuddet til vores fremtid til ren opbevaring. Jeg håber, det her kan være med til at påvirke politikerne positivt, så de overvejer det igen," siger Christina Qvist, der er talsmand for aktionsgrupppen i forældreforeningen, der har arrangeret demonstrationen.

"Sparekataloget læggger op til, at det ikke er pædagogtimer, der skal skæres, men ledere. Men opgaverne forsvinder ikke, fordi lederne forsvinder," siger Rasmus Vinge, der er mødt op til demonstrationen med sine kone og to børn.

Han mener, det er lettere for politikerne at spare på børneområdet, fordi det er vanskeligt at dokumentere den præcise effekt af, at børnene er lidt mindre sammen med voksne.

Pludselig samler en stor flok demonstranter sig i en en rundkreds. Midt i rundkredsen står borgmester Nicolai Wammen, der er på vej ind til byrådsmøde.

"Det er godt, at I fortæller politikerne, hvad I mener," sagde han til demonstranterne.

"Men hvad gør I så ved, det vi mener," spørger en mandlig demonstrant i et venligt, men meget bestemt tonefald.

Borgmesteren svarer, at politikerne lytter til de 2.000 høringssvar, de har modtaget. Men så let slipper han ikke.

"Op til valget sagde du, at du ville forbedre forholdene for børnene. Nu skærer I. Det kan jeg ikke forstå,"sagde en mand.

Borgmesteren svarede, at han kun havde lovet at prøve at forbedre forholdene for kommunens børn.

"Hvor gammel er du," spørger en otteårig pige pludselig og får alle til at grine, inden Nicolai Wammen haster videre for at lede byrådsmødet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.