Nedskæringer; Man skal holde, hvad man lover

BUPL medvirkede sidste tirsdag til en storstilet underskriftsindsamling på Kultorvet i København. 636 personer sendte statsministeren et protest-postkort, som minder ham om hans valgløfter ikke mindst på daginstitutionsområdet. Andre 4000 forbipasserende tog et eller flere postkort med i tasken

Hververne fra Amnesty International og sælgerne af hjemløseavisen Hus Forbi kunne godt pakke sammen, da en fælles alliance bestående af fagforbundene BUPL og FOA og forældreorganisationen FOLA i tirsdags stillede deres kampagnebod op midt på Kultorvet i København. Der blev kaldt til kamp mod de besparelser, som i forbindelse med de kommunale budgetforhandlinger er blevet bebudet på børne- og ældreområdet i mindst 40 procent af landets kommuner. Nedskæringer på børneområdet står i skarp kontrast til statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) valgløfter fra februar 2005, hvor han lovede blandt andet bedre faciliteter og mere personale i daginstitutionerne.

"Hjælp Anders Fogh med at huske, hvad han har lovet," gjalder Stine Aksnes' stemme ud over det travle torv med en styrke, der ville gøre selv en rejekælling misundelig.

"Med de dårlige normeringer og støj i daginstitutionerne lærer man at råbe højt, og det kræver sin pædagog at samle 60 børn på en kolonitur," siger Stine Aksnes, der i mange år var pædagog, før hun blev faglig sekretær i BUPL Hovedstaden.

Hendes opråb virker, og selv forbipasserende, som haster mod Nørreport Station, må sænke farten for at se nærmere på kampagnebudskabet om, at Anders Fogh Rasmussen har lovet mere velfærd til børnene, men nu er i færd med at gennemføre det modsatte.



Bebudede besparelser. Baggrunden for kampagnen er blandt andet en ny undersøgelse foretaget af Synovate Vilstrup, som viser, at mindst fire ud af 10 kommuner i deres budgetplanlægning for 2007 ser sig nødsaget til at svinge sparekniven over kommunens børneinstitutioner (se artiklen "En ren gyser" i Børn&Unge nummer 29/06).

Ifølge BUPL's beregninger på kommunernes økonomi vil de bebudede besparelser på børneområdet svare til, at 3.300 ansatte i danske daginstitutioner får fyresedlen, at nogle institutioner helt må lukke, eller at børnehaver må lukke to timer tidligere om fredagen.

De scenarier vækker harme blandt de forbipasserende denne tirsdag eftermiddag på Kultorvet.

"Hell no!" udbryder en høj, mørk kvinde vredt på engelsk, da hun har stavet sig igennem scenarierne, som hun kan læse på en plakatsøjle ved kampagneboden.

Sherette Simplis har tre børn i daginstitutioner i København og skal ikke have skåret i deres åbningstid.

"I ti år har jeg betalt min skat til den danske stat, og ikke så meget som en krone har jeg modtaget. Det er simpelthen for meget, og hvad skulle pengene så gå til, hvis ikke til børnene," spørger hun.



4000 borgerprotester. BUPL, FOA og FOLA's kampagne blev skudt i gang for to uger siden med plakater i daginstitutionerne, underskriftsindsamlinger blandt forældrene, helsidesannoncer i aviserne og aktionen på Kultorvet og mange andre steder i landet. Efter to timers uddeling af spiselige huskekager og underskriftsindsamling på Kultorvet havde 636 borgere sendt statsministeren et protest-postkort fra kampagnebodens postkasse, og andre 4000 havde medbragt et eller flere kort i tasken.

"Man skal holde, hvad man lover," var den generelle holdning blandt de protesterende borgere, som både talte unge kvinder med barnevogn og bedsteforældre med stok, ræverøde punkere og borgerdyr i jakkesæt.

"Det er deres mindre søskendes, børns eller børnebørns daginstitutioner, de ser blive ramt af nedskæringer, og det er deres forældres eller bekendtes arbejdsplads, der udsættes for urimelige arbejdsforhold. Og det kan alle uanset partifarve eller alder

være imod," forklarer forretningsudvalgsmedlem i BUPL, Tonny Andersen, der er tilfreds med både resultatet og en dag på barrikaderne.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.