Nedskæringer; Fra SFO til klub

Budgetforlig lemper de planlagte besparelser på daginstitutioner med godt to millioner kroner i Syddjurs Kommune. Det betales til fulde ved at sløjfe SFO allerede efter 3. klasse og erstatte dem af tilbud om juniorklub

"Er barndommen slut, når man starter i 4. klasse?"

Det måske lidt retoriske spørgsmål kommer fra en lokal SFO-medarbejder, efter samtlige partier i sammenlægningsudvalget i Syddjurs har tilsluttet sig et budget, som indebærer afvikling af alle eksisterende SFO-tilbud for børn over 3. klasse.

I forbindelse med budgetvedtagelsen udtrykker formanden for sammenlægningsudvalget, Vilfred Friborg Hansen (S), stolthed over, at politikerne har fundet rum til at indføre ordningen med juniorklubber for 4. til 6. årgang.

"Det betyder, at vi sammen med SFO'en har en rød tråd i vores fritidstilbud til børn og unge i Syddjurs kommune fra 1.- 6. klasse," siger han.

Fællestillidsrepræsentant Kim Bent Ager mener derimod, at politikerne er i gang med at ødelægge nogle meget velfungerende SFO'er for de ældre elever og derved kapper tråden til barndommen.

"Klubber er et mere skrabet tilbud. Et discounttilbud uden nogen egentlig pædagogik. De er kendetegnet ved, at der er mange ikke-uddannede medarbejdere. Der er ingen fremmødekontrol, og de har ingen forpligtelse til at holde åbent hele ugen," siger han.

En udlægning af teksten, som direktør for skoler, dagtilbud og familieområdet, Søren Valbak, ikke er fuldstændig afvisende over for:

"Det er korrekt, at der ikke er krav om fremmødekontrol, men det vil man nok alligevel gøre med de yngste af børnene. Klubberne kan også vælge kortere åbningstider eller holde en ugentlig lukkedag, så der måske ikke er noget tilbud til forældrene for eksempel om fredagen. Men mit gæt er, at vi vil lave nogle fælles retningslinjer, som gælder hele kommunen," siger han.

Med budgetvedtagelsen bliver den samlede besparelse på SFO-området 7,6 millioner. En forøgelse på 3,2 millioner i forhold til det oprindelige forslag, hvoraf noget dækkes ind af øget forældrebetaling.



Rønde ramt hårdest. Til gengæld skal daginstitutionerne spare 2,2 millioner mindre end først planlagt, så reduktionen nu hedder 2.000 kroner per barn i børnehaver og 3.000 per barn i integrerede institutioner. Hvad den besparelse kommer til at betyde i de enkelte institutioner, er først noget, embedsmændene nu er gået i gang med at regne på.

"Først skal vi have harmoniseret de fem kommuner. Det vil opleves meget forskelligt, men hårdest i Rønde, som i dag er den kommune, der bruger flest penge per barn. Derefter kommer besparelserne," siger Vilfred Friborg Hansen.

Han vil ikke udelukke, at også institutionerne i Rosenholm, som bruger færrest penge per barn, kan blive ramt af besparelser:

"Det har vi ikke regnet på endnu. Men de vil ikke få tilført midler, for når Rosenholm har lavere udgifter end de øvrige kommuner, hænger det sammen med, at institutionerne er større og dermed billigere per barn,"

siger han.

Selv om der er sket visse lempelser i forhold til det første budgetudspil, vil Vilfred Friborg Hansen ikke udelukke, at der er fyresedler på vej.

"Det er stadig et meget skrapt budget. Så jeg vil ikke love, at der ikke kommer afskedigelser, men jeg håber, vi kan klare det ved omplaceringer, individuelle aftaler og naturlig afgang."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.