Naturen er kun til låns

Allerede i en tidlig alder lærte pædagog Susanne Borsdal at sætte pris på naturen. Derfor værner hun i dag om klimaet både i sin institution og derhjemme.

På trods af, at årstiden indbyder til det, er der ingen elektriske julelys foran den 58-årige pædagog Susanne Borsdals hjem i Skovlunde. Selvom julelysene er hyggelige, sluger de masser af strøm. Og det høje energiforbrug er ikke foreneligt med det mål, Susanne Borsdal har sat sig.

Målet er, at kommende generationer skal kunne nyde jorden og dens natur, på samme måde som Susanne Borsdal selv har gjort det.

Hun erindrer blandt andet, hvordan hun som barn lå i skoven og spiste medbragte madpakker sammen med sin bror, som var jæger. Der blev ikke skudt noget den dag af den simple grund, at 'det simpelthen var for smuk en dag til at skyde på duerne', som broderen havde sagt.

Oplevelser som den har Susanne Borsdal med i rygsækken. Blandt andet derfor gør hun sit for at spare på energien og værne om klimaet.

Til daglig arbejder Susanne Borsdal som pædagog i Børnehuset Humlen, som er en flexinstitution med 45-50 børn i Albertslund Kommune. Kommunen har i over 10 år fokuseret intensivt på klima og miljø. Det betyder for eksempel, at samtlige daginstitutioner i kommunen har en miljømedarbejder.



Valgt som miljømedarbejder. Da man i Humlen, hvor Susanne ­Borsdal har arbejdet i 34 år, skulle vælge en miljømedarbejder, faldt ­valget naturligt på hende.

Hun havde allerede på det tidspunkt stor interesse i miljø og klima, og arbejdet som miljømedarbejder har givet hende en masse ny viden, som har inspireret hende til nye måder at værne om klimaet på, både på jobbet og derhjemme.

Blandt andet er hvidevarerne i hjemmet gradvist blevet skiftet ud med miljømærkede apparater, og der er kommet energirigtige ruder i vindueskarmene.

I Humlen fokuserer Susanne Borsdal og kollegerne også på at værne om klimaet. Der bliver købt økologisk, lokalt produceret frugt og grønt til børnene, så man undgår 'CO2-tung' mad, som er blevet transporteret langvejs fra. På legepladsen vokser æbletræer, hvis frugter man spiser af, når årstiden er til det. På den måde kan børnene også følge maden 'fra jord til bord'.

Pædagogerne i Humlen forsøger at fremdyrke en energibesparende kultur, så børnene lærer, at de bør slukke lyset, når de forlader et rum, samt at de ikke skal frådse med vandet i vandhanerne.



Undgå vores fejl. Det er vigtigt for Susanne Borsdal, at budskabet om at passe på vores jord bliver givet videre til næste generation. Den viden, vi har om klimaet i dag, skulle gerne medføre, at vores efterkommere undgår at begå de fejl, vi har begået.

Derhjemme sorterer Susanne ­Borsdal sit affald, og det tiltag har hun indført i Humlen. Personalet er for eksempel begyndt separat at sortere paprør fra toiletruller.

I husstanden gør sorteringen ikke det store udslag. Men i institutionen, hvor forbruget er stort, kan man ­virkelig se resultaterne af en forholdsvis lille handling. Mængden af storskrald er skrumpet betydeligt.

Selv små ændringer kan altså gøre gavn, hvis tilstrækkeligt mange ­mennesker er med på vognen. Også selvom ændringen bare er at skære ned på tiden under bruseren, påpeger Susanne Borsdal.

Hun sætter en ære i sin indsats for at kunne aflevere jorden til sine efterkommere i en stand, så de kan have samme glæde af naturen som hende.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.