Motion; Aalborgs børn skal op i gear

Fordi børnene er i institution de fleste af deres vågne timer, skal de have pulsen, mens de er der. Det mener børnefysioterapeuter Annette Toft og Helle Fuglsang, der er initiativtagere og projektledere på Kroppen på Toppen i Børnehøjde, der omfatter alle Aalborg Kommunes 154 daginstitutioner.

Meget mere fut i daginstitutionerne. Det er målet for projektet "Kroppen på Toppen i Børnehøjde", som involverer alle Aalborgs 154 daginstitutioner, alle ansatte, det lokale foreningsliv og Danske Gymnastik og Idrætsforeninger (DGI) de næste tre år.

Familieministeriet er hovedsponsor på projektet, der også henvender sig til forældrene. De bliver inviteret til foredrag om, hvordan de får mere bevægelse i dagligdagen, både for børnenes og deres egen skyld.

"Mange børn bevæger sig ikke, så pulsen stiger de 60 minutter om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det skal der gøres noget ved," siger fysioterapeut Annette Toft, der har taget initiativ til projektet sammen med fysioterapeut Helle Fuglsang.

Alle institutionernes medarbejdere - fra lederen til køkkenpersonalet - kommer på et to dags kursus. Her bliver de undervist i betydningen af bevægelse for børns sundhed, og de får inspiration til, hvordan de kan ændre den pædagogiske praksis, så der kommer flere krævende fysiske aktiviteter på programmet. Repræsentanter fra DGI og Aalborgs idrætsforeninger vil besøge alle dagsinstitutionerne for at dele ud af deres viden og vise, hvordan man kan gøre bevægelse sjovt.



Legepladsen skal bruges. Det er ikke kun for den fysiske sundheds skyld, at der skal mere gang i institutionerne.

"Bevægelse er nøglen til børns udvikling, både motorisk og mentalt. Og så er det en god måde at være sammen på socialt," siger Helle Fuglsang, der mener, at pædagoger i de seneste år har haft for meget fokus på stillesiddende projekter indendørs.

"Pædagoger er rigtige gode til at sætte kreative ting i gang på stuerne, men ofte er det ikke noget, der involverer særlig meget bevægelse, for der er ikke plads indendørs. Vi anbefaler, at der kommer mere fokus på udelivet, og at legepladsen er bemandet, fra institutionen åbner, til den lukker," siger Helle Fuglsang.

"Vi ser også på, om legepladserne er optimalt indrettet, så alle aldersgrupper kan udfolde sig, og kommer med ideer til, hvordan den kan forbedres," fortæller Annette Toft, der understreger, at det ikke er nok bare at lukke børnene ud og iagttage dem fra kanten af sandkassen.

"Pædagogerne skal sætte lege i gang og være rollemodeller, så alle børnene får rørt sig," siger hun.

At der er behov for særligt fokus på bevægelse nu, hænger ifølge Annette Toft og Helle Fuglsang sammen med, at der er sket et skred i vores livsstil. Dagligdagen både derhjemme og i institutionerne er blevet mere magelig, oftest på grund af travlhed og misforstået hensyntagen til børnene.

"Vores projekt skal resultere i at bevægelse og motion bliver tænkt ind i alt, hvad der bliver lavet i institutionerne. Det kan for eksempel være, at man går i stedet for at leje en bus, når man skal til fødselsdag hos et børnehavebarn, der ikke bor lige rundt om hjørnet. Gåturen bliver en del af oplevelsen og gavner samtidig både børn og voksne," siger Annette Toft.

Forældreforedragene, som bliver tilbudt alle forældre, sætter også fokus på bevægelse i dagligdagen.

"Hvis vi kan få forældrene overbevist om, at børnene kan cykle, gå eller løbe på løbehjul på vej til børnehaven, er vi nået langt, både i forhold til børnenes og forældrenes sundhed," siger Helle Fuglsang.



Godt initiativ. I den aalborgensiske daginstitution Fantasia bliver Kroppen på Toppen taget godt imod.

"Det er et kanon projekt, der er rigtig vigtigt, og jeg tror, det vil hjælpe mange institutioner," siger leder af Fantasia, Anders Kjær Larsen.

"Jeg har altid prioriteret udelivet og bevægelse højt. Det er skrevet ind i vores læreplaner, og jeg går selv forrest, når det gælder om at komme ud. Men vi er også privilegerede her, fordi vi har en fantastisk legeplads og en park lige i nærheden," siger Anders Kjær Larsen.

I Fantasia ser de frem til at få mere viden om børns fysiologi og bevægelse og få inspiration til nye lege, især på legepladsen.

"Det er meget positivt, at hele personalegruppen kommer på kursus, så alle får viden og inspiration i stedet for, at kun lederen bliver uddannet og så skal sætte de andre i gang. Projektet vi hjælpe os til bedre at strukturere bevægelse og motion i institutionen, og jeg ser frem til at få ideer til, hvordan vi for eksempel kan være aktive på legepladsen, når det bliver koldt udenfor. Der kniber det både for børnene og de voksne at finde på noget med gang i, hvor vi samtidig kan holde varmen," siger Anders Kjær Larsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.