Mere magt til tillidsfolket

Fællestillidsrepræsentanter (FTR) vil komme til at spille en stadig større rolle i de kommende år, og de skal i højere grad drages ind i udviklingen af BUPL's politik, lød meldingen fra årets FTR-træf.

Det var en brat og brutal opvågnen, der ventede de morgendøsige på andendagen af årets FTR-træf i København. Ind blandt de godt 220 forsamlede fællestillidsrepræsentanter skred med faste skridt en sækkepibespiller i fuld skotsk ornat og sendte sine hylende toner ud i den yderste krog og ind i den inderste hjernevinding. Og mon ikke det er første gang den gamle arbejdersang, "Når jeg ser et rødt flag smælde", er blevet udsat for det akkompagnement.

Ellers stod træffet i fremtidens tegn - den nære og den noget fjernere.

Førstedagen var tilrettelagt i samarbejde med fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, som kom med sit bud på udviklingstendenser i det danske samfund frem mod 2015 og lagde op til gruppearbejde om institutionerne og fagbevægelsens fremtidige rolle. Som dagen skred frem, blev endevæggen i den store sal tapetseret med plancher, der beskrev gruppernes bud på, hvor fagforeningen og tillidsrepræsentanter er på vej hen. Hvad er positivt, og hvad er skræmmende? Hvor er vores styrker og svagheder? Hvordan ruster vi os bedst til fremtiden?

Men ellers var det begrænset, hvad der var af papirer. I god fremtidsånd blev alle deltagere i stedet udstyret med en såkaldt USB-nøgle, som de kunne bruge til at tappe de nødvendige materialer fra computerne i det lille værksted, BUPL's forhandlerportal havde indrettet til lejligheden.



Nøglepersoner. Efter førstedagens forsøg på at kigge i krystalkuglen var det dagen efter et mere håndgribeligt tema, der stod på dagsordenen: FTR's roller og opgaver efter den 1. januar 2007, hvor kommunalreformen træder i kraft, og BUPL har organiseret sig i en ny struktur med færre, og som følge deraf, geografisk større lokale afdelinger.

Som inspiration til gruppedialogen, hvor FTR'erne blev blandet på tværs af kommuner, var der oplæg fra BUPL's hovedkasserer og forretningsudvalgsmedlem, Henning Pedersen, og de to lokalformænd, Lars Christensen fra Frederiksborg Amt og Jens Jensen fra Ringkøbing Amt, som fremlagde deres syn på de udfordringer, FTR'erne og fagforeningerne står over for, og hvordan det indbyrdes samarbejde kan styrkes.

Henning Pedersen konstaterede i sit oplæg, at kommunalreformen på mange ledder og kanter blot accelererer en udvikling, som allerede har været i gang længe. Det gælder eksempelvis ændrede styreformer, som lønsumsstyring og kontraktstyring, og udvikling af nye ledelsesstrukturer.

"Så måske er BUPL's egen strukturreform mest et svar på nutidens spørgsmål og udfordringer, men den kan være med til at forme fremtiden alt afhængig af hvilken politik og hvilke visioner, vi lægger i den," sagde han og slog til lyd for, at FTR'erne i højere grad skal drages ind i politikudviklingen i BUPL.

"FTR'erne vil få en øget rolle at spille, når fagforeningerne bliver større. Og med større kommuner vil der også være bedre mulighed for at frikøbe FTR'erne. De bliver nøglepersoner i de lokale forhandlinger, men det kræver bedre vilkår, bedre uddannelse og sparring fra fagforeningen, hvis de skal matche den professionalisme, de vil være oppe imod i," sagde Henning Pedersen.



En fælles opgave. "Hvor mange af jer føler ligeværdighed i samarbejdet med fagforeningen?" spurgte Lars Christensen ud i forsamlingen. Hist og her røg en finger i vejret, men det var tydeligt, at de fleste mente, fagforeningen bærer førertrøjen i samarbejdet.

"Det giver støj i organisationen, hvis bestyrelsen vil beslutte for FTR'erne og omvendt. Ligeværdighed indebærer, at man er fælles om opgaven, men har forskellige arbejdsfunktioner. Både FTR'erne og fagforeningen skal være parat til at tage ledelsen på sig, men det er vigtigt at afklare opgavefordelingen," uddybede Lars Christensen.

Jens Jensen tog tråden op:

"Det er organisationen, der har forhandlings- og aftaleretten, men stadig flere spørgsmål bliver behandlet i MED-systemet, og der sker flere og flere overlapninger. Hvornår er det MED-udvalget, hvornår er det fagforeningen? Hvis ikke organisationen bliver bedre til at spilfordele og koordinere arbejdet, er der en fare for, at vi bliver trukket rundt ved næsen af kommunerne; at de kan surfe i det lokale forhandlingssystem, som de finder det for godt," sagde han.



Åben for FTR-input. I den efterfølgende paneldiskussion ville en af deltagerne gerne vide, hvordan BUPL vil geare organisationen i forhold til de nye, større kommuner.

"Vi uddelegerer opgaverne i takt med, at FTR'erne bliver i stand til at varetage dem. Når de har den nødvendige uddannelse og i øvrigt er klædt på. Men det afhænger også af kommunens karakter, om den er forhandlingsvillig eller kører en mere skrap linje," svarede Lars Christensen.

Med baggrund i sin egen afdeling, Ringkøbing Amt, hvor der kun er MED-aftaler i få af kommunerne og ingen uddelegering af forhandlingskompetence, mente Jens Jensen derimod ikke, det vil ændre sig synderligt i forbindelse med kommunalreformen. Det vil være for uoverskueligt med så mange forskellige kommuner, mente han.

Efter træffet kunne medlem af FU og ansvarlig for BUPL's TR-arbejde, Birgitte Conradsen konstatere, at det er et udbredt ønske blandt FTR'erne, at de bliver tænkt mere ind i politikudviklingen, og at de savner et tættere samarbejde med fagforeningen.

"Fagforeningen er dybt afhængige af FTR'erne og skal være åben for input fra deres side og trække på deres viden. Mange af dem sidder i øjeblikket midt i arbejdet med at koordinere normeringer og andre arbejdsforhold i de nye kommuner, og de vil også få en stor rolle at spille, når kommunerne i løbet af det næste år skal formulere en børne- og ungepolitik," siger Birgitte Conradsen, som gerne ser, at FTR'ne ud over det årlige træf samles i andre fora omkring konkrete politikområder.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.