Medlemsundersøgelse: Hvad vil I ha?

Hit med en ønskeliste. BUPL går på jagt efter medlemmernes ønsker til deres fagforening. Vi skal vide mere og føle mindre, fastslår Lasse Bjerg Jørgensen, der er politisk ansvarlig for undersøgelsen.

I starten af juni får 24.000 pædagoger en usædvanlig mail fra BUPL. Det er hverken en reklame eller 10 hurtige spørgsmål om lukkedage, evalueringer eller normeringer.

Mailen indeholder invitation til at deltage i en undersøgelse, hvor man svarer på, hvad man vil have fra sin fagforening. Hvad står på højest på ønskelisten, og hvordan vil man have det serveret?

"Vi tør spørge om alt. Vi har ingen tabuer, og vi tager medlemmernes svar dybt alvorligt," siger faglig sekretær og forretningsudvalgsmedlem Lasse Bjerg Jørgensen, der er politisk ansvarlig for fastholdelse og rekruttering af nye medlemmer.

Baggrunden for at søsætte undersøgelsen lige nu er, at BUPL som alle andre fagforeninger er presset.

"I de seneste 20 år har BUPL fordoblet medlemstallet. Institutionsområdet er blevet udbygget, og i 1990'erne var det naturligt for pædagogerne at blive medlem. Sådan er det ikke længere. De unge melder sig ikke automatisk ind, samtidig med at de ældre forlader arbejdsmarkedet," forklarer Lasse Bjerg Jørgensen.



Største nogensinde. I stedet for at putte sig i forsvaret går BUPL nu i offensiven med den største medlemsundersøgelse nogensinde. Det er ikke kun de unge, som bliver spurgt. Alle er med: de unge, de midaldrende, de ældre, mænd og kvinder, jyder, fynboer og sjællændere, ledere og menige. Hvordan opfatter de BUPL's omdømme, hvilke ydelser vil de have, hvordan skal kommunikationen være, og hvilke forventninger har de?

Undersøgelsen skydes i gang i den anden uge af juni og kører måneden ud. Den gennemføres i samarbejde med Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, som har stor erfaring med den type medlemsundersøgelser.

Lasse Bjerg Jørgensen understreger, at det er vigtigt, at så mange som muligt deltager i undersøgelsen. Det giver BUPL's politiske ledelse det mest solide fundament at bygge videre på.

"Som politikere ved vi en masse om politik og om vilkårene på de pædagogiske arbejdspladser. Men vi mangler konkret viden om medlemmernes ønsker og forventninger. Undersøgelsen skal give os et fælles grundlag at arbejde ud fra, så vores beslutninger ikke baseres på fortolkninger og følelser, men på fakta. 'Jeg synes' skal erstattes af 'jeg ved'," fastslår Lasse Bjerg Jørgensen.

Men hvad nu, hvis medlemmerne siger, at de ikke får nok for pengene?

"Hvis medlemmerne svarer sådan, bør vi først og fremmest forbedre vores kommunikation med dem. De skal vide, hvad de får for pengene, og hvorfor en professionsforening som BUPL er dyrere end de 'gule' fagforeninger," siger han.



kursændring straks. Når han og de andre i BUPL's ledelse får undersøgelsen i hånden efter sommerferien, vil ændringer, som umiddelbart kan søsættes, blive skudt i gang med det samme, lover Lasse Bjerg Jørgensen.

"Hvis det drejer sig om større ændringer, er vi jo en politisk, demokratisk organisation, som skal diskutere tingene først," siger han.

Efter sommerferien vil han tage på turné til de 12 lokale fagforeninger, som også er omfattet af undersøgelsen, for at se på resultaterne med lokal lup.

"Jeg kan ikke love, at BUPL bliver fuldstændigt forandret, men jeg kan garantere, at vi vil arbejde loyalt for de ændringer, som undersøgelsen lægger op til. Vi mener det sgu alvorligt," siger Lasse Bjerg Jørgensen, som vurderer, at den samlede indsats vil være klar i starten af 2012.

Undersøgelsen vil blive gentaget næste år, så man kan se, om eventuelle ændringer har haft effekt.



Info

Hvad?

Medlemsundersøgelsen har særligt fokus på ydelser, kommunikation, omdømme og forventninger.

Hvordan?

24.000 medlemmer får en mail i den anden uge af juni. I mailen findes et link til et online spørgeskema.

Hvem?

Undersøgelsen gennemføres som et samarbejde mellem BUPL og MSI Research på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

Andre?

En række andre forbund har fået lavet den samme undersøgelse, for eksempel Dansk Socialrådgiverforening, Arkitektforbundet. Dansk Sygeplejeråd, DJØF og FOA.

Bemærk!

Alle besvarelser behandles anonymt.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.