Maskuline pædagoger; Mænd møder fordomme

Mandlige pædagoger har svært ved at gøre deres stemme gældende både på uddannelsen og på arbejdspladserne. Det forsøger Kolding Pædagogseminarium nu at gøre noget ved

Det er op ad bakke, hvis en mand vælger en karriere som pædagog. Mændene skal bryde igennem en mur af fordomme, og det begynder allerede ved valget af uddannelse, hvor de bliver mødt med skepsis fra familie og venner.

Og selv om mænd godt kan give omsorg, oplever de, at de både på uddannelsen og på arbejdspladserne har svært ved at gøre deres stemme gældende. Kvindelige medstuderende og kolleger afviser ofte deres argumenter og måder at gøre tingene på med et: "Det er jo bare, fordi du er mand." Og så er den diskussion lukket.

Det viser en lang række fokusgruppeinterviews med mænd i omsorgsfag, foretaget af det EU-støttede projekt MpowerMen2Men. Projektet udvikler i samarbejde med Kolding Pædagogseminarium metoder til at rekruttere, fastholde og integrere flere mænd på pædagoguddannelsen.

"Problemet er bl.a., at hverken uddannelsen eller arbejdspladserne har fokus på, at der er forskel på mænd og kvinders tilgang til at arbejde med omsorg. Uddannelsen er kun skruet sammen på kvindernes præmisser, og det skræmmer mange mænd væk," siger projektleder i MpowerMen2Men Inge Skafsgaard Larsen.



Mænd har brug for mænd. På Kolding Pædagogseminarium har projektet betydet, at de mandlige studerende ikke længere bliver spredt ud i klasserne, men samles i én klasse. Og der er nedsat to mandegrupper - en for studerende og en for uddannede pædagoger - som mødes en gang om måneden og snakker om, hvordan det er at være mand i et kvindefag.

"Mændene har været en overset gruppe på pædagoguddannelsen i årevis. Vi glemmer dem simpelthen, og det forsøger vi nu at gøre noget ved," siger seminarielektor Dorthe Christiane Iversen fra Kolding Pædagogseminarium og fortsætter:

"Nogle mænd har et meget stort behov for at være sammen med andre mænd, og det får de mulighed for i mandegrupperne. Derudover arbejder vi med flere ideer til mentorordninger f.eks. mellem uddannede mandlige pædagoger og mandlige studerende."

Som i resten af landet oplever Kolding Pædagogseminarium, at mandlige studerende er en minoritet, og samtidig er mændenes frafald fra uddannelsen langt højere end kvindernes.

"De studerende mænd er godt trætte af det stereotype billede, omverden har af mandlige pædagoger som bløde og feminine. Samtidig gider de ikke høre på al den snak om, at arbejdspladserne vil have "en rigtig mand", for hvad er det? Det kan virke stigmatiserende, at de som mænd skal komme og bidrage med noget særligt maskulint, og arbejdspladserne låser dem dermed fast i en rolle, som nogle ikke har lyst til at leve op til," siger Dorthe Christiane Iversen og fortsætter:

"Mændene skal ikke ansættes til at spille fodbold og tænde bål, for det kan kvinderne sagtens selv, og det er vel også det billede, som vi gerne vil give vores børn? Mænd og kvinder har forskellige kompetencer, der ikke kun er bundet op på deres køn, men som handler om individualitet."



Ligestilling, hva' for noget? Ifølge Ministeriet for Ligestilling har Danmark et af de mest kønsopdelte arbejdsmarkeder i verden, og flere analyser peger på, at det er den største årsag til lønforskelle mellem mænd og kvinder. Flaskehalse og et ufleksibelt arbejdsmarked er andre væsentlige omkostninger ved et meget kønsopdelt arbejdsmarked.

"Samfundet har en klar interesse i at bløde op for det kønsopdelte arbejdsmarked. Alligevel er ligestilling og køn ikke et tema på pædagoguddannelsen eller de pædagogiske arbejdspladser, og det bør det være," siger projektleder Inge Skafsgaard Larsen. Projektet planlægger en turne rundt til landets pædagogiske arbejdspladser, hvor der f.eks. på fyraftensmøder vil blive sat køn og arbejde på dagsordenen.

Inge Skafsgaard Larsen mener, at en øget balance mellem mænd og kvinder blandt pædagogerne vil give en bedre kultur og højne kvaliteten både på studiet og arbejdspladserne:

"Kulturen på de kvindedominerede arbejdspladser kan være meget hård, og det kan et øget antal af mænd hjælpe på. Samtidig tror vi på, at en bedre balance mellem kvinder og mænd vil betyde, at opgaverne vil blive løst på en bedre måde," siger Inge Skafsgaard Larsen.



Læs mere om projektet på: www.MpowermentMen2Men.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.