Lus overlever luseshampoo

Luseshampoo slår ikke hovedlusene ihjel, fastslår undersøgelse fra skadedyrlaboratoriet. Lusene skal kæmmes ud, anbefaler biolog

Lus lever godt i danske børns hovedbunde. De små bæster er derfor et velkendt problem i daginstitutionerne. Det skyldes blandt andet, at de eksisterende luseshampooer ikke slår lusene ihjel, de har simpelt hen udviklet resistens overfor shampooerne.

Forældre skal i stedet kæmme deres børn for lus, hvis dyrene skal udryddes, sådan lyder anbefalingen fra forskere fra skadedyrlaboratoriet på Dansk JordbrugsForskning. Det bliver bakket op af en af Danmarks førende biologer på området.

I september 2005 afsluttede forskerne en omfattende undersøgelse, der blev sat i gang, efter at institutioner og skoler over hele landet i en årrække har haft store problemer med de små dyr.

Undersøgelsen viser, at i 72 procent af de indsamlede prøver overlevede alle lusene påvirkningen med lusemidlet permethrin, og i 35 procent af prøverne overlevede alle lusene påvirkningen med lusemidlet malathion.

Lægemiddelstyrelsen er den instans, der godkender produkterne. Chefkonsulent i lægemiddelstyrelsen Karsten Jørgensen oplyser, at styrelsen fortsat godkender luseshampooerne.

"Der er lavet flere undersøgelser i udlandet, der viser, at resistens over for lusemidlerne er udbredt, men undersøgelserne viser også, at lusemidlerne bestemt ikke er uvirksomme, det er altså langt fra alle lus, der er resistente," siger Karsten Jørgensen.



Kæm og snap. Biolog Alice Olsen har oprettet hjemmesiden www.hovedlus.dk og har i en årrække beskæftiget sig med behandlingen af lus. Hun forstår slet ikke, hvorfor lusemidlerne stadig er i handlen.

"Lusemidlerne virker ikke. Som det ser ud i dag, er det kun fysiske metoder, der hjælper, og hvis forældre alligevel skal kæmme håret ved brug af lusemidler, hvad er så idéen med det," spørger Alice Olsen.

Hun anbefaler, at man udelukkende bruger de såkaldte fysiske metoder kæmning eller lusesnapperen, der suger lusene ud. Både kam og snapper kan købes på apoteket.

Men Annette Bernht, producent af den permethrinbaserede luseshampoo Nix og direktør i Nix Shampoo ACO Hud AB, mener, at en af årsagerne til, at mange forbrugere ikke opnår den ønskede effekt med luseshampooerne, er, at produktet bliver brugt forkert. Det er vigtigt, at håret bliver vasket med en shampoo uden balsameffekt. Det vil sige, at langt de fleste shampooer købt i supermarkeder ikke dur inden en omgang med luseshampoo, fordi de indeholder balsammidlet silikone, der uheldigvis forhindrer luseshampooen i at trænge ind.

Biolog Alice Olsen medgiver, at produkterne selvfølgelig skal bruges korrekt for at få den ønskede virkning, men hun mener ikke, at det er årsagen til at luseshampooen ikke virker.

"Det har jo virket engang, lusene har udviklet resistens med tiden. Jeg tror ikke på, at forældre er blevet dårligere til at læse en vejledning, end de var tidligere," siger

hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.