Ligestilling: Mænd fredes i fyringsrunder

Kvinderne er i større fare end mændene, når der er prikkerunder i landets institutioner. Og mændene slipper for at gå på nedsat tid, fordi de er forsørgere

Mandlige pædagoger har mindre risiko end deres kvindelige kolleger for at blive offer for de aktuelle fyringsbølger, som skyller hen over institutionerne.

Det erkender arbejdsgiverne.

"Mændene sidder mere sikkert i sadlen i øjeblikket. Afskedigelsesrunderne kan jo være en anledning til at få den større mangfoldighed ind i personalegrupperne, som vi har efterspurgt," siger børne- og familiechef Ken Engedal fra Silkeborg Kommune.

Netop Silkeborg Kommune er et af de steder i landet, som er hårdt ramt af pædagog-fyringer. Ifølge BUPL Østjylland er antallet af pædagoger faldet med 25 procent de sidste tre år.

"Man har virkelig brugt grovfilen, og folk er slået med apati. De er fuldstændig lamslået over voldsomheden i det," siger faglig sekretær hos BUPL Østjylland Ann Søndergaard Pedersen og tilføjer:

"Og umiddelbart kan det godt se ud, som om mændene har en bedre chance for at beholde deres job. Det ser i hvert fald ud til, at det ikke er dem, der bliver 'teknisk' fyret, altså bliver opsagt for at blive genansat igen på et lavere timeantal. Jeg plejer at sige - med et glimt i øjet - at mændene slipper, fordi de bliver anset som forsørgere af familien."

I Østjylland har man også oplevet nogle ret 'sofistikerede' forsøg på at skille sig af med uønskede kvinder.

"Vi har visse steder set en tendens til, at man går efter gravide og barslende kvinder. Selvfølgelig er det imod reglerne, men når de er peget ud, er det de færreste, som ønsker at vende tilbage til arbejdspladsen, selvom arbejdsgiveren trækker fyringen tilbage. Så siger man enten op eller finder et nyt job," forklarer Ann Søndergaard Pedersen.



Ikke ulovligt. Ifølge professor Ruth Nielsen fra Copenhagen Business School (CBS), som er ekspert i ligestillingsjura, er der ikke noget ulovligt i, at kommunerne kønskvoterer i større fyringsrunder.

"I den enkelte ansættelsesbeslutning må man ikke skele til kønnet. Men overordnet er det et lovligt hensyn at tage, hvis man ønsker en større blanding af kønnene inden for et fag," siger Ruth Nielsen.

"Derfor kan det være tilfældet, at hvis man har en personalegruppe med ni kvinder og én mand, så vil manden nyde en form for kønsbeskyttelse. For ellers står man jo med en ren kvindegruppe," siger hun.

Det seneste tiår har der været kørt en stribe kampagner for at gøre pædagogjobbet mere attraktivt for mænd. Og de har haft en vis gennemslagskraft. De seneste opgørelser viser, at hver fjerde ansøger til pædagoguddannelserne nu er en mand.

Ifølge familiechef Ken Engedal fra Børne- og Ungeafdelingen i Silkeborg Kommune arbejder man generelt på at sikre en bredere sammensætning af personalegruppen.

"I forbindelse med sparerunderne blev der naturligvis ikke skrevet noget direkte ned om, at mænd skulle fredes, eller at ældre medarbejdere skulle fyres. Den slags ville være imod reglerne. Men det er klart, at hvis du har en personalegruppe på 10 personer i en institution, og de 9 er over 50 år, så er det nok ikke den ene 30-årige, der ryger. På samme måde har det nok været med mændene i institutionerne. Vi ønsker jo heller ikke rene pigeskoler, vel?" siger han.



En katastrofe. I BUPL ser man de mange fyringer af især ældre medarbejdere som endnu en måde at spare penge på i kommunerne, da ældre pædagoger som bekendt får højere løn end nyuddannede.

Uanset alder eller køn kan det være en katastrofe for den enkelte at blive fyret, understreger faglig sekretær Ann Søndergaard Pedersen fra BUPL Østjylland.

"Det bliver rigtigt, rigtigt svært at få et nyt job nu. Flere steder, for eksempel i Silkeborg Kommune, er der ansættelsesstop. Og for de fyrede er det altså kun to år på dagpenge nu. Derefter venter kontanthjælpen, som du ikke kan få, hvis du er gift. På den måde er der ikke langt fra ganske almindelig middelklasse til social deroute," siger Ann Søndergaard

Pedersen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.