Ligestilling i daginstitutioner. Ministeren vil have flere mænd

Ny kampagne fra Ligestillingsministeriet om pædagogers gode arbejde i daginstitutioner storhitter på Facebook. Baggrunden for kampagnen er dog en trist tendens blandt mandlige pædagoger til at fravælge småbørnsområdet.

Næsten 10.000 delinger, over 800.000 visninger, og flere end 1.000 kommentarer på Facebook. Så stort hitter børne- og ligestillingsministerens nye kampagnevideo, der skal få flere mandlige pædagoger til at søge job i daginstitutioner. Tallene er trukket kun en uge efter lanceringen den 30. oktober på Facebook-siden ’Pædagoger for de yngste gør en forskel for livet’.

I videoen møder man en række danske pædagoger, der tror, de skal interviewes om pædagogjobbet, men helt uventet bliver de hver især kastet ud i et rørende møde med et af deres tidligere børnehavebørn. De nu voksne børn takker deres enten mandlige eller kvindelige pædagog for den store og positive indflydelse, de har haft på deres liv.

Med kampagnen vil Ellen Trane Nørby , minister for børn, unge og ligestilling (V), vise vigtigheden af, at både drenge og piger møder pædagoger af begge køn i deres dagtilbud.

I dag er andelen af mænd blandt pædagogerne i daginstitutioner kun små 7 procent, mens tallet i vuggestuer er sølle 2,7 procent.

»Jeg synes ikke, det er et højt nok tal. Børn og unge skal have nogle at spejle sig i, som både repræsenterer mænd og kvinder, skæve og lige, høje og lave. Det er ekstremt vigtigt i forhold til identitets­dannelsen, at man ikke kun kan spejle sig i dygtige, kvindelige pædagoger, men at man også møder mænd, som aktivt har valgt faget,« siger ministeren.

 

Vil åbne øjnene. Ellen Trane Nørby vil med kampagnen åbne mændenes øjne for, hvor udfordrende og givende det er at være pædagog for de yngste børn.

»Bredt set ønsker vi at anerkende pædagogers vigtige arbejde og hermed også tale til mange af de mænd, der i dag fravælger faget, fordi de måske oplever det som et lavstatusfag,« siger hun.

»Det kan nogle gange lyde, som om enhver kan gøre arbejdet, for det er bare noget med omsorg og bleskift. Men det er det jo ikke. Der ligger en stor fagprofessionalisme bag, som er vigtig at drage frem,« siger ministeren.

I videoen afspejler de medvirkende pædagoger mange forskellige kompetencer, egenskaber og kvaliteter ved den gode pædagog, og det er tydeligt, at de hver især har spillet en stor rolle i det voksne barns liv både i forhold til barnets personlige udvikling og læring: Én husker rollelegene på legepladsen, hvor kosten var bedstefars skæg, og en anden nævner pædagogens ro og følelsen af tryghed.

»Vi taler meget om, at man kan huske sin yndlingslærer, men rigtig mange kan også huske, hvad det var for en pædagog, der virkelig betød noget for dem,« siger Ellen Trane Nørby.

Det vidner også Facebook-kommentarerne til videoen om: De fleste er rosende hilsener til den eller de pædagoger, der har betydet noget særligt for dem.

BUPL roser også kampagnen.

»Det er dejligt, at den bliver taget så godt imod, og at pædagogers gode arbejde anerkendes. Jeg kan også godt lide, at det ikke kun handler om at få flere mænd, men om mangfoldighed i personalesammensætningen,« siger BUPL's næstformand, Birgitte Conradsen.

Hun mener, at en mere ligelig kønsfordeling vil have en positiv betydning for såvel personalegruppen som børnene. Når det er sagt, ved hun også, at det ikke sker over natten. Tidligere ministre har før forsøgt, uden at tallene har rykket sig.

Heller ikke Ellen Trane Nørby tror på en fifty-fifty-fordeling lige med det samme, men hun håber at påvirke unge, der skal vælge karriere, til ikke at lade sig hæmme af stereotype opfattelser af et fag.

»Vi skal få gjort op med stereo­typer og synliggøre behovet for såvel flere kvinder i naturvidenskab som flere mænd på blå stue,« siger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.