Ligestilling: Anders, Jens og Per skræmmes væk

Fjerner man fuldtidsjobbene, fjerner man også mændene fra vores fag. Sådan lyder det fra bekymrede BUPL-folk, efter at kommunerne i stor stil er begyndt at skære heltidsjob ned til deltidsjob.

De kommunale arbejdsgivere sniger nedskæringer igennem i landets vuggestuer og børnehaver ved at forvandle fuldtidsjob til deltidsstillinger.

På sigt vil det skræmme mændene væk fra faget.

Det vurderer næstformand hos BUPL Fyn, Anette Lukasiewicz, som også er medlem af forbundets hovedbestyrelse.

"Nu har man i mange år kæmpet vildt for at få flere mænd til at blive pædagoger, og så ødelægger man det hele ved den her øvelse. Mange mænd betragter sig selv som familiens forsørger, og for dem er 32 timer om ugen altså ikke attraktivt. Fjerner man fuldtidsstillingerne, fjerner man også mændene," understreger Anette Lukasiewicz.



Samme tendens. Børn & Unge har talt med BUPL-kontorer landet over, og tendensen er den samme som på Fyn.

"Hos os har vi oplevet en hel bølge af 'tekniske' fyringer, hvor man konverterer fuldtidsstillinger til deltidsstillinger. Vi taler om 130-150 stillinger. Fra 2007 og frem til i dag er den samlede medarbejderstyrke faldet med 25 procent, men børnetallet er ikke faldet," oplyser faglig sekretær i BUPL Østjylland Ann Søndergaard Pedersen.

Problemet med timereduktionerne er mange.

"Problemet er ikke kun, at mændene glider ud af faget. Det er også, at medarbejdere skal løbe hurtigere. Der er noget skrigende galt, når man skærer folk ned i timer uden at skære arbejdspresset tilsvarende ned. At være pædagog er ikke et kontorjob, men et arbejde med store spidsbelastningsperioder, hvor der er brug for alle hænder," siger Anette Lukasiewicz.

De timereducerede står generelt i en dårligere situation, end de gjorde før. De mister løn og pensions­indtægter og risikerer at miste muligheden for dagpenge.

For børnene betyder det en forringet kvalitet i institutionerne.

"Til gengæld er det en smertefri måde for arbejdsgiverne at skære ned på. De slipper gennem sparerunderne uden den store ballade. Det er lettere at fordele elendigheden på alle end at skulle ud og fyre den enkelte. Men det er altså ikke holdbart at ødelægge fuldtidsstillingerne. Folk skal kunne leve af deres arbejde," siger Anette Lukasiewicz.



Politikerne er advaret. BUPL Fyn har sendt et brev til alle borgmestre på øen, hvor man kraftigt advarer mod udviklingen. Her står der blandt andet:

'Det er truslen om, at en kollega fyres, der får mange pædagoger til at sige ja til timereduktion. Flere oplever et kollektivt pres. En timereduktion har store konsekvenser for livslønnen og pensionen. Samtidig oplever nyuddannede pædagoger, at der bliver færre fuldtidsstillinger at søge. En bevægelse som er meget uheldig for rekruttering og fastholdelse af kvalificerede medarbejdere'. I brevet skriver BUPL Fyn også, at de ønsker at komme tilbage til en 'fuldtidskultur'.

Det er næstformand i BUPL Birgitte Conradsen enig i.

"Udviklingen går i øjeblikket i den forkerte retning. Og det selvom vi under overenskomstforhandlingerne sidste år blev enige om, at vi skal have flere fuldtidsstillinger. Alligevel sker det modsatte i kommunerne. Det er ikke godt, når vi ved, at fuldtidsstillingerne er med til at gøre pædagogfaget attraktivt for både kvinder og mænd," siger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.