Lidt frækhed vil gavne debatten

Hvis fremtiden skal tegne lysere for pædagoger og børn, kræver det en stærk og synlig organisation og en fusion med andre forbund. Det var et af budskaberne fra en debat om udfordringer frem til 2020.

Et kæmpe pink lærred med skriften 'Udfordringer frem til 2020' hænger over BUPL's næstformand Birgitte Conradsen. Hun er også klædt i pink og sort lige fra øreringe til strømpebukser, da hun byder debatdeltagerne velkommen til fremtiden. Deltagerne skal forestille sig, at året er 2020.

"Politikerne er blevet klar over, at det ikke betaler sig at spare," siger Birgitte Conradsen og forudser, at en stram økonomi har tvunget politikerne 'til at tænke mere langsigtet og intelligent' om 10 år.

Pædagogerne skal i små grupper diskutere fremtidens vigtigste udfordringer. For at komme i den rette fremtidsstemning får de udleveret et ark med avisoverskrifter fra 2020. De tegner et mere dystert billede. 'Daginstitutioner nedprioriteres' og 'Velfærdsdanmark lider', står der blandt andet.

"Kvaliteten af daginstitutioner er historisk lav," læser en mandlig deltager på bagerste række op fra arket.

"Det tror jeg ikke på. Jeg tror, de vil være mindst lige så gode," siger han.

Efter debatten hænger deltagerne deres bud på de vigtigste udfordringer op på væggen. Under overskriften 'Arbejdsmarkedet' hænger tre ensomme sedler, mens overskriften 'Organisationen' har 41 sedler, der kæmper om pladsen. De allerfleste handler om fusion med andre fagforbund.

Med kuglepen har deltagerne nedfældet udfordringer som 'at få alle parter til at se, at det er en fordel at slå sig sammen' eller 'at finde fælles fodslaw, så vi får gennemslagskraft'.



Vi er for pæne. Gennemslagskraft er et af temaerne, da alle samles til en debat. Mette fra Århus efterlyser på pædagogernes vegne, at BUPL bliver mere synlig.

"Jeg siger ikke, at vi skal blive lige som FOA's Dennis Kristensen, men lidt mere frækhed ville gavne debatten," siger hun.

"Hvor mange synes, at BUPL er lidt for pæn?" bliver der spurgt fra scenen, hvorfra Ask Agger fra firmaet Workz styrer debatten.

En skov af hænder ryger i vejret.

"Vi skal blive meget bedre til at fortælle, hvad vi kan, i stedet for at få alle mulige forskere til at tale for vores fag," lyder et bud fra salen.

Der skal mere til, mener Mette fra Pædagogstuderendes Studieorganisation (PLS).

"Måske hvis vi bliver bedre til at lave lidt ballade eller vise, hvad vi kan, i stedet for bare at tale om det," siger hun.



Mere løn til de bedste. Også pædagogers løn er til debat. Skal udviklingen gå i retning af mere decentral løn, lyder spørgsmålet.

Mange taler for den gamle model, hvor fagbevægelsen står sammen og kræver centralt forhandlet løn til alle.

Men der er flere kritiske røster blandt deltagerne.

"Helt ærligt, det, vi har, fungerer jo ikke," siger en deltager, som mener, at modellen må tages op til revision.

Mille fra BUPL Nordsjælland mener, at særligt dygtige pædagoger skal belønnes:

"Jeg ved, at nogle vil slå mig hårdt, når jeg siger det, men hvorfor skal de, der bare drikker kaffe, have det samme som dem, der gør en særlig indsats?"

De mange forslag og kommentarer fra fremtidsdebattten samles og bearbejdes i de næste par måneder. Derfra arbejder BUPL's politikere videre med dem.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.