Legepladssikkerhed; Kjær kræver klare retningslinjer

Familieminister Henriette Kjær (K) vil ikke acceptere, at der fortsat er problemer med sikkerheden på legepladserne. Hun vil derfor have klare, faste retningslinjer, som leverandører og producenter fremover skal følge. BUPL inviteres med i den hurtigtarbejdende arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger til ministeren

Ministeren er klar i mælet. Det skal være slut med farlige redskaber på danske legepladser, så nu skal indsatsen koordineres.

"Det skal ikke være voksnes manglende ansvarlighed overfor sikkerheden og vedligeholdelsen, der kan være skyld i flere dødsulykker. Det er det, der er baggrunden for at nedsætte en arbejdsgruppe til at komme med forslag til forbedringer. Og det kan ikke gå for hurtigt. Vi har redskaberne til det, og når viljen er der langt de fleste steder, så er det bare med at komme i gang," siger Henriette Kjær efter at have holdt møde med Kommunernes Landsforening, KL, Teknologisk Institut og Forbrugerrådet i forrige uge.

Og når Henriette Kjær siger voksne, mener hun både forældre, ansatte, leverandører, producenter og myndighedspersoner inklusive sig selv.

Hun havde indkaldt til mødet på baggrund af Børn&Unges omtale af det rod, forbrugerne kan opleve med hensyn til vurdering af sikkerheden på legepladser. At der i samme periode skete endnu en tragisk dødsulykke på en legeplads i Århus skærpede kun ministerens bevågenhed.

"Mit mål er, at alle legepladser sikkerhedsmæssigt skal være i orden. Vi skal nå frem til en fælles anbefaling, som leverandører og producenter skal følge. Jeg tror også, at de gerne vil have klare anbefalinger. Vi havde jo Kurt Hockerup fra KL med på mødet, og han havde selv en rigtig kedelig sag fra sin kommune (Vallensbæk, red.), hvor de havde købt legeredskaber, som de fik at vide var godkendte. Men efter en gennemgang efter deres kvalitetskrav, så viste det sig, at det var helt utilstrækkeligt. Og de måtte bygge det hele om, og det kostede jo dyrt. Så er det bedre fra starten at vide, hvad man skal gå efter. Men det skal arbejdsgruppen nu finde ud af, siger Henriette Kjær.



KL glad for initiativet. Kurt Hockerup(K), der er formand for KL's Miljø- og Forsyningsudvalg, hilser da også ministerens initiativ velkomment.

"Der skal ikke herske nogen tvivl om, at der ikke må ske uheld på legepladser på grund af sikkerhedsproblemer ved redskaberne eller på grund af manglende vedligeholdelse. Derfor har mange kommuner allerede gennemgået legepladserne i 2003, men nu er det tid for en runde igen. Men det er et stort problem, at man heller ikke kan være sikker på, at nyindkøbte legeredskaber lever op til standarden. Derfor skal vi også have fat i leverandørerne," siger Kurt Hockerup.

Han glæder sig over, at der var så god konsensus på mødet med ministeren, og at arbejdsgruppen bliver så bredt sammensat, at den er dækkende for området. Medens vi venter på, at arbejdsgruppen bliver enige om konkrete anbefalinger, mener han kun, at der er én ting at gøre.

Det handler om at sikre, at medarbejderne kender sikkerhedskravene, og at man så får en uvildig ekspert til at tjekke forholdene regelmæssigt. Vi har et privat firma til at gennemgå det hos os, men det kunne også være en af de inspektører, som er uddannet hos Teknologisk Institut, siger Kurt Hockerup.



Indsats på flere fronter. De problemstillinger, der er rejst om legepladssikkerhed de seneste uger, har også gjort det tydeligt for ministeren, at der kan blive behov for at sætte ind på flere punkter. Derfor får arbejdsgruppen også et bredt kommissorium.

"De skal for eksempel komme med forslag til, hvordan man kan lave en godkendelsesordning af legeredskaber. Men de skal også kigge på, hvordan vi kan forbedre uddannelsen, og sikre at endnu flere bliver uddannet i at kunne gennemgå en legeplads. Endelig skal de kigge på certificeringen og på, hvordan vi sikrer en løbende vedligeholdelse," fortæller Henriette Kjær.

Hun har ikke selv umiddelbart planer om at lægge uddannelsen af legepladsinspektører ind under Sikkerhedsstyrelsen, der som myndighed skal træffe afgørelser, når der opstår problemer.

"Det er noget, som arbejdsgruppen skal komme med et bud på. Jeg synes måske nok, at det kan være noget smalt med kun en institution, der uddanner. Jeg kunne godt tænke mig, at der var flere. Det er jo dyrt at blive uddannet i dag - og det her har også noget med prisen at gøre. Derfor kan man måske godt forstå, at nogen kommuner måske holder sig lidt tilbage," siger Henriette Kjær.

Et legepladsinspektørkursus på Teknologisk Institut koster ifølge deres hjemmeside 15.000 kr. eksklusiv moms. Hertil kommer et gebyr for at få certifikatet fornyet en gang om året.



Initiativer histen og pisten. Ministeren glæder sig over, at der trods alt er mange initiativer i gang for at forbedre sikkerheden.

"Problemet er bare, at det er sådan lidt spredt, lidt histen og pisten. Men det positive er, at der er mange, der besidder en stor viden. Det gør man som sagt også i BUPL, og derfor vil vi gerne have dem med. Det er en større opgave, og det kræver en del koordinering, hvis vi skal bringe sikkerheden på legepladser i orden," siger Henriette Kjær.

At koordineringen også skal ske på tværs af ministerier, mener hun ikke må komme forbrugerne til skade. Men fakta er, at Sikkerhedsstyrelsen i dag hører under Økonomi- og Erhvervsministeriet.

"Det er sådan noget, vi kan drøfte på sigt, om det kunne være en fordel at samle flere funktioner under samme ministerium. Men det vigtigste lige nu er, at vi har inviteret Sikkerhedsstyrelsen med i arbejdsgruppen og kan trække på deres ressourcer," mener Henriette Kjær.



Mens vi venter på udvalget. Familieministeren har handlet hurtigt, men mens vi venter på udvalgets anbefalinger, appellerer hun til, at både ansatte og forældre bliver lidt mere "vakse" til at vurdere tilstanden på legepladsen og sørge for at få fejlene indberettet.

"Og når man skal købe nyt, så skal man bruge sin sunde fornuft. Det kan være en udmærket mulighed at kræve, at kommunens legepladsinspektør skal sige god for, at produktet lever op til standarden, inden man betaler. Men folk er jo forvirrede i dag, fordi TÜV i dag godkender på en anden måde end Teknologisk Institut. De har andre hovedmål, og de har forskellige aldersgrænser. Og jeg vil ikke sidde her og anbefale den ene frem for den anden, men forskellen på Danmark og Tyskland er jo i hvert fald, at vi bruger vuggestuer til vores børn, og det tager de ikke højde for i Tyskland, hvor det er større børn, der leger på de pædagogiske legepladser. Og det er jo sådan nogen ting, man skal være opmærksom på," konkluderer Henriette Kjær.

Hun forventer at få udvalgets anbefalinger i løbet af marts måned næste år.



Sagen

Børn&Unge har de seneste uger beskrevet, hvordan det halter med sikkerheden på mange danske legepladser - ikke mindst i institutionerne. Vi har ikke mindst koncentreret os om de godkendelser, legepladserne er forsynet med. Disse godkendelser er sket efter den europæiske norm 1176, og selve cetificeringen bliver ofte udført af det tyske testhus TÜV, som har selskaber i en lang række lande. Problemet er bare, at der kan være vanskeligheder med at få legeredskaberne endeligt godkendt af en dansk (kommunal) legepladsinspektør. Det viste en konkret sag fra en institution i Søllerød, hvor et nyt legeredskab, der er godkendt af TÜV, siden maj har stået ubrugt hen. Leverandøren har dog nu meddelt, at legepladsen bliver lavet, så den lever op til den lokale legepladsinspektørs krav.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.