Ledige pædagoger - så er det til tasterne

Arbejdsløse vil i fremtiden miste retten til dagpenge, hvis de ikke mindst en gang om ugen tjekker deres elektroniske CV på Jobnet for tilbud og bekræfter, at de stadig er jobsøgende

Ingen gulerødder. Stadig er det med pisk og stok, de skal tvinges til truget. Gør de ikke, som de skal, kommer den store kølle frem.

Det handler om de arbejdsløse og det nyligt indgåede forlig om velfærdsreformer. Eller mere præcist: Det handler om det afsnit i forliget, som beskriver, hvordan arbejdsløsheden skal nedbringes. Det skal den - i alt overvejende grad - ved påbud til og sanktioner mod de arbejdsløse.

Denne gang er fokus rettet mod det CV (curriculum vitæ/levnedsbeskrivelse), som enhver ledig skal oprette på den offentlige jobportal Jobnet. Det er allerede i dag en forudsætning for at kunne få dagpenge. Nyt er, at den arbejdsløse får kortere tid til at udfærdige CV'et, skal tjekke det oftere og at straffen for undladelsessynder falder hurtigere.



Nye og stammere regler. De nuværende regler siger, at CV'et skal være lagt på Jobnet senest en måned efter første ledighedsdag, og at den ledige mindst hver tredje måned skal ind og kontrollere det. Hvis det ikke er sket, bliver a-kassen underrettet og skal vurdere, om den ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet.

De nye regler, som træder i kraft 1. oktober 2007, betyder, at CV'et skal være på plads inden for en uge, og at de ledige ugentligt skal "gå" på Jobnet for at svare på eventuelle henvendelser fra arbejdsgivere og bekræfte, at de stadig er jobsøgende. Undladelse medfører første og anden gang en skriftlig advarsel, mens det tredje gang - uden yderligere varsel - koster retten til dagpenge.

Retten til dagpenge genvindes ved tilmelding hos AF, men i de følgende 12 måneder derefter vil enhver ny forsømmelse kunne koste dagpengeretten.



Gode redskaber. I pædagogernes arbejdsløshedskasse BUPL-A ærgrer man sig over, at der med de nye regler er kommet mere bureaukrati og hårdere sanktioner ind i en ellers udmærket ordning.

"Jobnettet og CV'erne er gode redskaber, fordi de er med til at give et gennemsigtigt jobmarked, hvor såvel udbuddet af job som af arbejdskraft er synligt. Og så har ordningen den store fordel, at den evner at etablere en kontakt mellem den ledige og arbejdsgiveren, som er uden mellemmænd, og hvor det ikke får følger, hvis den ledige alligevel siger nej tak til et job. Derimod kan det koste karantæne at siger nej til et job, som Arbejdsformidlingen har fundet til én. De nye stramninger risiskerer at få en ellers udmærket ordning til at fremstå som en tvangsmæssig foranstaltning, og det ville være forfærdelig synd," siger konsulent Diana Rasmussen fra BUPL-A.



CV'et virker. I hvilket omfang den offentlige jobportal Jobnet faktisk lykkes med at formidle job, kan der tilsyneladende ikke siges noget sikkert om.

"Jeg har prøvet at finde en pædagog, som er kommet i arbejde ad den vej, for jeg ved, at journalister elsker cases, men det er ikke lykkedes. Det kan sagtens være forekommet, men vi ved bare ikke om det, for når ledige pædagoger ikke længere er ledige, har vi a-kassen ikke mere med dem at gøre," siger Diana Rasmussen.

Heller ikke de brugerundersøgelser, som Arbejdsmarkedsstyrelsen har fået foretaget, kaster lys over, hvor mange vellykkede formidlinger Jobnet kan skrive på sit CV.

"En brugerundersøgelse kan i sagens natur ikke give svar på spørgsmålet. Når man er bruger, søger man job. Når man har fundet et godt job, er man ikke mere bruger. Derfor vil langt de fleste af dem, der svarer, ikke have fundet job. Men blandt dem, der er brugere, ser vi en stigende tendens til, at det betyder noget at have lagt sit CV ind i Jobnet. Sidste år havde hver ottende oplevet at få en henvendelse fra en arbejdsgiver på baggrund af deres CV. I år er det hver fjerde," fortæller kontorchef Mikala Kreiser i en pressemeddelse fra Arbnejdsmarkedsstyrelsen.



Læs mere på www.jobnet.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.