Lær af os. Vinterbadning giver fællesskab og selvtillid

Mølleskolens SFO og klub i Ry ville tilbyde vinterbadning, fordi det er en god oplevelse. Men pædagogerne opdagede hurtigt, at det også gav børnene stolthed, styrke og tro på sig selv.

Det ville vi

Vi var et par pædagoger, der vinterbadede. Vi ved af egen erfaring, at det giver velvære, og at det er en rigtig god oplevelse. Det syntes vi, at børnene i Mølleskolens SFO og klub også skulle have lov til at opleve. At vinterbade giver en følelse, der kan sammenlignes med at løbe en lang tur. Vinterbadning kræver fokus og tilstedeværelse i egen krop. Når man vinterbader sammen med andre, får man en god fælles oplevelse. Vores udgangspunkt var: Vinterbadning skulle være et spændende og anderledes tilbud. Det skulle være en oplevelse for børnene, og vi fandt ud af, at der er mange gode sidegevinster.



Sådan gjorde vi

Vi blev bare ved med at bade, da det blev efterår. Vinterbadning blev en aktivitet, man kunne tilmelde sig, og interessen var stor. En livredder blandt pædagogerne var altid med, og flere blev uddannet. Forældrene fik god information og grundige svar på spørgsmål. De første år brugte vi en presenning som ’omklædningsrum’, og et bål til at varme os ved efter turen i vandet. I dag vinterbader vi et sted med mulighed for at leje os ind i lokaler med sauna. Børnene får mulighed for at veksle mellem varme og kulde. De voksne passer på børnene, når de bader, og går selv i, når alle børn er oppe.



Det lærte vi

Vi lærte, at vinterbadning er et godt pædagogisk redskab. Børnene sætter selv mål, og når de vinder over sig selv, kan sejrene overføres til andet. Vi har set børn få selvtillid og blive stærkere af at vinterbade, og børnene ­synes, at de er nogle cool kids, når de kan noget, som ikke mange børn og voksne kan. Kan man gå ned i et hul i isen, kan man også meget andet. De lærer om sig selv, og de lærer også om deres krop, når de veksler mellem sauna og iskoldt vand. Samværet over en kop te efter badningen er godt. Man har gjort noget sammen i fællesskabet, og der er plads til alle i projekt Cool Kids.



Vores råd til andre

1. Lad børnene gå i vandet i meget små grupper ad gangen.

2. De voksne kan også bade, men først når børnene har været i vandet.

3. Pres aldrig et barn. Det er tilladt ikke at ville bade hver gang.

4. Skab en afslappet og hyggelig stemning.

5. Nogle voksne tror fejlagtigt, at det er farligt. Gør meget ud af informationen.



Om projektet

Efter en start med omkring 40 børn i 2010 er der nu 15-25 vinterbadere i Mølleskolens SFO og klub på hver årgang fra 0. til 3. årgang. Fire pædagoger har taget livredderuddannelsen. Pædagog Bente Krog tog initiativet, da hun fandt ud af, at hendes kollega Truels Truelsen er livredder. Begge var i forvejen vinterbadere. De gjorde vinterbadning til en aktivitet, hvor man kan udfordre egne grænser. De forberedte sig med de nødvendige overvejelser: Ingen skal føle sig presset, og børnene skal forstå, at der er individuelle grænser. Hvis du vil vide mere, så kontakt Truels Truelsen på tlf. 2327 4044.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.