Lær af os. Her hører jeg til

Det ambitiøse kulturprojekt Belong i Billund, Jelling, Vorbasse og Kolding skal få børn af forskellig nationalitet til sammen at arbejde med og tænke over, hvad det vil sige at høre til. Tre britiske kvinder har stået for projektet.

Det ville vi

Vi ville på tværs af skoler skabe mulighed for, at danskfødte børn og børn fra andre lande og dermed kulturer sammen kan opleve, at ’det er her vi hører til’. Der er danske børn, flygtningebørn og børn af internationalt ansatte fra forskellige lande. Med projekt Belong ville vi gerne gennem det kreative møde hjælpe børnene med at skabe nye kontakter og lade dem opdage, hvor meget, de har til fælles på trods af vidt forskellig baggrund. Og vi ville skabe et rum, hvor de kan udtrykke sig kreativt i et fællesskab, hvor det er okay at prøve nye ting.



Sådan gjorde vi

Vi skabte en række workshops, der satte ord og billeder på identitet og det at høre til. I nogle af vores workshops arbejdede børnene sammen om et fælles kunstværk. I andre arbejdede de selvstændigt og udtrykte deres egne idéer. Genbrugsmaterialer er blevet brugt kreativt og fantasifuldt. Der er blevet tegnet på senge, lavet kunst med mad på picnictæpper og meget mere. Børnene har opbygget drømmerum, hvor de kunne invitere andre børn ind, og de har bygget tredimensionelle børnebyer. Gennem fantasi og udfoldelse har børnene fundet nye venner, som de har fælles interesser med – uanset baggrund.



Det lærte vi

Vi lærte, at børn gerne vil engagere sig sammen med børn fra andre kulturer, men at de nogle gange skal ledes på vej. Vi lærte, at processen er lige så vigtig som resultatet, når børnene får frirum, tid og plads til at være sig selv, grine, have det sjovt og nyde det sammen. Det er det, der giver de gode resultater og oplevelsen af at høre til. Vi lærte, at i en verden, hvor børn og voksne hører ordene ’nej’ eller ’gør det ikke’ rigtig meget, er det vigtigt at høre ordene ’lad os prøve det og se, hvad der sker’.



Om projektet

’Belong’ er et skoleprojekt for børn fra forskellige nationaliteter. Målet er at sætte ord og billeder på at høre til og have en identitet. I Billund deltager 49 elever, i Vorbasse 16 og i Jelling 22. Senere kommer turen til Kolding. Projektet gennemføres af iværksætterselskabet Culture Shift, der består af de tre herboende briter Rachel Faulkner, Amanda John og Lucy Read. Hvis du vil vide mere: kontakt projektleder Rachel Faulkner på rachelgardiner@hotmail.com, eller se mere på cultureshift.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.