Krise i BUPL-toppen

Forbundsformand Birgit Elgaard går på valg på den ekstraordinære kongres 30. marts for at få klarhed over, om hun har opbakningen i orden. Årsagen til det overraskende skridt er et anstrengt forhold mellem Birgit Elgaard og forbundsnæstformand Lis Pedersen

Forbundsledelsen i BUPL - forretningsudvalget - har længe haft problemer med at få samarbejdet til at fungere. Problemerne eskalerede i sidste uge, da forbundsnæstformand Lis Pedersen på et møde mellem forretningsudvalget og de lokale fagforeningsformænd fremkom med synspunkter, som af forbundsformand Birgit Elgaard blev taget som udtryk for manglende opbakning til hende fra forbundsnæstformandens side.

Hvad Lis Pedersen sagde på pågældende møde var blandt andet, at hun bakker op om den førte politik, men at hun finder, at Birgit Elgaard har mangler som formand.

På den baggrund udsendte det samlede forretningsudvalg dagen efter en udtalelse. Af den fremgik, at Birgit Elgaard ønskede at få sit mandat afprøvet på den ekstraordinære kongres, at der i forretningsudvalget er enighed om, at man har nogle samarbejdsproblemer, samt at ingen andre i forretningsudvalget - ud over forbundsformanden - ønskede at gå på valg på den ekstraordinære kongres.



19-18. Da hovedbestyrelsen mandag i denne uge, altså den 13. marts, mødtes ekstraordinært, var det med de alvorlige miner på. Lige i denne situation - kun to uger før en kongres, som skal træffe vidtrækkende beslutninger om indretningen af et nyt BUPL - kunne man sagtens undvære endnu engang at skulle beskæftige sig med interne problemer i forbundstoppen. Det har man i løbet af de seneste par år nemlig allerede gjort nogle gange.

Detaljer fra mødets forløb er Børn&Unge beklageligvis afskåret fra at fortælle sine læsere om. Mødet blev nemlig lukket for alle andre end hovedbestyrelsens egne medlemmer, rejsesekretærerne og en halv snes fagforeningsformænd på tilhørerpladserne.

Så meget kan dog oplyses: Hovedbestyrelsen stemte om tre forslag. Det mest vidtgående, som indebar, at både forbundsformanden og forbundsnæstformanden skulle stille deres mandat til rådighed, blev stemt ned. Stemmetallene var 18 for og 17 imod.

Det næstmest vidtgående forslag indebar, at kun forbundsmanden skulle gå på valg, og det blev vedtaget med 19 stemmer for og 18 imod.

Herefter bortfaldt et forslag, som udtrykte opbakning til forbundsformand Birgit Elgaard og henviste personvalg til den ordinære kongres i starten af december.



Reelt valg. Birgit Elgaard lagde efter mødet over for Børn&Unge ikke skjul på, at hun fandt situationen meget vanskelig, og at hun personligt ville have foretrukket, at både hun og Lis Pedersen skulle på valg den 30. marts. Overvejelser om at trække sig som forbundsformand gør hun sig dog ikke, siger hun.

"Når en formand i en organisation bliver stillet overfor udtalelser af den slags fra sin næstformand, og de efterfølgende bliver kendt i bredere kreds, jamen, så styrker det ikke BUPL, og det styrker da især ikke mig som formand. Det er et kæmpeproblem, og det bliver ikke bedre af, at hovedbestyrelsen deler sig midt over, når den bliver konfronteret med problemet," siger Birgit Elgaard.

Om situationen i forbundstoppen siger hun videre:

"Fakta er, at der er et dårligt samarbejde i forretningsudvalget, og fakta er også, at der ikke er det bedste samarbejde i formandsskabet. Som diskussionen foregik derinde, syntes jeg, at det havde været oplagt rigtigt, at både jeg selv og Lis skulle have haft vores mandater afprøvet. På den måde kunne man have fået demokratiet til at tale og åbnet op for et reelt valg. Det er jo derfor, jeg stiller op. Hvis nogen mener, at de vil være bedre som forbundsformand, så har de muligheden allerede her på den ekstraordinære kongres. Det ville have givet mere mening, hvis også Lis havde stillet sit mandat til rådighed," siger Birgit Elgaard.



Positiv udvikling. Heller ikke forbundsnæstformand Lis Pedersen var tilfreds med situationen og hovedbestyrelsesmødets forløb.

"For mig at se er det ærgerligt og beklageligt, at vi er nået hertil."

Føler du medskyld?

"Jeg mener, at det er et fælles ansvar for forretningsudvalget at sikre et godt samarbejde, og jeg er af den opfattelse, at vi var inde i en positiv udvikling. Derfor er det også så ærgerligt, at det skulle gå sådan her," siger Lis Pedersen.



E-mail fra Birgit Elgaard til alle i BUPL 07.03.2006



Udtalelse fra Forretningsudvalget



"FU er i dag blevet enige om at udsende følgende udtalelse:

Birgit ønsker at stille sit mandat til rådighed på den ekstraordinære kongres. Dette sker på baggrund af formandsmødet g.d., hvor Lis udtrykte, at hun ikke fandt, at hun kunne bakke personer op, men bakkede op om politik.

Birgit føler på den baggrund ikke opbakning fra næstformanden til sin position som formand, hvorfor hun vil have afprøvet mandatet.

Lis har meddelt, at hun bakker op om den politik, der føres, og at der ikke er udtrykt nogen politisk uenighed, men at det er korrekt, at hun finder, at Birgit har mangler som formand.

FU er enige i, at de har samarbejdsproblemer, men også, at der arbejdes med disse, hvorfor et flertal af det resterende FU ikke ønsker at gå på valg til den ekstraordinære kongres.

Der er enighed om, at der arbejdes videre uændret i forhold til de politiske opgaver og ansvarsområder, hvorfor medarbejderne og cheferne således heller ikke skal ændre på opgaver eller arbejdsrutiner.



På vegne af Forretningsudvalget

De bedste hilsener,

Birgit."



E-mail fra Lis Pedersen til formænd og medlemmer af hovedbestyrelsen i BUPL 10.03.2006



Angående FU udtalelsen d. 7.3.



"Kære Alle,

Jeg har fået flere reaktioner på FU's udtalelse fra den 7. marts 2006.

Derfor vil jeg gøre opmærksom på, at sagen ikke er rejst af mig på formandsmødet. Men at Birgit orienterede om samarbejdet i FU, på opfordring af en lokal fagforening, og at jeg i den forbindelse besvarede nogle konkrete spørgsmål.

For mig handler det først og fremmest om at gennemføre den politik, vi er enige om. Derfor ville jeg gerne have været dette foruden.



Mange hilsner,

Lis."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.