Kommuner dyrker ikke mænd

I mere end to år har kommunerne kunnet opfordre mænd til at søge pædagogstillinger i institutioner med mange kvinder. Kun én kommune har benyttet sig af muligheden, mens tre slet ikke kendte reglerne på området, viser en rundringning til 10 af landets største kommuner.

Der skal flere mænd i vuggestuer og børnehaver. Sådan siger kommunerne, når de bliver spurgt, hvordan kønsfordelingen skal være. Men kommunerne gør ikke meget for at realisere de hensigter.

For to år siden gav en ny bekendtgørelse arbejdsgiverne mulighed for positiv diskrimination: De kan i deres jobopslag opfordre det ene køn til at søge et job, hvis der på arbejdspladsen er under 25 procent af det ene køn. Men den mulighed bruger kommunerne ikke, viser en rundringning til 10 af landets største kommuner. Kun i Aalborg er loven taget i brug enkelte gange, men ikke nok til at se, om det virker eller ej. I tre af de 10 kommuner kendte medarbejderne i personaleafdelingerne slet ikke reglen.

Det er en skam, mener leder af Center for Ligestillingsforskning på RUC, Karen Valeur Sjørup.

"Det ville være godt med en mere offensiv indstilling, fordi netop daginstitutionerne er et af de vigtigste områder, hvis man skal have gjort noget ved ligestilling, og vil ændre den måde, man tænker på køn," siger hun og understreger, at ikke kun drengene kunne have gavn af flere mænd i institutionerne. Det vil gavne begge køn. Derfor opfordrer hun kommunerne til at sætte ind på flere fronter.

"De kunne tage ud på seminarierne og forsøge at hverve mandlige studerende og lægge op til flere aktiviteter, der kunne tiltrække mændene," siger Karen Valeur Sjørup.



Et af flere redskaber. Før de nye regler blev gennemført, modtog Ligestillingsministeriet jævnligt henvendelser fra arbejdsgivere, der ville have dispensation fra reglen om, at de ikke måtte søge efter medarbejdere af det ene køn. Det fortæller Iben Rostock-Jensen, jurist i ministeriet.

"Det vil være oplagt at bruge denne regel bevidst i pædagogfaget for at tiltrække mænd," siger hun og forklarer, at når der kommer nye regler, er det en slet skjult opfordring til også at bruge dem. Men den opfordring har kommunerne ikke fulgt.

I stedet bruger de standardformuleringer, der opfordrer alle til at søge et job. I København lyder formuleringen: "Københavns Kommune ser mangfoldighed som en ressource og værdsætter, at medarbejderne hver især bidrager med deres særlige baggrund, personlighed og evner."

Århus har en lignende formulering, men kommunen overvejer at begynde at opfordre mændene til at søge pædagogstillinger, oplyser personalechef i Børn og Ungeafdelingen Lars Riise.

"Vi vil gerne have en mere ligelig fordeling, der afspejler det samfund, vi lever i. Det er godt for arbejdspladsen, og det er godt for vores 'kunder' - i dette tilfælde børn og forældre," siger han.

Han anser opfordringen til mænd som en af flere muligheder for at få en mere lige fordeling mellem kønnene. For at få inspiration har kommunen indbudt BUPL og de lokale seminarier til en snak om, hvad der virker.



Beskriv funktioner. Det kan for eksempel munde ud i, at Århus Kommune gør som i Odense og Esbjerg. De bruger en standardformulering, der opfordrer alle til at søge. Til gengæld har de i enkelte tilfælde beskrevet bestemte funktioner i jobbet, der primært henvender sig til mænd.

Det kan være en god ide, mener Lars Lundgaard, direktør for Lundgaard Konsulenterne, som blandt andet beskæftiger sig med rekruttering.

"Jeg har været med til den omvendte situation, hvor vi skulle tiltrække flere kvinder til at søge stillinger som skoleledere. Der stod, at man skulle være god til administration, budgetter og den slags. Det tiltalte mænd. Men vi skrev dem anderledes, og det lykkedes at tiltrække flere kvinder," siger han.

Det kunne man også gøre den anden vej rundt.

"Daginstitutionerne er meget kvindedominerede, men man har også en stor viden om forkellen på drenge og piger. Hvis man kigger kritisk på sine jobopslag, kan man bruge den viden til at tiltrække mænd. Mænd gider jo ikke for meget følelsefnidder - vi er mere aktivitetsprægede, og de kan man lægge op til, " siger Lars Lundgaard og tilføjer, at det er en uhyre vanskelig opgave at tiltrække mænd til for eksempel vuggestuer, når store dele af arbejdsmarkedet skriger på arbejdskraft.





Sådan ser det ud i kommunerne



Aalborg Kommune:

Har i enkelte tilfælde opfordret mænd til at søge.

Odense Kommune:

Har ikke opfordret mænd til at søge, men har beskrevet bestemte funktioner, der kan tiltrække mænd.

Esbjerg Kommune:

Har ikke opfordret mænd til at søge, men har beskrevet bestemte funktioner, der kan tiltrække mænd.

Århus Kommune:

Har ikke opfordret mænd til at søge, men overvejer at gøre det.

Frederiksberg Kommune:

Har ikke opfordret mænd til at søge.

Vejle Kommune:

Har ikke opfordret mænd til at søge.

Viborg Kommune:

Har ikke opfordret mænd til at søge.

Københavns Kommune:

Har ikke opfordret mænd til at søge.

Silkeborg Kommune

Har ikke opfordret mænd til at søge.

Rødovre Kommune:

Har ikke opfordret mænd til at søge.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.