Kommunalvalg; Plads til forskelligheder

BUPL Vestsjælland har som optakt til kommunevalget i løbet af de seneste par uger arrangeret offentlige høringer om børne- og ungepolitikken i de kommende syv storkommuner i afdelingens område. Børn&Unge var med som fluen på væggen i Kuben på Holbæk Seminarium

Godt nok er Kuben på Holbæk Seminarium stor, men der var alligevel skuffende langt mellem de besatte pladser på tilhørerpladserne, da BUPL Vestsjælland i sidste uge havde inviteret til offentlig høring om børne- og ungepolitikken i den kommende Ny Holbæk Kommune.

Til gengæld fejlede tale- og spørgelysten ikke noget blandt de halvt hundrede forældre og pædagoger, der var dukket op for at konfrontere de seks lokale politikere i panelet. Men om de gik hjem synderlig meget klogere på, hvad der kommer til at ske efter kommunevalget, er uvist. For selv om Ny Holbæk hører til blandt de kommuner, som er længst fremme i sammensmeltningsprocessen, er der stadig mange kort, som endnu ikke er vendt.

Flere af politikerne kom da også med rosende bemærkninger om det udredningsarbejde, BUPL Vestsjælland har lavet i samarbejde med institutionsledere, støttepædagoger, tillidsrepræsentanter og pædagoger. Arbejdet er omsat i en pjece, som sætter fingeren på forskelligheder og prioriteringer i de fem kommuner, Holbæk, Tølløse, Jernløse, Svinninge og Tornved, som vil blive til én, og opstiller en række dilemmaer, de nyvalgte politikere må forholde sig til. Samtidig indeholder den BUPL's bud på, hvordan kommunerne bør tilrettelægge børne- og ungeområdet efter valget.

Mødet foregår på Højlundsk manér hvor tilhørerne, efter politikernes indledende oplæg, bestemmer slagets gang. Den po-litiske salgsrunde er som forventet ladet med positive ord og gode hensigter, og for megen taleiver bliver afbrudt af kraftige tryk på båt-hornet af Ib Marquardsen fra BUPL Vestsjælland.

Lidt stikordsagtigt fremhæver politikerne ellers: Kim Wolstrup (K) taler for større institutioner og fælles ledelse og mener, at det kan blive aktuelt at indføre fleksible åbningstider. Ida Møller (R) vægter det højt at få ledelsesstrukturen på plads og slår til lyd for en fagforvaltning for børne- og ungeområdet, mens Jørgen Dam Pedersen (S) vil afskaffe den upopulære vippenormering.

Ole Ramskov Jensen (Enhl.) kalder til kamp mod skattestoppet, taler imod privat børnepasning, vil have gratis, økologisk mad i institutionerne og mener, at dagplejen skal tilknyttes institutionerne. Annica Grandstrøm (V) ønsker at udvikle og styrke områdeledelse, og så slår hun til lyd for forebyggelse frem for anbringelse af udsatte børn. Som den sidste oplægsholder maner Jens Pietras (SF) til at slå koldt vand i blodet og ikke love for meget på grund af skattestoppet. Det handler om at begrænse skaderne, mener han.



Plads til forskelle. Det er fem meget forskellige kommuner, som holder bunkebryllup den 1. januar 2007. Fire små og den store, Holbæk. Der er stor forskel på, hvordan den kommunale styreform er skruet sammen og på graden af decentralisering, men allerede nu synes det at ligge fast, at NyHolbæk Kommune vil komme til at bestå af 17 lokalområder og Holbæk som det centrale center. Men det betyder ikke, at Holbæk bliver patriarken, som sætter standarden for de øvrige. Det, som fungerer godt, vil også bestå i den nye kommune, bedyrer politikerne på flere spørgsmål, som antyder en frygt for, at de små bliver spist af den store.

Og der er vist nok enighed om, at alt ikke skal styres centralt. Eller som Ida Møller udtrykker det:

"Serviceniveauet skal være ens for alle, men løsningerne kan godt være forskellige."

Hvis det er den højeste fællesnævner, som skal være gældende, hvor vil man så finde pengene til det, vil en spørger gerne vide.

Kim Wolstrup fremhæver, at der er en rationaliseringsgevinst på ti procent ved at lægge kommunerne sammen. En bemærkning, som får mødelederen til at konstatere, at Wolstrup allerede har brugt den rationaliseringsgevinst på et tidligere valgmøde, som handlede om noget helt andet.

"Der skal flere penge på bordet." Med den bemærkning høster Jørgen Dam Pedersen aftenens største bifald. Han mener ikke, som der ellers er lagt op til, at man behøver at lægge sig fast på den laveste fællesnævner, når det gælder skatteprocenten.



Hvad er rummelighed. "Man taler så meget om rummelighed i institutioner og skoler. Hvad mener I med rummelighed?" lyder et spørgsmål fra salen.

Rummelighed er en to-delt størrelse, mener Jens Pietras:

"Den økonomiske, som betyder, at institutionerne skal tage flere skæve børn ind, og det kræver flere ressourcer. Og den pædagogiske, at det er et plus for de skæve børn at være sammen med velfungerende børn."

Ida Møller mener rummelighed er et farligt begreb, hvis det bliver et spareobjekt, mens Jørgen Dam Pedersen konstaterer, at det betyder, at man ikke sender de udsatte børn hen til andre. Og han kan godt forestille sig en slags ambulancetjeneste, som kan rykke ud, hvis der opstår specielle problemer.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.