Kommunalvalg 2017. Min inkompetence er guld værd i politik

Allan Berg Mortensen arbejder til hverdag som skolepædagog og har siden 2006 siddet i byrådet for Enhedslisten, som han igen stiller op for. Her lytter han både til eksperter og sin mavefornemmelse.

Vi når knap at sætte os, før Allan Berg Mortensen kronologisk fortæller om sin tid i Enhedslisten. Han meldte sig ind i partiet i 2004, fordi han var provokeret over en kampagne, som Venstres Ungdom førte. Han fortæller om op- og nedture, at han har været opstillet til Folketinget – og så fortæller han, at i bund og grund ville han bare gøre en lille forskel.

»Jeg tænkte, det kan godt være, at jeg ikke kan revolutionere eller reformere samfundet, men måske kan jeg bidrage til, at vi taler lidt pænere til hinanden. Og så meldte jeg mig ind,« siger han.

Allan Berg Mortensen har siddet i Helsingør byråd for Enhedslisten, siden han i 2006 kom ind efter at være blevet 1. suppleant til valget i 2005. Nu stiller han op for fjerde gang.

Selvom det ofte er en lang og sej kamp for selv små forbedringer i de mange år, han har været i kommunalpolitik, har han endnu ikke givet op.

»I de sidste fire år har der været ganske få forandringer, som Enhedslisten har fået igennem. Det er hårdt arbejde, og resultaterne er små,« siger Allan Berg Mortensen og fremhæver et af de forslag, han har fået igennem, og som han er særlig stolt af:

»På børneområdet stillede vi i 2011 eller 2012 et forslag om, at der maksimalt må være 24 elever i klasserne, og det blev vedtaget.«



Lyt til mavefornemmelsen. På trods af sin profession som pædagog er det langt fra kun børneområdet, der interesserer Allan Berg Mortensen. Tværtimod, hanforetrækker at tage beslutninger om emner, han ikke i forvejen kender en masse til. Det tvinger ham nemlig til at sætte sig grundigt ind i sagsfremstillingen, lytte til eksperterne på området og dernæst følge sin mavefornemmelse.

»Det er klart, at når der er sager, der handler om normeringer, klassekvotienter eller forældrebestyrelser, så har jeg som pædagog nogle holdninger, der er præget af min faglighed,« siger Allan Berg Mortensen og tilføjer:

»Der er tit nogle, der siger, at det er en katastrofe, at byrådsmedlemmer ikke er mere kompetente. Det er jeg uenig i. Jeg synes faktisk, at det er en grundsten i vores demokrati, at man kan være inkompetent som politiker. Alternativet er et teknokratstyre.«

Allan Berg Mortensen bruger i gennemsnit 20-25 timer om ugen på sit politiske arbejde. Samtidig arbejder han 27 timer som skolepædagog på Espergærdeskolen. De fleste forældre og kolleger ved godt, at han sidder i byrådet, men det giver sjældent anledning til andet end en god snak.

Selvom han er meget opmærksom på ikke at indoktrinere børnene i sin politiske forståelse, så har han stor succes med at invitere de mindste klasser med op på rådhuset, hvor de får en fornemmelse af, hvad politik handler om.



Sidste valg. Til trods for Allan Berg Mortensens politiske interesse og de sejre, han har haft i sin politiske karriere, er det sidste gang, han stiller op.

»Det er hårdt arbejde, og om fire år bliver jeg 61, og så må nogle yngre kræfter tage over,« siger kandidaten, der under denne valgkamp skal konkurrere med en pædagogkollega, der stiller op for Socialdemokratiet.

»Jeg synes ikke, at man nødvendigvis skal stemme på en pædagog, fordi man er pædagog. Stem på den, der vil gøre det bedst for børnene. Det kan jo sagtens være en cand.polit. eller en arbejdsmand,« siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.