Kommunalreform; Slaget er tabt

Møllen i Sakskøbing er en velfungerende og populær fritidsklub. Men

I maj skinnede solen, da Børn&Unge var på besøg hos Fritidsklubben Møllen i Sakskøbing (se Børn&Unge nr. 19/2006: Flagskib i farezonen). Der var 35 børn på venteliste, ni fuldtidsansatte med højt humør og masser af faglig stolthed over det pædagogiske arbejde, som man lavede for børnene.

"Man taler altid om, at man skal have flagskibe. På det kulturelle område, på sportens område, men på vores område taler man ikke om det. Der har den nye kommune for mig at se alle muligheder, for vi er et flagskib. Vi er suverænt gode til det her," sagde leder Kim Poulsen dengang til Børn&Unge.

Men allerede dengang var Møllen truet. Harmoniseringen af klubområdet i Ny Guldborgsund Kommune, som sammenlægningen af Nykøbing Falster, Nysted, Nørre Alslev, Stubbekøbing og Sydfalster kommuner hedder, ville betyde nedskæringer. Ifølge planerne skulle fritidsklubben Møllen have halveret antallet af medarbejdere, så der kun var timer til fire en halv fuldtidsstilling. Og samtidig ville klubben skulle overgå fra serviceloven til at være klub efter folkeoplysningsloven.



Så slemt som frygtet. I dag, et halvt år efter, må leder Kim Poulsen indse, at det blev præcis lige så slemt, som han kunne frygte.

"Der blev gjort mange krumspring for at få politikerne i tale, og der var ikke så meget, der lykkedes."

Sammen med tre andre klubber kom Møllen blandt andet med et forslag om at opdele den nye kommune i tre områder med områdeledelse.

"Men vi kom ikke til at opleve, at de tog vores forslag synderligt alvorligt. De mente, at det kostede et sted mellem to og syv millioner kroner for meget. Det er meget godt regnet," lyder det sarkastisk fra Kim Poulsen.

Lige nu er klubbernes fremtid ikke afklaret. Kommunalpolitikerne skal i december tage stilling til, om man vil have klubber efter folkeoplysningsloven, eller om de i stedet skal laves om til SFO2. Forskellen er ikke så stor for Kim Poulsen.

"Det er pest eller kolera. Vi bliver fire en halv medarbejder uanset hvad. Og hvis det så bliver en folkeoplysningsklub, så bliver vi også fyret. Og der er ikke nogen, der kan fortælle os, hvad arbejdstiden bliver. Er der overhovedet basis for, at vi kan have et fuldtidsarbejde?"

Tre medarbejdere har allerede taget konsekvensen af usikkerheden og har sagt op.



Går den gale vej. Selv om situationen er uafklaret, har Kim Poulsen allerede været nødt til at meddele, at Møllens juniorklub lukker 1. januar. Klubben har åbent to aftener om ugen for børn, som går i 5.-7. klasse.

"Det har man ikke sat penge af til. Det er så 100 medlemmer, der ikke har noget at lave to aftener om ugen," konstaterer Kim Poulsen.

"Det er trist, det går den gale vej. Men det er der ikke noget at gøre ved. Vi forsøger, det vi kan. Men på et eller andet tidspunkt må man erkende, at slaget er tabt," siger Kim Poulsen.

Ifølge planerne bliver den nye struktur på klubområdet i Ny Guldborgsund Kommune indført 1. april 2007.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.