Klubliv: Jeg har fået selvtillid

Mikkel Wilhelm er glad for sit fritidsjob hos Blockbuster, som han fik med hjælp fra projekt Ung i Job. Nøglepersonerne er pædagoger med ekstra engagement.

17-årige Mikkel Wilhelm har hverken en plet på straffeattesten eller svært ved at komme op om morgenen. Men han havde ikke den selvtillid, der skulle til for at banke på en arbejdsgivers dør og spørge: Kan I bruge mig?

"Jeg var for genert til selv at søge et fritidsjob og havde nok aldrig haft mod nok til at spørge en arbejdsgiver, hvis ikke jeg havde været på det kursus," siger han.

Mikkel Wilhelm er en af 200 unge, der har fået et fritidsjsob via projektet Ung i Job på Amager og Christianshavn. Et projekt, der kan prale af sin succes, ikke mindst på grund af engagement fra bydelens pædagoger.

Mikkel har nu passet sit fritidsjob to dage om ugen i knap et år hos Blockbuster, der udlejer DVD og videofilm. Et job, som han stortrives i.

"Jeg har fået selvtillid ud af mit job," siger Mikkel Wilhelm med overbevisning i stemmen.

"I Blockbuster har jeg kundekontakt og kontakt til kolleger, som jeg kan snakke med. Og det er lige mig."

Syv års nederlag i en folkeskole på Islands Brygge har flosset Mikkels selvværd og selvtillid.

Selv fortæller han, at han altid har været klassens klovn. Ikke at han blev mobbet, men han fik dårlige karakterer, var tit uden for døren og havde svært ved det boglige.

Kun på fodboldbanen var der succes - som forsvarsspiller og venstre back.

Men skolepsykologen og en af hans tidligere kontaktpersoner fik ham overtalt til at droppe den spirende, men spinkle drøm om at satse ensidigt på fodboldkarrieren. De fik ham talt fra ideen om at tage 8. og 9. klasse på Idrætsefterskolen i Oure for i stedet at forbedre sine boglige kvalifikationer på specialskolen Grubberne i Valby. Fritiden tilbringer han tre dage om ugen i Sofieklubben på Christianshavn - et stenkast fra sin mor, der bor i den næste karré, og sin far, der bor på Christiania.



Et skub fra klubben. Det var en pædagog i klubben, der for et år siden spurgte Mikkel, om han ikke havde lyst til at få et job. Det havde han, og derfor mødtes han med jobkoordinatoren fra Ung i Job og pædagogen.

Kort tid efter kom Mikkel til jobsamtale. Pædagogen tog med som støtte - og det var en kæmpestor hjælp, fortæller Mikkel.

Få dage senere fandt Mikkel sig selv ansat i kundeservice i Føtex. Han fyldte varer på hylderne og passede flaskeautomaten. Men han trivedes ikke i det "meget stress-fyldte job", som han selv siger.

"Jeg var ikke specielt hurtig til de flasker. Men det var også kedeligt, og til sidst blev chefen og mig enige om, at jeg nok ikke passede ind i Føtex," fortæller Mikkel.

Derefter fortalte Mikkel jobkoordinatoren om sit mislykkede jobforsøg. Jobkoordinatoren formidlede et nyt job til ham hos Blockbuster, og det ramte plet.

"Nu går jeg glad på arbejde. Det betyder meget for alle mennesker, at man er glad for det, man laver. Og det er bare fedt, hvis kunden spørger efter en film, og jeg så lige finder den. Jeg kan også mærke, at min chef synes, jeg er god til jobbet," siger Mikkel.

Ganske vist er timelønnen ti kroner lavere end i Føtex, men det betyder mindre for Mikkel. Til gengæld har han hver uge adgang til gratis at leje seks film som en slags bonus. Ikke at han ser mange film, men nogle ser han da. Og så har han heldigvis en kvindelig lærer på 33 år, der giver ham gode råd om, hvilke film der er gode - for kvinder.

"For det er kun kvinder, der spørger en til råds om de film, de vil leje. Mænd ved åbenbart præcis, hvilke film de vil se," konstaterer den rutinerede filmudlejer.

Mikkel Wilhelm ved ikke, hvad han vil være. Foreløbig skal han bestå sin 10. klasse og derefter vil han arbejde nogle år. Måske i Blockbuster, hvis de har brug for ham.

"Jeg har lige fået 11 i geografi. I historie er jeg også godt med. Og jeg er gået fra 5 til 8 - tæt på 9 - i matematik," siger en stolt Mikkel.

På spørgsmålet om, hvilket fritidsjob han havde haft, hvis han ikke havde været med i projekt Ung i Job, siger han:

"Jeg havde nok ikke fået det job, jeg gerne ville have. Og det betyder meget at have det rigtige job. Hvis jeg skal søge et andet job, er det godt, at jeg er god til kundekontakt. Det er et positivt stempel, jeg kan få brug for senere i livet. I Føtex havde jeg ikke kun fået plusser i min udtalelse."





Så mange unge fik nyt job

• 200 dårligt integrerede og kriminalitetstruede unge mellem 13 til 18 år fik fritidsjob i projekt "Ung i Job" på Amager

• 70 af de 160 unge har afviklet "med positivt resultat". Det vil sige, at de har gennemført introkurset, fået job og passet det tilfredsstillende. 47 blev udmeldt af projektet, heraf 15 på grund af flytning, eksempelvis til efterskole. De øvrige 32 udmeldte unge - cirka 20 % - kunne ikke passe deres job.

• 58 procent af de unge havde været involveret i kriminalitet, før de søgte job gennem projektet. De fleste dog kun lettere kriminalitet som butikstyveri, hærværk eller gadeuorden.

• 40 hovedsagelig private virksomheder beskæftiger sårbare unge. Der er typisk tale om job i supermarkeder, på tankstationer, i specialforretninger og på værksteder.



Læs mere i evalueringen: "Ung i Job", et kriminalitetsforebyggende SSP-projekt.

Af Jimmie Gade Nielsen, april 2007. Kan bestilles hos SSP-sekretariatet i København på tlf. 3317 3131.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.