Kampens hede

Selv om det ikke lykkedes at få fjernet alle nedskæringer på daginstitutionsområdet, var det en vellykket BUPL-kampagne, mener BUPL's formand Henning Pedersen. "Den har skabt respekt om pædagogerne," siger han

Egentlig er det en god, gammel leveregel: Man skal holde, hvad man lover. Men alligevel skabte det, for at sige det på jysk, opmærksomhed, da BUPL den 6. september i år lancerede en kampagne i landets aviser, der skulle gøre opmærksom på, at daginstitutionerne igen i år havde udsigt til betydelige nedskæringer - selv om statsministeren havde lovet bedre kvalitet i daginstitutionerne. "Husk, hvad du lovede," lød budskabet til Anders Fogh Rasmussen (V). En opfordring, som angiveligt ramte lige ned i akkumulerede frustrationer hos pædagoger og forældre, der mange steder i landet gik på barrikaderne for at afværge nedskæringer på børneområdet.

Nu er der gået to en halv måned, og dønningerne er ved at lægge sig for BUPL's formand Henning Pedersen, der i den grad kom i søgelyset hos pressen og politikerne. Han glæder sig over, at BUPL's kampagne blev så synlig og vellykket.

"Desværre fik vi ikke fjernet alle nedskæringer i kommunerne, det var det, der var vores primære mål, og der må vi konstatere, at det lykkedes ikke. Men der var så mange andre ting, der lykkedes, så derfor kan jeg godt tillade mig at sige, at det var en vellykket kampagne," siger Henning Pedersen.

"For det lykkedes at være medvirkende til, at en række kommuner trak deres spareforslag tilbage. Det har vi været med til, sammen med alt det, der foregik ude i kommunerne - og forældrene ikke mindst," påpeger Henning Pedersen.



Velfærd. Han er også glad for, at BUPL med kampagnen fik sat en politisk dagsorden:

"Det lykkedes at få diskuteret velfærd. At få diskuteret, hvad er det for en offentlig service, vi kan forvente at have i et velfærdssamfund, hvor institutioner er en del af den offentlige service. Det lykkedes i høj grad at få den diskussion sat som en politisk dagsorden, der kørte overalt i medierne.

Vi var i den grad synlige i den debat," mener formanden.

"Vi tvang også regeringen ud i nogle parader, som man sjældent har set, og også nogle angreb om "ballademagere" og "løgnagtige kampagner"," tilføjer han.

Og de angreb kom helt bag på ham.

"Jeg blev dybt overrasket. Min reaktion var: "Nå, for Søren, så må de da i den grad føle sig presset i en diskussion, vi har været med til at starte"."

Er du en ballademager?

"Det er jeg i allerhøjeste grad," griner han i telefonen.

"Nej, jeg er et af de mest fredelige mennesker, der findes på jorden, men når der er grund til, at vi laver kampagne, så gør vi det også, og så gør vi det også eftertrykkeligt, så man forhåbentlig kan forstå, hvad vi siger."

For Henning Pedersen betød det, at han også blev kastet ud i enorm interesse fra medier og politikere.

"Så jeg har reageret, svaret, stillet op. Jeg har prøvet at være med overalt for at være med til at sætte den dagsorden. Og uden at jeg egentlig har tænkt særlig meget over, om jeg nu kunne, om jeg skulle og så videre. Jeg har bare gjort det. Jeg har haft et beredskab døgnet rundt i en periode, så når journalister ringede klokken seks om morgenen, så kunne jeg svare uden betænkningstid, hvad de end måtte spørge om. For beredskabet lå bare lagret i baghovedet."



Troværdighed. Der er faldet pænt hårde ord om BUPL fra især Venstre-politikere i løbet af de sidste par måneder, men det har Henning Pedersen ikke taget for mere, end det er.

"Meget sker i kampens hede. Det er en ting. Noget andet er, når de er begyndt at stille spørgsmålstegn ved vores troværdighed. For hvis vi overhovedet i det lange træk skal have mulighed for at gøre vores indflydelse gældende, så er det helt afgørende, at vi er troværdige. Derfor har vi også haft enormt travlt med at tilbagevise, hver gang de har sagt, at vores tal var forkerte, eller at det var en løgnagtig kampagne. Troværdigheden er altafgørende for os," siger Henning Pedersen.

Er der noget du har fortrudt, som er blevet sagt eller meldt ud i forbindelse med kampagnen?

"Nej, men vi har da overvejet, om vi havde forklaret os tydeligt nok i den første udmelding, vi kom med på baggrund af Vilstrupundersøgelsen. Da vi gik ud med tallene om en besparelse på en milliard, som ville svare til - et regneeksempel, nemlig 2900 pædagoger. Der tror jeg ikke, vi fik forklaret tydeligt nok, at det var et regneeksempel. Vores modpart har hængt meget fast i, at der ville blive afskediget 2900 pædagoger, det har vi aldrig nogen sinde sagt," fastslår Henning Pedersen.



Mere respekt. BUPL-formanden glæder sig også over, at kampagnen var med til at skabe respekt om pædagogerne som faggruppe.

"Både udadtil, men i høj grad også indadtil. Her var der en mulighed for at reagere på nogle forhold, som man ikke syntes var rimelige, og man frygtede, at forholdene ville blive ringere endnu. Og her skabte vi en ramme via vores kampagne, der sagde noget om, hvorfor er det, de ting sker, og gjorde det til netop en politisk dagsorden. Det gjorde i hvert fald, at vores medlemmer kunne se en sammenhæng fra det lokale til en landspolitisk dagsorden, og det tror jeg har rykket faggruppen sammen, så man har kunnet bruge de argumenter, man henter i sit daglige pædagogiske arbejde, til at sige "det er det, vi frygter, og det har den årsag"," siger Henning Pedersen.

"Og jeg tror også, at man udefra har haft respekt for, at vi reagerer med vores faglige viden og giver udtryk for vores bekymring for, hvad der sker på området."



Kongres om en uge. Når dette nummer af Børn&Unge udkommer, er der en uge til BUPL's ordinære kongres i Nyborg. Ovenpå forårets ekstraordinære kongresser, der endte med at sætte mere fokus på personvalg end politik, er der i denne ombæring udsigt til, at det er fagligheden, der kommer i højsædet.

"Jeg forventer, at man på baggrund af den respekt, som jeg synes, faggruppen har vundet indadtil, yderligere styrker vores profession. At vi kommer videre i diskussionen om, at vi er en pædagogprofession, hvad det indebærer, og hvilke faglige krav vi stiller på den baggrund. Så jeg tror, håber og forventer også, at vi får yderligere styrket vores fagprofessionelle profil," siger Henning Pedersen.



Under kongressen fra 30. november til 2. december kan du læse nyheder om kongressen på www.bupl.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.