Kæmpede for lønsikring på kongressen. Måtte ikke vende hjem uden aftale

Thomas Alslev Jensen har som fællestillidsrepræsentant talt varmt for en kollektiv ordning om lønsikring. Derfor er han glad for, at ordningen nu bliver en realitet.

Da BUPL’s kongres i december vedtog ordningen om lønsikring, var der især én blandt de delegerede, der kunne ånde lettet op. Thomas Alslev Jensen, klubpædagog og fællestillidsrepræsentant i Odense, havde nemlig fra talerstolen fortalt, at hans kolleger havde givet ham besked på ikke at vende hjem, hvis han ikke havde en aftale om lønsikring med sig tilbage.

»Det var selvfølgelig sagt med et glimt i øjet. Og jeg var nu nok kommet hjem alligevel, hvis det ikke var lykkedes at få aftalen om lønsikring vedtaget. Men det havde været svært at se medlemmerne i øjnene bagefter,« siger pædagogen, der fra talerstolen talte varmt for, at BUPL’s og BUPL-A’s medlemmer skulle have en kollektiv ordning om lønsikring.

Det får medlemmerne nu – pr. 1. juli. Ordningen koster 38 kr. om måneden, og alle medlemmer betaler til den i solidaritet. Som ledig med ret til lønsikring kan man i en periode bevare op til 80 procent af den indtægt, man havde, før man blev ledig.

Thomas Alslev Jensen har, forinden kongressens beslutning, brugt sin plads i bestyrelsen hos BUPL Fyn til at arbejde for en lønsikring for a-kassens medlemmer.

»Jeg arbejder i klubverdenen, hvor pædagoger er mere eller mindre ved at blive elimineret. De seneste seks år har jeg siddet som bisidder til mange afskedigelser, og det er jeg temmelig træt af for at sige det mildt,« siger pædagogen.



Økonomisk håndstrækning. Han forklarer, at det var af den grund, han formulerede sig så skarpt op til kongressen: De afskedigede medlemmer, han har været i kontakt med, har simpelthen brug for en større økonomisk håndsrækning end dagpengene, når de bliver ledige.

»Hvis man har oparbejdet en vis anciennitet, har man typisk et større behov, end man får via dagpenge. Der kan være mange årsager til, at dagpengene ikke slår til – eksempelvis børn, et hus eller sygdom i familien. Men hvis der er lidt ekstra at gøre godt med, bliver det nemmere at komme igennem en afskedigelse, og man får også mere ro i sindet til at finde nyt job,« siger Thomas Alslev Jensen.

I november blev der fyret 18 klubpædagoger i Odense. Flere af dem har ifølge Thomas Alslev Jensen nået at tegne en aftale om lønsikring gennem Lærerstandens Brandforsikring, der svarer til den, alle medlemmer af BUPL og BUPL-A nu bliver tilmeldt.

»Der var politisk røre allerede i februar, og vi vidste, at vi nok skulle beskæres igen. Så jeg havde en hel del kolleger, der følte sig usikre og derfor tegnede en forsikring. Det var blandt andet det, der motiverede mig til at arbejde for, at vi skulle have en kollektiv aftale. Hvis vi havde haft det, ville mine kolleger ikke have tegnet en forsikring selv,« fortæller Thomas Alslev Jensen, der er glad for, at ordningen nu træder i kraft.

»Desværre er den store solidaritet i hele Danmark ved at ryge, men jeg vil gerne have noget af den tilbage. Derfor synes jeg, det er på sin plads, at vi får en kollektiv lønsikring,« siger han.



Om lønsikring

Medlemmer af BUPL og BUPL-A kan få lønsikring fra første ledighedsdag på dagpenge. Beløbet bliver beregnet ud fra den løn, man havde, før man blev ledig.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.