Julestemning. Pædagoger er vilde med kirken

Langt de fleste af landets daginstitutioner tager børnene med i kirke op til jul. Kirkebesøget handler mere om hygge end om religion, mener flertallet.

Mens frikadeller og juletræer har været genstand for heftige debatter det seneste års tid, er der ingen tegn på, at daginstitutionernes kirkebesøg i julen bliver det næste stridspunkt. Ifølge en ny undersøgelse fra BUPL byder julemåneden nemlig på en tur forbi den lokale kirke for de fleste vuggestue- og børnehavebørn.

I undersøgelsen svarer 67 procent af de pædagoger, der arbejder på 0-6-årsområdet, at de tager børnene med til julearrangement i kirken. Mange kirker afholder en særlig julegudstjeneste for børn med salmesang, dukketeater eller andre børnevenlige løjer.

Kirkebesøget handler mere om hygge end om religion, mener BUPL’s næstformand, Birgitte Conradsen.

»Der foregår rigtig mange aktiviteter i kirken omkring jul. Der bliver tændt lys i kirken, man synger sange, og der er måske nogle, der spiller skuespil. Undersøgelsen viser jo også, at der ikke bliver lagt noget religiøst i det. Det er i højere grad noget kulturelt og hyggeligt,« siger hun.

Af kommentarerne fra undersøgelsen fremgår det da også, at de fleste pædagoger, der tager børnene med i kirke, gør det, fordi de mener, ’det er hyggeligt og en del af den danske kultur’.



En privat sag. I den integrerede daginstitution Delfinhuset i Aarhus markerer man også julen ved at tage børnene med i kirke. Her har nogle pædagoger dog valgt kirkebesøget fra, fortæller leder Helle Junge.

»Nogle af pædagogerne synes ikke, at det er vores opgave. Så finder de på noget andet at lave med børnene i stedet for. Og det står dem frit for,« siger Helle Junge.

BUPL’s undersøgelse viser også, at ikke alle pædagoger er vilde efter at komme i kirke. Blandt de næsten 30 procent, der ikke tager børnene i kirke til jul, begrunder halvdelen det med, at de ikke har tradition for det i institutionen. En del af dem peger dog på, at de ikke synes, at religion hører hjemme i daginstitutionen.

’Jeg synes, at tro er en personlig sag, og når vi taler om børn mellem 0 og 6 år, må det klart være forældrenes ansvar at vælge til eller fra med hensyn til besøg i kirken’, lyder en af kommentarerne eksempelvis.

Lederen af Delfinhuset er selv glad for kirkens julearrangement, der er populært blandt børnene. Det svarer til at tage børnene med op og se teater på biblioteket, mener hun.

»Nogle af pædagogerne synes, det er rigtig hyggeligt at komme over i kirken og synge sange og se dukketeater med børnene. Præsten fortæller om juleevangeliet, men det er ikke sådan en lang seance. Bagefter er der pebernødder og juledekoration,« siger Helle Junge.



Hensyn til andre religioner. I undersøgelsen svarer 65 procent, at de i forbindelse med kirkebesøget tager hensyn til de forældre, der har en anden religion end den kristne. ’Er der forældre, der er helt imod, at deres barn besøger kirken, skal børnene som udgangspunkt ikke tvinges, men vi snakker med forældrene og fortæller dem, hvad der skal ske i kirken, og at der ikke er nogen religiøs tvang ved besøget’, lyder en kommentar fra undersøgelsen.

Eventuelt lader de børnene blive i institutionen, mens de andre tager i kirke. Hver femte pædagog eller leder har oplevet forældre, der frabeder sig, at deres barn kommer med i kirke. Ud af de 30 procent, der ikke tager børnene i kirke, svarer kun omkring hver tiende, at det skyldes hensyn til børn med anden eller ingen religiøs baggrund.



Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget i BUPL’s medlemspanel. 351 pædagoger og ledere fra daginstitutionsområdet har deltaget. 75 procent er pædagoger, mens 25 procent er ledere.



Halloween og Eid

Også andre højtider og mærkedage bliver fejret rundtomkring i landets daginstitutioner. Ifølge BUPL’s undersøgelse ligger påsken højt på listen. Men det amerikanske svar på fastelavn, Halloween, og den muslimske fejring af ramadanens afslutning, Eid, bliver også markeret i nogle daginstitutioner. Fastelavn, tysk lanternefest, kinesisk nytår, dronningens fødselsdag, bryllupper i kongehuset og sankthans er også med på listen.

’Vi har traditioner omkring påske, fastelavn, ramadan, jul, nytår og det iranske nytår. Ingen af disse traditioner markeres med religiøse handlinger, men med de kulturelle festligheder der er i traditionen. Påskeæg, tøndeslagning, måltider, nisser, musik, gaver osv.’, skriver en pædagog i undersøgelsen



Ateister i kirke

Kommentarerne i undersøgelsen peger på, at en del af pædagogerne ikke er troende og derfor ikke går meget op i kirkebesøg. Alligevel mener en del, at julearrangementer i kirken er en hyggelig aktivitet, som giver børnene indblik i de danske juletraditioner. Andre synes, at det hører til i familien og ikke i daginstitutionerne.

’Jeg er selv ateist, men mener, at det at besøge kirken i forbindelse med højtider giver børnene indsigt i dansk kultur’, lyder en kommentar.



Gud i børnehøjde

Ifølge flere af svarene er det ikke ligegyldigt, hvilken slags julearrangement den lokale kirke stabler på benene. Nogle har droppet kirkebesøget, fordi præsten ikke formår at fange børnene. Andre fortæller begejstret om dukketeater, om at klippe-klistre, pebernødder og i ét tilfælde en præst, der fortæller julepyntens historie, mens han pynter træet ved alteret. Det må ikke blive for traditionelt.

’Vi ser krybbespil og spiser æbleskiver. Vores kirke er god til at holde det på børnenes niveau, og jeg føler på ingen måde, at det er indoktrinering’, skriver et medlem.



Du er for lille

En del vuggestuepædagoger peger på, at det kan være for besværligt at skulle trække de mindste børn med i kirke. Nogle peger på, at vuggestue­børnene ikke forstår, hvad der foregår til kirkens julearrangement, mens andre har haft bedre oplevelser med de små.

’Kirken er som rum et fedt og anderledes sted at komme for vuggestuebørn, og det er altid en stor oplevelse for dem, når vi er der, og orglet spiller for fulde gardiner’, skriver en vuggestuepædagog.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.