Journalister på navnerov

Rød og blå stue er ikke kun udtryk, pædagoger og børn bruger. Journalister har taget stuenavnene til sig som navne for blokkene i dansk politik.

En Google-søgning på 'rød stue' giver 115.000 hits, og skriver man 'blå stue' i søgefeltet, er tallet 107.000. Resultaterne fra søgemaskinen kommer ikke alene fra de mange daginstitutioner, der har navngivet stuer efter de to farver.

Rød og blå stue har nemlig vundet indpas i politisk journalistik som friske og sjove betegnelser for rød og blå blok, de to lejre i dansk politik.

Den lange Google-liste byder derfor på artikler med overskrifter som 'Rød stue strides om højere boligskatter' og 'Erhvervslivet har travlt på rød stue', men også på et link til billeder fra rød stues fastelavnsfest. Her menes rød stue på den integrerede institution Vasegården i Ringkøbing - og ikke Helle Thorning & Co.



Stue og blok. Dansk Sprognævn har undersøgt for Børn&Unge, hvornår journalister begyndte at bruge udtrykket. Seniorforsker ved Dansk Sprognævn Ole Ravnholt har lavet stikprøver, der tyder på, at det skete i 2000, nogenlunde samtidig med, at de politiske partier for alvor blev delt i to blokke med hver sin frontfigur og farve. Ifølge Ole Ravnholt vokser brugen af de to udtryk nærmest eksplosivt efter 2000.

Sprogkonsulent Martin Lund tror, der er flere grunde til, at rød og blå stue har fundet plads i avisoverskrifterne. Et bud er, at det stammer fra journalister, der som børn gik på rød og blå stue og nu henter inspiration fra deres børnehaveliv.

"Der er noget infantilt børnehavesprog over det. Der er cirkusrevyjargon, hvor man gør grin med politikerne. Man kunne forestille sig Jess Ingerslev og Tom McEwan lave en børnesatire over, hvad de voksne politikere går og laver på rød og blå stue. Desuden er det en rummetafor. Man kan være flere i samme stue, og det er en ramme, hvor man kan invitere flere ind. Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne kan være i rød stue, og så kan de radikale komme på besøg en gang imellem," siger Martin Lund, der har haft en sprogklumme i journalisternes fagblad og rådgiver virksomheder og skribenter om skriftlig formidling.

Sprogkonsulenten mener, der er grundlag for at udvide paletten med andre farver.

"Hvis nu vi havde en debat om atomkraft i Danmark, kunne de partier, der var imod, blive kaldt grøn stue."

På trods af politikernes indmarch tror Martin Lund ikke, at institutionerne skal frygte, at de må skifte stuenavne for ikke at støde forældrenes politiske manchetter.

"Daginstitutionerne har jo retten til navnene, så den kamp kan de sagtens vinde," siger sprogkonsulenten.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.