Iphone er bedre end solidaritet

Mens medhjælperen kan få en billig Iphone, kan pædagogen pudse glorien og være stolt af at betale skat af hele sin løn. Men nogle pædagoger vil ikke være hellige, og BUPL genovervejer nu sit nej til skattebetalt fryns.

Iphone, Macbook, bredbånd, digitale tv-pakker, klippekort til massage og coaching.

Listen over frynsegoder er lang, men i år kan SFO-pædagog Bob Møller Andersen ikke få lov til at købe billigt ind fra Skanderborg Kommunes frynsekatalog. Det har hans fagforening, BUPL, bestemt.

Pædagogmedhjælperne på Mølleskolens SFO i Ry kan derimod frit vælge, om de vil have en del af deres løn udbetalt som kontanter eller som skattebetalte mobiltelefoner.

"Det er mærkeligt, at der skal være forskellige ordninger for forskellige faggrupper i samme kommune. Det burde være ens for alle," siger Bob Møller Andersen.

Men ordningerne er forskellige, fordi en ændring i aftalen med Kommunernes Landsforening har splittet fagbevægelsen på spørgsmålet om personalegoder, som mange kommuner tilbyder deres ansatte. BUPL har sagt nej tak, mens pædagogmedhjælpernes fagforening FOA har sagt ja tak.

Kritikken fra medlemmer som Bob Møller Andersen har fået BUPL til at tage spørgsmålet op igen på et hovedbestyrelsesmøde, som finder sted den 27. og 28. oktober.

Bob Møller Andersen var glad, da han for to år siden kunne købe en pc og få en bredbåndsforbindelse som personalegode. Han sparede penge, fordi værdien af computer og internet er højere, end det beløb han blev trukket i lønnen før skat. I stedet for at betale skat af hele sin løn, betaler han kun skat af den del, som han får udbetalt.

Den form for fryns har private firmaer tilbudt sine ansatte i mange år, og det har han ikke nogen moralske skrupler ved, at kommunerne også tilbyder kommunalt ansatte. For de skal ikke 'gøre sig hellige', som han siger.

"Jeg mener ikke, at vi skal holde os tilbage," siger Bob Møller Andersen.

Sådan er han ikke den eneste, der tænker. Seks ud af ti pædagoger vil takke ja, hvis arbejdsgiveren tilbyder personalegoder som en del af lønnen, viste en undersøgelse, som BUPL foretog blandt medlemmerne sidste år.



Underminerer velfærden. Bob Møller Andersen blev overrasket, da han i august fik et brev fra kommunen, hvor der stod, at BUPL-medlemmer ikke længere kunne vælge fra kataloget med frynsegoder. Det havde han ikke hørt noget om.

"Jeg har ikke fået nogen forklaring på, hvorfor fagforeningen er gået ind og sagt: Nej, det vil vi ikke mere," siger han.

En forklaring har flere lokale fagforeninger måttet give til vrede medlemmer, som har ringet. Formand for BUPL Sydjylland Kim Jørgensen har talt med flere pædagoger, som ikke længere kan få fryns.

Selv er han ikke i tvivl og har en klar holdning: Han mener, at det er noget 'opreklameret pis' at kalde kommunernes ordninger for personalegoder.

"Man kan ikke kalde det et personalegode, at man har en købmandsforretning, hvor man kan få lov til at snyde skattesystemet," sigen han.

Men medlemmerne er ikke altid enige.

"De medlemmer, jeg har snakket med, brokker sig over, at vi vil bestemme, hvad de skal bruge deres løn til," siger Kim Jørgensen.

Det argument kan lokalformanden egentlig godt forstå, men han efterlyser mere samfundssind hos pædagogerne.

"Jeg synes, det er ærgeligt, at man ikke tænker over de samfundsmæssige konsekvenser ved et system, som er med til at underminere velfærdssamfundet. Det er den argumentation, som jeg bruger," siger Kim Jørgensen.

Bob Møller Andersen er ikke enig. Han mener, at når muligheden er der, skal han og hans kolleger også have lov til at udnytte den.

"Vi kan jo ikke lave om på skattesystemet alene i vores fagforening. Det tror jeg ikke på," siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.