Inspiration. Klub med x-faktor. Tid, tillid og tilgængelighed styrker relationerne

Ganløse Ungdomsklub lokker ikke med vilde aktiviteter og det nyeste it-udstyr. Her kommer de unge for gode relationer og samvær med hinanden og voksne, som lytter, støtter og kan lide dem.

Gadekæret i Ganløse er nok den største attraktion i den lille sjællandske landsby med 2.895 indbyggere. Omgivet af marker og sporadisk skov på alle sider består byen af en bager, en skole, en lille café, en dyreklinik, et lægehus, et supermarked og en kro. Idyllisk, men ikke grundlag for de store aktiviteter for byens teenagere.

Hvilket også viste sig for et par år siden, hvor kedsomheden blandt de unge udmøntede sig i hærværk, festaffald og afbrændinger på skolen. Også selvom byens ungdomsskole tilbød alverdens aktiviteter om aftenen lige fra ’lav dit eget filmprojekt’ til ’den store bagedyst’ og ’rod med din knallert.’

»Der kom bare ikke nogen,« fortæller pædagog Bo Andersen, som blev hyret til at få gang i en ungdomsklub af klubbens nye leder, Marianne Blesky.

»Hvis vi havde en god dag, kom der tre unge forbi en times tid om aftenen,« fortæller klubpædagogen.



Gode argumenter. ’Set, hørt og for­stået’ er klubbens mantra, fortæller Marianne Blesky.

Så hun lyttede, da klubpædagogerne opfangede en stor efterspørgsel hos 8. klasseeleverne efter et sted at hænge ud om eftermiddagen, indtil ungdomsklubben åbnede om aftenen.

»Mine pædagoger snakkede med de unge om, hvad de kunne tænke sig. Og de sagde samstemmende, at det eneste, de ønskede sig, var et eftermiddagstilbud, så de ikke skulle tage hjem om eftermiddagen og rulle ind igen med bussen, der kun kørte hver time. For så blev det ikke til noget,« siger hun.

Når de unge potentielle aftenklubbrugere fra Ganløses omkringliggende byer fik fri fra skole, tog de bussen hjem og blev fanget af Netflix og computerspil. Herefter så klubpædagogerne dem ikke igen.

»Samtidig var der i SSP-regi udfordringer i forhold til drengestreger og et lokalområde, som bar præg af affald, rod og hærværk, fordi nogle af de unge ikke lige vidste, hvad de skulle få tiden til at gå med. Det ville vi gerne handle på,« siger Marianne Blesky.

Med gode argumenter lykkedes det hende at overtale sin chef og aftenskolelederen til at skaffe ressourcer fra et undervisningstilbud i aftenskolen til et socialpædagogisk eftermiddagstilbud til 8. klasserne.

Gik all in på de unge. Bo Andersen satte straks ind over for de kommende ’kunder i butikken’. I Ganløse er klubpædagogerne også en del af skoledagen i de større klasser. Så Bo Andersen bryggede hurtigt på en plan for at ændre det lave besøgstal i ungdomsklubben om aftenen.

»Da skoleåret begyndte for 7. klasse, hvor man starter i ungdomsklub, gik jeg all in på dem. Jeg var med på hytteturen, og jeg var henne på deres klassegang næsten hver dag for at komme ind på livet af dem og snakke med dem,« fortæller han.

Især hytteturene fik stor betydning og grundlagde kontakten med de unge.

»Der sad jeg hele aftenen og fortalte gyserhistorier,« smiler han skævt og beskriver, at det vigtige relationsarbejde netop handler om at sætte sig ned på hug og være i øjenhøjde.

»De unge vil rigtig gerne have en voksen, der gider høre på dem og snakke med dem. Alt det der med arrangementer og aktiviteter, ture ud af huset og sport, det er sekundært,« forklarer Bo Andersen, som er stærkt optaget af den personlige kontakt til de unge.



En del af flokken. Med de ekstra midler indrettede de et nedlagt musikrum på 1. sal i den gamle gårds hovedbygning, hvor Ganløse Fritids- og Ungdomsklub holder til.

Her er grøn graffiti på væggene, genbrugssofaer og kludetæpper på gulvet og egentlig ikke meget mere.

»Det er relationerne, der er vigtige, og ikke alverdens aktiviteter, som man kan købe sig til andre steder,« forklarer klublederen, som har kontor lige ved siden af det nye rum.

»Vi kan være 20-30 børn i det lokale der,« fortæller Bo Andersen og fortsætter:

»Vi sidder bare og snakker, og jeg følger bare med. Jeg er en del af flokken. Jeg viser tillid, og uanset hvor fjollede og dumme de er, så kan jeg godt lide dem og har lyst til at snakke med dem.«

Marianne Blesky nikker.

»De unge formulerer helt klart, at de kommer for relationen. De kommer for at være sammen. Og så for at snakke med de voksne,« siger hun.

Det virker tilsyneladende på de unges lyst til at komme i klubben: Før sommerferien nåede de op på 60 i ungdomsklubben om aftenen. Det er rekord. Og lige så mange dukkede op efter sommerferien. Samtidig holdt drengestregerne i lokalområdet op. Indbrud, hærværk, bål på skolen – det hele stoppede.



SMS’er om natten. Ganløse Fritids- og Ungdomsklub har otte pædagoger udover leder Marianne Blesky, som også indgår i klubbens vagtplan om aftenen. Bo Andersen har særligt ansvar for det nye 8. klasses tilbud om eftermiddagen.

Men når det kommer til stykket, står han til rådighed døgnet rundt. En opgave, de har diskuteret i personalegruppen, for ikke alle har lyst til altid at stå til rådighed. Men det generer ikke Bo Andersen, som børnene kalder BoBo. Med sig i bagagen har han en rå ungdom og et arbejdsliv som slagter, astrolog, coach, buschauffør og klubpædagog i tunge miljøer. Det har betydet, at han ikke lader sig styre af firkantede regler.

De børn og unge, der har behov, får hans private telefonnummer, som de altid må ringe eller skrive til – et nummer, han har haft i 21 år og aldrig oplevet misbrug af. Men det bliver brugt, og han får opkald eller sms’er udenfor arbejdstiden, nogle gange om natten.

De fleste af klubbens unge har helt almindelige teenageproblematikker, der kan vendes i åbningstiden. Men nogle tumler med sværere ting, de ikke har så nemt ved at snakke med deres forældre eller andre voksne om. Alle må ringe til Bo Andersen uanset tidspunkt på døgnet, hvis de har brug for en snak.

»Hvis nogen sidder med svære tanker eller problemer, så skriver man sgu til Bo, fordi det har man lavet en aftale om,« siger Marianne Blesky med lige dele alvor og anerkendelse til sin klubpædagog, som allerede har fået både piger og drenge på ret kurs igen.

»Og at Bo stiller op, det gør en forskel for de unger. For ja, vi har åbent fra kl. 18 til 21.30 mandag til torsdag, men det er jo ikke altid der, at de har brug for én,« forklarer hun.

Snak i køkkenet. For Bo Andersen handler det både om at have lyst til at være til rådighed og om at give noget af sig selv – uden at det for hans vedkommende bliver privat. Til gengæld kommer klubbens unge med en hel del private problemer og overvejelser til ham.

Nogle af de mest interessante og tillidsfulde samtaler opstår oftest i klubbens køkken, når han forbereder aftensmad sammen med de unge. De taler om mobning, småtyverier, stoffer og usikkerhed om sex, som fylder meget i teenagernes tanker.

Forklaringen på de unges tillid er lige til, mener Bo Andersen.

»Jeg har aldrig nogensinde skældt nogen af dem ud eller givet store skideballer. Jeg siger altid: Skal vi ikke lige snakke sammen?«

Selvfølgelig kan der være situationer, hvor det er nødvendigt at inddrage forældrene, fordi klubbens pædagoger er bekymrede. Men det sker altid i samarbejde med de unge. De får altid chancen for at fortælle om det derhjemme først, før Marianne eller Bo ringer. I respekt for den tillid, som de unge viser ved at komme til dem med det, som er svært.

»Altså, jeg tror, det er vigtigt, at de kan mærke, at man virkelig gerne vil være sammen med dem og lytte til dem,« siger Bo Andersen og konstaterer:

»Og det har bare virket.«





Ganløse Fritids- og Ungdomsklub

Ganløse Fritids- og Ungdomsklub er et fritidstilbud for børn og unge fra 4. årgang til 18 år. Den samlede klub består af en fritidsklub for 4. til 7. årgang og en aftenungdomsklub for 8. årgang til 18 år.

I 2016 år åbnede Ganløse Fritids- og Ungdomsklub et forsøg med eftermiddagstilbud for 8. klasses eleverne. De efterlyste et sted at være, snakke og hygge sig, indtil aftenklubben åbnede. Det har været så stor en stor succes, at eftermiddagstilbuddet fortsætter med det næste hold 8. klasser.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.