Indvandrere presses til dobbeltliv

Mange unge af anden etnisk baggrund end dansk er splittet mellem deres drøm om at leve et dansk ungdomsliv og familiens krav om at følge traditionen. Især er tvangsægteskab eller skam i forbindelse med skilsmisse en kilde til alvorlige konflikter i de unges liv, viser en ny rapport. Fagfolk ved for lidt

Nogle etniske unge er presset ud i et dobbeltliv, hvor de har en identitet over for deres danske venner i skolen og en helt anden hjemme hos forældrene. For at undgå alvorlige konflikter i familien og i værste fald trusler på livet er de unge tvunget til at hemmeligholde deres danske kæreste, lyve om, hvor de opholder sig om aftenen, benægte, at de har været til fest, og især muslimske piger må stikke de bekymrede forældre plader om, at der da ikke er drenge i den projektgruppe, de skal mødes og lave lektier med efter skole.

Eksemplerne stammer fra etniske unges anonyme telefonopkald til en ungerådgivning i Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK). Over halvdelen af opkaldene er fra 14-20-årige unge. Erfaringerne fra Ungerådgivningen er sammen med erfaringer fra samme organisations Rådgivning til Fagfolk blevet samlet i rapporten "Tid til at være ung", som netop er udkommet.

Rapporten understreger, at i mange tilfælde er familien i stand til at tale sig til rette om de temaer i de unges liv, som er kilde til konflikter. Men rapporten viser også eksempler på, hvor galt det kan gå, hvis de unge tvinges ind i et uønsket ægteskab eller presses til at blive i et dårligt fungerende ditto, fordi skilsmisse er en skam for familien.

De alvorligste konflikter drejer sig om disse ægteskabsproblemer, som derfor er rapportens omdrejningspunkt. Målgruppen er de fagfolk, som møder de unge i hverdagen, og som har mulighed for at gribe ind og gå i dialog med familien, før det ender galt - i værste fald med drab, men oftere med trusler om vold eller et brutalt brud med familien. Det sidste skete for nyligt i Odense, hvor en 17-årig irakisk dreng flygtede fra et, af familien planlagt, tvangsægteskab, og drengens far svarede igen med vold og dødstrusler mod drengens danske kæreste og hendes far.

"Det er skrækscenariet, men så langt kommer det heldigvis sjældent," påpeger sekretariatsleder i LOKK Anne Mau, der mener, at rådgivning af fagfolk er vejen frem.



Fagfolk i vildrede. Problemet er bare, at mange fagfolk er i vildrede i sager om tvangsægteskaber og deslige. I perioden 2002 til 2004 fik LOKK's Rådgivning til Fagfolk 235 henvendelser fra fagfolk, som ikke anede deres levende råd. 42 procent af henvendelserne drejede sig om planlagte eller gennemførte, uønskede ægteskaber. 18 procent handlede om skilsmisse eller brud med familien, og 37 procent handlede om andre alvorlige konflikter i de etniske familier. Resten om andet.

LOKK's nye rapport skal ruste flere fagfolk til at fornemme konflikterne og hjælpe familierne tidligt.

"Det er den eneste farbare vej. I nogle kommuner har man allerede erfarne folk, som kan spotte de unges problemer, inden de når bål og brand-stadiet, men det gælder langt fra alle steder," siger Anne Mau og fortsætter.

"Vi har hen over sommeren oplevet, at unge har ringet til os aftenen før, de skal af sted med flyet og familien til Tyrkiet, og det er gået op for dem, at der formentlig er forlovelse eller fare for ægteskab i løbet af ferien. På det tidspunkt er der ikke ret mange gode løsninger, og det bliver altid meget dramatisk," siger sekretariatslederen og opfordrer de unges klubpædagoger, ungdomsskolelærere, studievejledere og gymnasielærere til at søge viden om de etniske unges problemer.

"Mange fagfolk er utrolig berøringsangste i de her sager. De vil gerne hjælpe, men er bange for at gøre problemerne værre. Men kan man få uddannet de fagfolk, som er i kontakt med de her unge til at turde gribe ind, inden konflikterne når det akutte niveau, så er det langt at foretrække. Så er der tid til, at forældrene og den unge først kan forsøge at tale om problemerne, for tit ved forældrene slet ikke, at den unge har andre drømme end de planer, familien har lagt for dem," siger Anne Mau.



Myter. Der kan opstå myter på begge sider, påpeger Anne Mau. Forældrene tager måske for givet, at de unge vil giftes med en fra hjemlandet, ligesom alle andre i familien er blevet det, og den unge har aldrig sagt andet.

"Forældrene ved måske slet ikke, at den unge har en dansk kæreste, som han drømmer om at blive gift med, og i stedet ender han i et planlagt ægteskab. Men det holder jo ikke, hvis han hellere vil være sammen med sin danske kæreste end en familiesammenført kone, som han ikke kender, men som er dybt afhængig af ham. Et år eller to efter ser vi konen og måske et barn på vores krisecentre, og det er ulykkeligt for alle parter," siger Anne Mau.

En anden myte opstår, hvis den unge har set kammerater blive tvangsgiftet bort på en ferie, og selvom forældrene måske slet ikke tænker i de baner, går den unge i panik.

"Ofte er der ikke tradition for fortrolig dialog mellem generationerne i de her familier, og derfor er det hamrende vigtigt at få forældrene til at tale med de unge om deres forventninger og få den unge til at informere forældrene om sine forestillinger om, hvordan han eller hun vil leve sit ungdomsliv," siger Anne Mau og påpeger, at samtale er vejen til gensidig respekt og accept forælder og ung imellem.

"Den unge er nødt til at forholde sig til familiens traditioner for ikke at få sine rødder revet fuldstændig over. Vi ser også mange unge, som har brudt med familien, men slet ikke formår at administrere den nye frihed," siger Anne Mau. o



Rapporten og de to rådgivningstilbud er støttet økonomisk af Integrations-

ministeriet. Rapporten fås ved henvendelse til LOKK's sekretariat (75 kroner), eller den kan downloades gratis på www.lokk.dk.



Etniske unge i krise

I perioden august 2002 til og med

2004 modtog LOKK's Rådgivning til

fagfolk i alt 235 henvendelser.

Henvendelserne fordeler sig

procentvis således:



Sagernes karakter: Procentdel

Planlagt, uønsket

ægteskab 28

Gennemført, uønsket

ægteskab 14

Andre alvorlige

familiekonflikter 37

Konflikt efter skilsmisse

eller brud med familie 18

Andet 3



Etnisk baggrund: Procentdel

Tyrkisk 23

Irakisk 19

Iransk 6

Pakistansk 11

Andet 29

Ukendt 12



Alder: Procentdel

14-17 27

18-20 28

21-23 13

Over 23 12

Ukendt 20



Henvendelser fra Ungerådgivningen er ikke medtaget i statistikken, da Ungerådgivningens mulighed for anonymitet ikke gør det muligt at indsamle oplysningerne.

Kontakt Ungerådgivningen på telefon: 7027 0306 tirsdag 9-12 og

torsdag 19-22.

Kontakt Rådgivning til fagfolk på telefon: 3295 9019 mandag til fredag 9.30-15.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.