Hovedbestyrelsen: Ny struktur sendt til politisk afgørelse

Hovedbestyrelsen indkaldt ekstraordinært 8. december for at tage stilling til gennemgribende nyordning af den geografiske og politiske indretning af BUPL

12 fagforeninger i stedet for 22.

En hovedbestyrelse på 29 medlemmer i stedet for 41 og med de lokale fagforeningsformænd som fødte medlemmer.

Et forretningsudvalg på fem medlemmer i stedet for syv.

Sådan lyder tre af elementerne i det forslag, som arbejdsgruppen vedrørende BUPL's fremtidige struktur har lagt sig fast på, og som de kommende måneder gøres til genstand for politisk behandling.

Startskuddet går på et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde 8. december. Herefter følger behandling på ekstraordinære generalforsamlinger i de lokale fagforeninger. Endelig beslutning træffes på en ekstraordinær kongres 30. marts i København.

Til grund for den nye geografiske struktur er lagt tre principper. Fagforeningerne skal for det første have mindst 3000 medlemmer, de skal for det andet følge grænserne for de nye regioner, og de skal for det tredje være nogenlunde lige store, hvad medlemstal angår.



Tre afvist, et godkendt. Ud af fire indkomne forslag til ændret grænsedragning mellem de 12 nye fagforeninger har arbejdsgruppen imødekommet det ene. Det er forslaget fra BUPL-fagforeningerne i Sønderjylland, Ribe Amt og Vejle Amt om, at der i stedet for to kun skal være en fagforening for det syd- og sønderjyske område.

De tre andre forslag, som hver især indebærer flytning af kommuner fra en fagforening til en anden, er derimod blevet afvist af arbejdsgruppen.

Om fagforeninger i Viborg Amt, Roskilde Amt og Vestsjællands Amt samt afdelingerne 2,3,4 og 5 i Københavns Amt vil forsøge at samle flertal for deres afviste ændringsforslag, når sagen kommer i hovedbestyrelsen, er endnu uafklaret.



Formænd i HB. Mens omlægningen til færre og større fagforeninger skal skabe bæredygtighed gennem blandt andet bedre ressourceudnyttelse, er formodningen, at man ved at ændre den politiske struktur kan fremme samspillet mellem hovedbestyrelsens beslutninger og de lokale fagforeningers gøren og laden.

Det er specielt tilfældet for forslaget om at gøre de magtfulde fagforeningsformænd til fødte medlemmer af hovedbestyrelsen. I dag siger lovene, at formændene ikke kan vælges til hovedbestyrelsen. Argumentet har været, at man derved undgik en uheldig koncentration af magten. Arbejdsgruppen finder imidlertid, at hensynet til den politiske sammenhængskraft i organisationen må veje tungest.

Som en konsekvens af, at fagforeningsformændene automatisk får den ene af de to pladser i hovedbestyrelsen, som hver fagforening, bortset fra Bornholm, som på grund af sin lidenhed må nøjes med én, er berettiget til, foreslås direkte valg af fagforeningsformænd på generalforsamlingerne.

Argumentet, for at reducere antallet af forretningsudvalgsmedlemmer fra syv til fem, er, at man dermed sikrer, at den daglige forbundsledelse ikke kommer til at fylde for meget i hovedbestyrelsen.

Arbejdsgruppen overlader i øvrigt til hovedbestyrelsen at afgøre, om nyvalg til forretningsudvalget skal ske på den ekstraordinære kongres 30. marts eller skal vente til den ordinære i november.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.