Hovedbestyrelsen boykotter Israel - individuelt

Som enkeltpersoner støtter mange medlemmer af BUPL's hovedbestyrelse Boykot Israel-kampagnen. Men lægge BUPL's navn til vil flertallet i hovedbestyrelsen ikke. Medlemmerne kan selv bestemme hvilke varer, de skal købe.

I solidaritet med det palæstinensiske folk og i protest mod Ariel Sharons massakrer i de besatte områder, boykotter politikerne i BUPL gerne Jaffa-appelsiner, sharonfrugter og chardonnayen fra Carmel i Israel. I hvert fald når de som privatpersoner køber ind i deres lokale supermarked. Anderledes er det fat, når de i organisationen skal repræsentere cirka 50.000 pædagoger og klubfolk. Det viste afstemningen om forslaget om at støtte den tværpolitiske Boykot Israel-kampagne på hovedbestyrelsesmødet torsdag den 31. oktober, hvor 19 stemte for og 21 imod, at BUPL skulle støtte kampagnen. Talerlisten var lang, og argumenterne fra begge sider var mange, og selvom BUPL ikke vil få sit navn på nogen Boykot Israel-plakat, vil hele hovedbestyrelsen som enkeltpersoner gerne opfordre medlemmerne til at støtte kampagnen. Forbundsformand Bente Sorgenfrey gav klart udtryk for det sejrende synspunkt.

»Vi skal være meget opmærksomme på, om vi har vores medlemmers legitimitet til at støtte kampagnen. Vi kan opfordre til, at medlemmerne forholder sig aktivt til politiske spørgsmål, og personligt vil jeg gerne støtte Boykot Israel, men som faglig organisation skal jeg ikke have mit navn nederst på plakaten,« sagde formanden.

BUPL har tidligere været medlem af eksempelvis Dansk-Cubansk Venskabsforening og støttede i 80'erne en lignende boykotkampagne i forhold til apartheidregimet i Sydafrika.

Men siden midten af 90'erne har man ændret den politiske linje. Man giver gerne solidaritetsstøtte til fredsskabende formål, men er tilbageholdende med at deltage i politiske bevægelser.

»BUPL er en fagligt-politisk organisation og ikke en politisk-faglig organisation,« understregede forbundsformand Bente Sorgenfrey på hovedbestyrelsesmødet.



Politisk korrekt pædagog

Hvis du som pædagog skal handle politisk korrekt i forhold til ønsket om at boykotte Israel, skal du glemme julefornemmelserne og droppe mandarinerne fra Jaffa. Et forsøg på at sætte et eksotisk og sundt præg på børnenes eftermiddagsslik med dadler og sharonfrugter dur ikke, hvis mærket er Carmel. Undgå for alt i verden at servere bloody mary til firmajulefrokosten, hvis tomatjuicen hedder Eldorado. Bestil ikke ungdomsklubbens kulturrejse hos Tema Rejser. Forsøg ikke at pynte på poser under øjnene med dødehavscreme fra Ahava eller på dit eller konens humør med diamanter af mærket Ramat Gan. Når det hele bliver for meget, må du ikke ty til flasken, hvis vinen er en Cabernet Sauvignon fra Hermon. Vær glad for, at du blev pædagog og ikke jagerpilot, da F-16 flyene er bygget med israelske våbendele.

Se listen over produkter fra Israel i Danmark på http://www.boykotisrael.dk



BUPL støtter politiske bevægelser

- med partipolitisk uafhængige formål

- internationalt som nationalt på områder, der har betydning for medlemmernes forhold

- der fremmer mellemfolkelig forståelse og international solidaritet

Sådan siger BUPL's love, men de træder kun i kraft, hvor det vurderes, at BUPL har medlemmernes fulde støtte, og at BUPL via for eksempel kongresudtalelser ikke i forvejen har dækket området og politikkerne ind.

På kongressen i efteråret 2001 vedtog BUPL en udtalelse om at arbejde for fred og social retfærdighed og mod fremmedhad og krig (se Børn&Unge nr. 45/2001).

Kilde: Notat om retningslinjer for støtte til politiske bevægelser.



Boykot Israel Kampagnen

Boykot Israel er en tværpolitisk kampagne, der har til formål at tvinge Israel ud af de besatte områder på Vestbredden og i Gaza. I strid med internationale konventioner fortsætter Israel udbygningen af bosættelserne, og det palæstinensiske folk lider under den israelske stats terrorhandlinger. Israel har for eksempel ødelagt den palæstinensiske infrastruktur, plyndret og smadret samtlige fagforeningskontorer og NGO-organisationer med tilknytning til fagbevægelsen, iværksat udgangsforbud for det palæstinensiske folk og udsat børn og unge for traumatiserende krigshandlinger. I protest mod staten Israel er en række organisationer og initiativer i Danmark gået sammen om at danne Boykot Israel Kampagnen, der startede den 13. april 2002. Der er tale om en generel boykot, der omfatter såvel varer som sport og kultur. En række kendte personligheder inden for kunst, sport, fagbevægelse og politik har meldt sig. Lignende boykotinitiativer er i gang i England, Norge og Sverige. Boykot Israel-kampagnen er inspireret af den tidligere boykotkampagne i forhold til apartheidregimet i Sydafrika.

Læs mere på http://www.boykotisrael.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.