Henning fastholder nej til fryns

BUPL-formand Henning Pedersen ved godt, at BUPL's omtanke for samfundsøkonomien på bekostning af kontante fordele for pædagogerne er upopulær hos nogle. Men fagforeningens ledelse har pligt til at tænke på samfundsøkonomien, mener han.

Debatten om fryns eller ej til pædagogerne diskuteres på BUPL's næste hovedbestyrelsesmøde den 27. og 28. oktober. BUPL vil ikke længere give pædagogerne lov til at få del i de ordninger, hvor kommunerne lader deres ansatte købe goder for lønnen, inden skatten bliver trukket.

Men det vil medhjælpernes fagforening FOA gerne, og det har skabt røre.

"Vi har lagt op til at diskutere personalegoder, fordi vi kan høre, at mange medlemmer er glade for at have en sådan ordning, og de synes, det er et problem, at andre faggrupper har den. Især er det et problem for de pædagoger, som har haft en ordning og nu skal sige farvel til deres personalegoder," siger Henning Pedersen, formand for BUPL.

Et medlem skriver på BUPL's debatside: 'Jeg har været yderst glad for ordningen og er faktisk godt rasende over, at noget, som jeg anså som et personalegode, er saboteret af fagforeningen. Er det virklig i medlemmernes interesse?!' Hvad er dit svar til ham?

"Ja, det mener jeg, at det er, for sagen skal ses i et større perspektiv. Det er kernen i diskussionen. Den måde at få personalegoder på udnytter en mulighed for skattefradrag, og det undergraver skattesystemet. Der bliver færre skatteindtægter, og så må pengene findes på anden vis, for eksempel ved besparelser. Det er i virkeligheden en diskussion om, hvordan man vil finansiere velfærdssamfundet. Jeg kan godt forstå, at man som enkeltperson først og fremmest tænker: Hvorfor har jeg ikke den mulighed? Man skal være parat til at tage diskussionen og sige, at vi tænker på samfundsøkonomien, og det er grunden til, at vi ikke siger ja til de ordninger."

Hvorfor skal pædagogerne være særligt 'hellige'?Når nu de i forvejen ikke får en høj løn, er det vel rimeligt, at de får de samme muligheder som andre?

"Umiddelbart kan jeg da godt se synspunktet og forstå, at man kan tænke sådan. Når der er en mulighed, gælder det vel altid, at man gerne vil benytte sig af den. Især når man kan se andre gøre det. Jeg synes bare, at nogle skal stoppe op og sige: 'Tænk lige over, hvad der foregår'. Heldigvis er BUPL ikke ene om at gøre det. Der er flere andre fagforbund, som har taget den samme beslutning."

En medlemsundersøgelse fra sidste år viser, at et flertal af pædagogerne vil takke ja til den type personalegoder, hvis de fik dem tilbudt. Skal medlemmerne eller BUPL's hovedbestyrelse bestemme, hvad medlemmernes interesser er?

"Jeg mener rent faktisk, at hovedbestyrelsen som fagforeningens ledelse også har den opgave at anlægge samfundsmæssige perspektiver på det, vi gør. Så kan vi diskutere det, og medlemmerne kan gå ind i debatten og sige, at de er uenige, og at de synes, vi skulle lade være med at tænke på de samfundsmæssige konsekvenser og udelukkende tænke på den individuelle mulighed. Det er fair nok at tage diskussionen, men det er ledensens pligt at foretage vurderinger, fremlægge sine holdninger og sige, at 'det er sådan, vi gør'."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.